Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Όταν οι Ρομά έγιναν το "όχημα" για τη δημοτικότητα του Σαρκό...


ΑΥΓΗ, 29.08.10

Όταν την Παρασκευή, 30 Ιουλίου ο Νικολά Σαρκοζί έφθανε στη Γκρενόμπλ είχε πάρει την απόφασή του: θα χρησιμοποιούσε τους Ρομά ως "όχημα" προκειμένου να πάψει το... σήριαλ των οικονομικών σχέσεων του υπουργού Εργασίας, Ερίκ Βερτ με την πλούσια κληρονόμο της "Λ' Ορεάλ", Λιλιάν Μπετανκούρ και να ανέβει και η δική του δημοτικότητα που έχει πιάσει πάτο. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια δηλαδή. Εξ ου και το σοβαρό ύφος του Σαρκό κατά την ομιλία του στη Γκρενόμπλ, όταν ανακοίνωνε τη σειρά κατασταλτικών μέτρων κατά των εγκληματιών και εξέφραζε τη "θλίψη" για την αποτυχία του γαλλικού μοντέλου ενσωμάτωσης εδώ και 50 χρόνια.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών, τον "κολλητό" του Μπρις Ορτφέ, υπουργό Εσωτερικών και την Μισέλ Αλιό Μαρί, υπουργό Δικαιοσύνης, ο Σαρκοζί παρουσίασε σειρά εντυπωσιακών μέτρων, όπως την αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας από όσους ξένους την έχουν αποκτήσει και επιτέθηκαν σε "αστυνόμο ή χωροφύλακα", την απέλαση των "παρανόμων", θέμα που έσπευσε να συνδέσει με τους Ρομά - μια διόλου τυχαία σύνδεση, καθώς το θέμα τους είχε συζητηθεί εκτενώς δύο ημέρες πριν, σε συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο.

Κατόπιν τη σκυτάλη της υλοποίησης των μέτρων πήρε, μέσα στο κατακαλόκαιρο, ο Ορτφέ, που έχει ήδη διακριθεί από την απαίτησή του οι υπηρεσίες του υπουργείου να εμφανίζουν σημαντικούς αριθμούς απελάσεων ξένων, άρχισε το ξήλωμα των παράνομων καταυλισμών των Ρομά σε όλη τη χώρα, οι οποίοι, από τη μια στιγμή στην άλλη, βρέθηκαν να περιπλανώνται στους δρόμους. Ο μηχανισμός της απέλασής τους είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή: είχε προηγηθεί η ταύτισή τους από επίσημα χείλη με την ανασφάλεια και στο βάθος του... τούνελ βρισκόταν η σκάλα των ναυλωμένων πτήσεων προς Ρουμανία και Βουλγαρία. Και όλα αυτά με το... περιτύλιγμα της "εθελουσίας επιστροφής" και ένα δόλωμα (που κανέναν δεν έπεισε): τα 300 ευρώ της βοήθειας του γαλλικού κράτους.

Μικρή "λεπτομέρεια": οι εικόνες ανθρώπων με χαμένο βλέμμα να περιπλανώνται στους δρόμους της Γαλλίας με τον πέλεκυ της απέλασης να κρέμεται από πάνω τους, βάσει της εφαρμογής του γαλλικού νόμου, θύμισε ακόμη και στους ιστορικά πιο αδαείς τη μαύρη περίοδο του Βισί και τις διώξεις των Εβραίων, που γίνονταν βάσει των "ειδικών νόμων"... Η υπόθεση δεν άργησε να μετατραπεί σε μπούμερανγκ για τον Σαρκοζί, αφού μέχρι και η καθολική εκκλησία επέκρινε την πολιτική του... Είχαν προηγηθεί ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Κομισιόν, διεθνή ΜΜΕ και βέβαια η εσωτερική αντιπολίτευση...

Και οι δημοσκοπήσεις; Η δημοτικότητά του ανέβηκε μόλις 2 μονάδες, έφθασε στο 36%...

Ε. Τσ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου