Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Μπορεί η 4η πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει τομή

London metal street trees along Dundas Streets and Wellington and King Street. London Ontario Canada, by WayneRay Wayne Ray (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΝΙΑ
 
Η βία προέρχεται από την κυβέρνηση και την πολιτική της
 
Λίγες ημέρες πριν την 4η πανελλαδική συνδιάσκεψη ο Γιάννης Μπανιάς, συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλά στην “Εποχή” για τις επιθέσεις που δέχεται το σχήμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και για τους στόχους της συνδιάσκεψης. Τα ζητήματα του κινήματος, της δημοκρατίας, της ουσιαστικής συμμετοχής του κόσμου της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι στο επίκεντρο της συζήτησης μας. Ο Γιάννης Μπανιάς, σημειώνει επίσης, ότι όλο αυτό το διάστημα έγιναν ουσιαστικά βήματα, αλλά χρειάζεται να υπάρξουν τομές και στα ζητήματα της δημοκρατικής του λειτουργίας.
 
Τη συνέντευξη πήρε ο Πάνος Λάμπρου,  ΕΠΟΧΗ, 10.7.11

Τις τελευταίες ημέρες ζούμε μια πρωτοφανή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η επίθεση αυτή γίνεται βάση σχεδίου. Επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί τον θεωρούν την πιο ζωηρή, την πιο επικίνδυνη πολιτική δύναμη. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαλεύει με συγκεκριμένο τρόπο την πολιτική της κυβέρνησης. Με όλα του τα προβλήματα, αποτελεί τη βασική πολιτική δύναμη αμφισβήτησης, αλλά και αντίστασης σε αυτή την πολιτική, που οδηγεί στη φτώχεια και την ανέχεια. Ταυτόχρονα, επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν το λαό από τα πραγματικά προβλήματα. Γίνονται επεξεργασίες από δυνάμεις του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου στην Ελλάδα και το διεθνή χώρο για συναίνεση στα μνημόνια και την πολιτική της κυβέρνησης. Προετοιμάζουν το έδαφος για κυβέρνηση ευρύτερου πολιτικού φάσματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, σε αυτή την πορεία ενοχλεί. Ενοχλεί γιατί μπορεί να συνομιλεί δημιουργικά με το κίνημα των πλατειών. Να πιάνει τα νέα μηνύματα συμμετέχοντας με τη φυσική παρουσία μελών του, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων. Μια παρουσία ανιδιοτελή που εύκολα ανταποκρίνεται και κατανοεί αυτή τη νέα κινηματική παιδεία της αλληλεγγύης, της ενότητας, της άμεσης δημοκρατίας, της αυταπάρνησης, του πνεύματος αντίστασης στην κρατική τρομοκρατία και στην ωμή βία των κατασταλτικών μηχανισμών.   

Αποδίδει η επιλογή της κυβέρνησης να στοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Γκέμπελς έλεγε “πες χίλιες φορές ένα ψέμα, κάτι θα μείνει”. Μέσα στην απελπισία τους, επιλέγουν τέτοιες μεθόδους. Αλλά και εμείς είμαστε ευάλωτοι. Δεν έχουμε επεξεργαστεί μια επιθετική απάντηση.

Ποια πρέπει να είναι;

Δεν χρειάζεται να απολογούμαστε για αυτονόητα πράγματα. Όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι μέσα στην πολιτική μας κουλτούρα να προπηλακίζουμε, να χτυπάμε... Η βία προέρχεται από την κυβέρνηση με την πολιτική της. Βία είναι να χάνει κάποιος τη δουλειά του, να μην έχει να φάει, να μην μπορεί να ζήσει. Βία είναι αυτό που όλοι και όλες μας ζήσαμε με τα χημικά. Ποιος χτύπησε τον κόσμο αν όχι οι δυνάμεις καταστολής; Η εκστρατεία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει. Ίσως, να συσπειρώνει ένα τμήμα του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όμως, έχει συνεχείς και μεγάλες διαρροές.

Η στάση του ΚΚΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

Είδαμε και το ΚΚΕ να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με διαφορετικό τρόπο. Σε προβληματίζει;

Είναι σύμπτωμα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο ΚΚΕ. Ο κόσμος του αντιλαμβάνεται ποιος είναι ο εχθρός. Καταλαβαίνει ότι δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντί του, αλλά η κυβέρνηση, η τρόικα, το μεγάλο κεφάλαιο. Η ηγεσία του ΚΚΕ έχει πέσει στην παγίδα. Έχει συνηθίσει τον κόσμο του να στοχοποιεί για όλα τον ΣΥΡΙΖΑ και δύσκολα θα βγει από αυτό. Έχει σοβαρές ευθύνες, όχι μόνο για τη στάση του απέναντι σε μας, αλλά και για τη στάση του απέναντι στο κίνημα της πλατείας. Η επιλογή περιχαράκωσης των δυνάμεων του, στη σημερινή συγκυρία, είναι ακόμα μεγαλύτερο λάθος.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ενδέχεται να υπάρξει μεγαλύτερη προβοκάτσια κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πραγματικό ενδεχόμενο;

Από τη στιγμή που τολμούν να λένε ότι λόγω της αντίδρασης των πολιτών ενδέχεται να υπάρξει αντιδημοκρατική εκτροπή, όλα είναι πιθανά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα υποστείλουμε τους αγώνες και την αντιπαράθεσή μας με την πολιτική της κυβέρνησης. Δεν απολογούμαστε και δεν έχουμε κανένα λόγο να πάρουμε μέρος στη φίμωση του λαού. Και ο Αλέξης Τσίπρας, στις επιθέσεις που κάνουν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προσωπικά στον ίδιο, απαντά -και σωστά- ότι η βία ασκείται από την κυβέρνηση με την πολιτική της.

Η συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στην 4η συνδιάσκεψή του. Μέχρι και πριν λίγες ημέρες ήταν, όμως, στον αέρα.

Πρέπει να δούμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες συζητάμε. Οι πολιτικές εξελίξεις είναι πυκνές και κρίσιμες. Οι πλατείες δεν ήταν έξω από μας. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, σεβόμενες την αυτονομία του κινήματος, έχουν ενεργή συμμετοχή. Ο κόσμος του, οι νέες και οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθε μέρα στις πλατείες. Ταυτόχρονα έχουμε τη στοχοποίηση. Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, ότι δεν είχαμε άνεση χρόνου. Δεν πρέπει, όμως, να κρύβουμε τα δομικά μας προβλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τη δημοκρατική του συγκρότηση. Λειτουργεί, σε επίπεδο ηγεσίας γραφειοκρατικά, καθώς συναντάμε συνεχώς εμπόδια στο να εμπλακεί ο κόσμος του στις συζητήσεις και κυρίως στη λήψη των αποφάσεων. Τον ΣΥΡΙΖΑ τον παρακολουθεί πολύς κόσμος, δεν είναι μόνο τα μέλη του. Εμείς πρέπει να είμαστε ανοιχτοί, να δημιουργήσουμε χώρους υποδοχής, να συνομιλήσουμε ισότιμα με όλο αυτόν τον κόσμο. Αν αξιοποιήσουμε αυτή την πραγματικότητα, θα είναι στοιχείο δυναμικής. Χρειάζεται μια δημοκρατική τομή, το οποίο είναι είναι και το ζητούμενο.

Τίθεται ακόμα ως ερώτημα η δημοκρατία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ;

Αν δεν κάνουμε ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα έχουμε πετυχημένη συνδιάσκεψη.  
 
Υπήρχε πρόταση για αναβολή της συνδιάσκεψης... 

Αναβολή της συνδιάσκεψης, κατά πάσα πιθανότητα θα σήμαινε παραπομπή στις καλένδες.

Το προτείνουν για να προετοιμαστεί καλύτερα, όπως λένε.

Οι ίδιοι που προτείνουν αναβολή, εκτιμούν ότι το φθινόπωρο ενδέχεται να είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Μέσα σε προεκλογικό κλίμα, πιστεύει κανείς ότι μπορεί να πάμε σε ουσιαστική συνδιάσκεψη;

Η συνδιάσκεψη αυτή θα είναι ουσιαστική; 

Ναι. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μετέχει στα κινήματα, στις πλατείες, πρέπει να έχει φωνή. Σήμερα καθορίζονται στρατηγικές, γίνονται πολιτικές επιλογές σε βάθος χρόνου. Πότε, λοιπόν, θα μιλήσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ; Πως θα διαμορφώσουμε την πολιτική μας αν δεν συζητήσουμε συλλογικά; Ποιος θα καθορίσει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία του; Δέκα άνθρωποι; Όχι βέβαια. Γι αυτό θεωρούμε ότι η συνδιάσκεψη μπορεί να είναι απολύτως χρήσιμη, να αποτελέσει τομή. Μετά το περασμένο καλοκαίρι, που είχαμε τις διχαστικές επιλογές, είπαμε να προχωρήσουμε σε ουσιαστική επανεκκίνηση. Έγιναν βήματα. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία για το πολιτικό πλαίσιο. Χρειάζεται, όμως, να γίνουν ουσιαστικά βήματα και στα ζητήματα της δημοκρατίας, της συμμετοχής και του πλουραλισμού. Χωρίς αυτά τα ποιοτικά στοιχεία ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς θα επιβιώνει εκλογικά. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι εκλογική συμμαχία. Είναι μαχητική, δημιουργική συνάντηση διαφορετικών ρευμάτων της ριζοσπαστικής, της ανανεωτικής, της ανατρεπτικής, της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Είναι ευχή, προσδοκία ή πραγματικότητα;  

Είναι συνείδηση της πλειοψηφίας του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς δεν έχει περάσει, όσο θα θέλαμε, στις συνειδήσεις των συνιστωσών, κυρίως στο ηγετικό επίπεδο. Φυσικά η κριτική αυτή δεν αφορά όλους το ίδιο. Γι αυτό βλέπουμε αγκυλώσεις, καθυστερήσεις, ακόμα και υπονομεύσεις. Η συνδιάσκεψη θα έχει νόημα εάν προσχωρήσει σε αποφάσεις και τομές για ζητήματα, που και στο παρελθόν είχαμε πάρει αποφάσεις, αλλά δεν υλοποιήθηκαν. 

Ποιος είναι ο λόγος που δεν έχουν υλοποιηθεί; 

Δεν προχωράμε όλοι με τους ίδιους βηματισμούς. Υπάρχουν συνιστώσες που δεν βλέπουν με τον ίδιο τρόπο το ζήτημα της ανασύνθεσης ή προσώρας δεν το βλέπουν καθόλου. Δεν βλέπουν, για παράδειγμα, να προχωράμε σε ένα σχήμα, που δεν θα είναι ενιαίο κόμμα, αλλά ένας πρωτότυπος πολιτικός φορέας, που θα έχει τον κόσμο του στην πρώτη γραμμή. Στις μέχρι τώρα συνελεύσεις, ενόψει της συνδιάσκεψης, ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει αυτή την ανάγκη. Και είναι κόσμος και του Συνασπισμού και αυτό είναι σημαντικό. Αυτός ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χώρος και ανασύνθεσης της αριστεράς, χωρίς να αποτελεί ενιαίο κόμμα. Κάποιοι πιστεύουν ότι έπρεπε να προχωράγαμε σε επανίδρυση με όσες δυνάμεις το επιθυμούν. Εμείς, ως ΑΚΟΑ, το έχουμε διατυπώσει δημόσια. Δεν είπαμε, όμως, ποτέ, επανίδρυση με όλους όσους μετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ...

Το Μέτωπο, η ΑΝΑΣΑ

Προηγουμένως, μίλησες για το διχαστικό καλοκαίρι του 2010. Το κουβαλάει ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα ή είναι παρελθόν;
 
Το κλίμα είναι σαφώς καλύτερο, αλλά ναι, το κουβαλάμε. Ευθύνες υπάρχουν και σε άλλες πλευρές, αλλά στο μεταξύ υπάρχει το Μέτωπο, στο οποίο μετέχουν τρεις από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αναφέρεσαι στη μορφοποίηση του Μετώπου, ως πρόβλημα για τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αφορά αυτό και τη συγκρότηση της ΑΝΑΣΑ; 

 Όχι, γιατί το dna, της δημιουργίας της ΑΝΑΣΑ, είναι η συμβολή στη συγκρότηση και στην ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ. Η δική μας ματιά εκεί είναι. Το Μέτωπο, δεν έχει αυτή τη ματιά ή δεν έχει μόνο αυτή τη ματιά. Υπάρχουν στελέχη του που δεν κρύβουν ότι προτιμούν συμμαχία με κάποιες άλλες δυνάμεις της αριστεράς. Σεβαστό, να το συζητήσουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν έχει οποιαδήποτε σχέση η λειτουργία της ΑΝΑΣΑ με αυτή του Μετώπου. Η ΑΝΑΣΑ επιδιώκει να γίνουν πράξη όσα κατά περιόδους αποφασίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, θα δώσουμε αυτή τη μάχη. Με ειλικρίνεια και συντροφικότητα θα θέσουμε αυτά τα ζητήματα. Αλλά και με αποφασιστικότητα θα αντιταχθούμε σε τυχόν προσπάθεια υποβάθμισης των διαδικασιών της. Δεν πρόκειται να δεχτούμε η συνδιάσκεψη να μετεξελιχθεί σε μια πολιτική συζήτηση και τίποτα άλλο. Θα συζητήσουμε για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, για λειτουργίες που θα κάνουν περήφανο τον κόσμο του. Σε αυτά τα ζητήματα θα είμαστε επίμονοι. Αν τώρα, χρειαστεί να κάνουμε την 5η συνδιάσκεψη πολύ νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο, γα να ολοκληρώσουμε αυτή τη συζήτηση και να κατοχυρώσουμε τις ρυθμίσεις, είμαστε σύμφωνοι. Από αυτή τη συνδιάσκεψη, όμως, τα στοιχεία αυτά πρέπει να συζητηθούν. Είναι στοιχεία που για την ΑΚΟΑ, αλλά και για το σύνολο των δυνάμεων της ΑΝΑΣΑ αποτελούν κόκκινη γραμμή.

4 σχόλια:

  1. Καλά θα ήταν όλα αυτά ως βάση για συζήτηση, αν ο Γιάννης Μπανιάς δήλωνε ταυτόχρονα ότι δεν θα ήταν ξανά υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Τουλάχιστον την αρχή της εναλλακτικότητας που υποστηρίζει το κόμμα του, ας φροντίσει να την κάνει πράξη. Δεν τον δεσμεύει κανένας σε αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρά τις αδυναμίες του ο Συριζα αποτελεί την ελπίδα ανανέωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωρες-ώρες κάποια πρόσωπα της Αριστεράς, μπερδεύονται στο μυαλό μου με πολιτευτές
    της Πασοκοδεξιάς.
    Η καρέκλα ϋber alles.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ένωση Οπαδών ΣΥΡΙΖΑ , ο Μπανιάς μια φορά ήταν υποψηφιος και δεν εκβίασε ποτέ την υποψηφιότητα του. Σε αντίθεση με άλλους που φύγανε απο το σχήμα και κρατησαν τα βουλευτικά τους προνόμια ή κάποιους άλλους που αρχικά επέλεξαν να αποστασιοιποιηθούν και αργότερα δεν τους άρεσε και επιτέθηκαν στον συριζα όπως μπορούσαν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή