Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Αντίο Έλλη



Έφυγε από τη ζωή η Έλλη Παππά
Σε ηλικία 89 ετών, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα η δημοσιογράφος και συγγραφέας Έλλη Παππά. Η πολιτική της κηδεία πρόκειται να τελεστεί στο Γ΄ Νεκροταφείο, όπου και θα ταφεί, δίπλα στον σύντροφό της, Νίκο Μπελογιάννη.

Η Έλλη Παππά, αδελφή της συγγραφέως Διδώς Σωτηρίου, γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στον Πειραιά.

Φοίτησε στη φιλοσοφική και στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος. Μέχρι το 1949 εργάστηκε στην παράνομη έκδοση του Ριζοσπάστη, ενώ ως το 1950 οπότε και συνελήφθη, συνεργάστηκε στενά με διαπρεπείς αριστερούς διανοούμενους.


Καταδικάστηκε κι εκείνη σε θάνατο, στη δίκη Μπελογιάννη, αλλά η ποινή της δεν εκτελέστηκε, γιατί ο γιος που απέκτησε από τον Νίκο Μπελογιάννη και είχε στο μεταξύ γεννηθεί στη φυλακή και ήταν μόλις επτά μηνών.


Η Έλλη Παπά αποφυλακίστηκε τελικά το 1964. Εργάστηκε στην ΕΔΑ και από το 1965 ήταν αρθρογράφος και μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας Δημοκρατική Αλλαγή. Το 1967 συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γυάρο.


Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην Εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση, στην εφημερίδα Μακεδονία, στο περιοδικό Γυναίκα, στην εφημερίδα Εξπρές και στην εφημερίδα Έθνος.

Από το 1990 αφιερώθηκε αποκλειστικά στο συγγραφικό της έργο. Τα τελευταία πολιτικά βιβλία της είναι «Αποχαιρετισμός στον αιώνα μου» (εκδόσεις Κέδρος) και «Μακιαβέλι ή Μαρξ» (εκδόσεις Αγρα), που κυκλοφόρησαν το 2006.


http://www.tritiopsi.gr/?p=18483

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου