Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Όλοι στην Παναττική Απεργία της 17 Ιανουαρίου 2012

Συγκέντρωση Πρωτοβάθμιων Σωματείων Σταδίου και Σανταρόζα, στις 11 πμ.


Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ –ΛΑΟΣ σε συμφωνία με την ΕΕ, το ΔΝΤ, το κεφάλαιο και τους τραπεζίτες, συνεχίζει και οξύνει την βάρβαρη πολιτική ενάντια στον κόσμο της εργασίας.

Κυβέρνηση και τρόικα συνεργάστηκαν συστηματικά και περιέκοψαν δραστικά μισθούς και συντάξεις, υπονόμευσαν την κοινωνική ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επέβαλλαν την χωρίς ιστορικό προηγούμενο φοροεπιδρομή σε βάρος των εργαζομένων, απαλλάσσοντας για άλλη μια φορά το κεφάλαιο, διαλύουν κομμάτι -κομμάτι τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες και αφανίζουν τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, με τις προκλητικές δε απανωτές αυξήσεις η πρόσβαση στο φως, στο νερό, στη μεταφορά, θα είναι προνόμιο ελαχίστων πλέον, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι απολυμένοι, οι άνεργοι πλημμυρίζουν τη χώρα, η φτώχεια και η εξαθλίωση είναι στη πόρτα όλων μας, η απόγνωση των νέων δημιουργεί τις σύγχρονες καραβιές της ξενιτιάς. Επιχειρήσεις «πτωχεύουν», προκειμένου να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους, ενώ τα αφεντικά τους μένουν πάμπλουτα. Το εργατικό δίκαιο έχει ξεχαρβαλωθεί και οι εργασιακές σχέσεις «ράφτηκαν» και θεσμοθετήθηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των τραπεζιτών και του κεφαλαίου. Η σταθερή, 8άωρη εργασία εξαφανίζεται, η αυθαιρεσία και η τρομοκρατία των εργοδοτών αποθρασύνεται, με ανύπαρκτο έως προκλητικό το ρόλο των ελεγκτικών μηχανισμών.

Η συγκυβέρνηση αυτή ετοιμάζεται να ικανοποιήσει ότι έχει απομείνει από τις αξιώσεις του ΣΕΒ και της τρόικας, για την επιβολή της απόλυτης εργασιακής ζούγκλας. Νέο τσεκούρωμα μισθών και συντάξεων, ακύρωση της ΕΓΣΣΕ, μείωση ή κατάργηση του 13ου -14ου μισθού, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, γενίκευση της ευελιξίας στην εργασία, κατάργηση επιδομάτων ανεργίας, τριετιών, οικογενειακών και όλων των ελάχιστων κοινωνικών παροχών, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες, και 150.000 απολύσεις στο δημόσιο.

Συνεχίζουν την τρομοκράτηση των εργαζομένων για να υλοποιήσουν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Ο πρωθυπουργός – τραπεζίτης ωμά και προκλητικά δήλωσε: ή παραχωρείτε ότι έχει απομείνει από την φτώχεια σας, για να κατευνάσουμε και να ικανοποιήσουμε τις ορέξεις και τις απαιτήσεις των δανειστών και των εργοδοτών ή εσείς ευθύνεστε για την χρεοκοπία της χώρας.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΒΑΡΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

Η επίθεση παίρνει χαρακτηριστικά κοινωνικού πολέμου σε βάρος της εργασίας, με στόχο την ανάκτηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Για αυτό στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αποφάσισαν πρωτοφανή επιτήρηση, αυτόματες σαρωτικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες. Οι τράπεζες, οι πολυεθνικές και η ΕΕ θα αποφασίζουν για τα πάντα, οι επιταγές τους συνταγματοποιούνται, τα συμφέροντα του κεφαλαίου θα γίνουν απόλυτος νόμος για τους λαούς της Ευρώπης. Η ευρωζώνη και η ΕΕ αποκαλύπτονται ως φορείς της πιο άγριας ολοκληρωτικής επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Με τη νέα δανειακή σύμβαση που έχουν αναλάβει να υπογράψουν και των μέτρων που τη συνοδεύουν, εμπεδώνεται μια δεκαετής επίθεση βαρβαρότητας ενάντια στο λαό, καταστρέφονται τα ασφαλιστικά ταμεία, ξεπουλιέται και υποθηκεύεται κάθε δημόσιο αγαθό, ενώ η χώρα θα μετατραπεί σε μια εκτεταμένη ευροκινεζική ζώνη βάρβαρης εκμετάλλευσης, θα αναιρεθούν δικαιώματα και κατακτήσεις 150 χρόνων, θα επιβληθεί πραγματική δικτατορία των αγορών, των εργοδοτών και των πολυεθνικών.

ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΟΠΛΟ ΕΙΝΑΙ: Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ- Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ- Η ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Απέναντι σε αυτή την επίθεση η εργατική αντίσταση όχι μόνο δεν κοπάζει αλλά δυναμώνει. Το δείχνουν οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Χαλυβουργία και στον ALTER που απεργούν ολόκληρες βδομάδες, στην Ελευθεροτυπία, στο ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ cosmetics, στη ΛΟΥΚΙΣΣΑ και σε πολλούς άλλους χώρους, και όλοι εκείνοι που έκαναν γιορτές στις πύλες των εργοστάσιων, περιφρουρώντας τις κινητοποιήσεις τους, για το αυτονόητο δικαίωμά τους να μην παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, να μην πετιούνται στο δρόμο γιατί δεν «υπάκουσαν και δεν έσκυψαν το κεφάλι», για το δώρο Χριστουγέννων που δεν πήγαν στα παιδιά τους. Αντιστάσεις και αγώνες που υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο τον ρόλο που έχουν οι εργοδοτικές – κυβερνητικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που βάζουν πλάτη στις εφιαλτικές ανατροπές, συμμετέχουν στον «κοινωνικό διάλογο», ενώ δεν παίρνουν καμιά πρωτοβουλία για το συντονισμό των αγώνων. Το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ –ΑΔΕΔΥ δεν καλούν σε πανελλαδική-πανεργατική απεργία στις 17 Γενάρη αποδεικνύει ότι δεν μπορούν και δεν θέλουν να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ - ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ, ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Όπως οι δυνάμεις του συστήματος συγκροτούν το δικό τους «ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ», πρέπει κι εμείς, οι εργαζόμενοι να οικοδομήσουμε το δικό μας «ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ». Βασική προϋπόθεση είναι η αλληλεγγύη, η συμπόρευση και η κοινή δράση των αγωνιζόμενων κλάδων. Χρειαζόμαστε την αγωνιστική ταξική ενότητα, το συντονισμό των σωματείων και των εργαζομένων σε ένα πλατύ μέτωπο αγώνα και αλληλεγγύης. Με την συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικάτα, που θα συντονίζονται ενωτικά, αγωνιστικά και θα υπερβαίνουν αδιέξοδες διχαστικές πρακτικές και τις υπονομευτικές του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ.

Η απεργία στις 17 Γενάρη που έχουν προκηρύξει τα εργατικά κέντρα της Αττικής μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην συνένωση των εστιών αντίστασης. Να ανοίξει το δρόμο για το συντονισμό των αγώνων ώστε να σπάσει με την δύναμη του αγώνα η κατάργησή των συλλογικών συμβάσεων και των εργατικών δικαιωμάτων. Χτίζει την αλληλεγγύη με τους εργαζόμενους που βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις και με την δύναμη και την αντοχή τους φωτίζουν το δρόμο που πρέπει να επιλέξουν όλοι οι εργαζόμενοι για να υπερασπιστούν και να προστατέψουν, την αξιοπρέπειά τους, τη ζωή τους, το μέλλον των παιδιών τους.

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων θα εργαστεί για την επιτυχία της ΑΠΕΡΓΙΑΣ στις 17 Γενάρη, ώστε να αποκτήσει τα ενωτικά, ταξικά και αγωνιστικά χαρακτηριστικά που απαιτούν οι στιγμές και με τη διοργάνωση ΕΝΩΤΙΚΗΣ ταξικής συγκέντρωσης όλων των σωματείων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Αυτό θα είναι το ισχυρό ταξικό, αγωνιστικό μήνυμα στους αντιπάλους αλλά και μήνυμα ελπίδας και δύναμης προς όλους τους εργαζόμενους.

Όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ ώστε να γίνει η 17η Γενάρη μέρα αντίστασης και κλιμάκωσης. Για να στείλουμε μήνυμα ανυπακοής και αποφασιστικού αγώνα για την ανατροπή της επίθεσης και τη νικηφόρα σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις αντεργατικές πολιτικές.

• Να ανατραπεί η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο. Όχι στη νέα δανειακή σύμβαση.

• Διαγραφή του ληστρικού χρέους. Ανυπακοή στις εντολές της ΕΕ. Όχι στο ευρωσύμφωνο

• Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

• Εθνικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με έλεγχο των εργαζόμενων. Όχι στο ξεπούλημα της δημόσια περιουσίας και των εθνικών πόρων. Δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία, ασφάλιση, κοινωνικές υπηρεσίες.

• Απαγόρευση απολύσεων. Όχι στις “εφεδρείες”. Πλήρης προστασία των ανέργων, επίδομα ίσο με το βασικό μισθό για όλο το διάστημα της ανεργίας, χωρίς προϋποθέσεις.

• Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα. Να σταματήσει το πολιτικό και νομικό πλέγμα προστασίας των εταιρειών. Να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι και τα δεδουλευμένα τους από τον πτωχευτικό κώδικα. Οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε μέτοχοι, ούτε πιστωτές. Δέσμευση των κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων (προσωπικών ή άλλων εταιριών) του ιδιοκτήτη της εταιρίας που πτωχεύει για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις και τα επιδόματα ανεργίας των απολυμένων.

• Οργανωμένη άρνηση πληρωμής των νέων χαρατσιών. Αύξηση της φορολόγησης του κεφαλαίου. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και διαγραφή των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες.

Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού & Δημόσιου Τομέα

77 σχόλια:

  1. Σοβαρές εξελίξεις στην ΚΟΕ
    Δείτε εδώ
    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1369563
    και εδώ

    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1369583

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΕ
    1. Αισθανόμαστε την ανάγκη για αυτοκριτική τοποθέτηση και για μια δημόσια συγγνώμη προς τα μέλη της ΚΟΕ για τις ευθύνες που είχαμε για τον τρόπο που εξελίχθηκε και κλιμακώθηκε μια αντιπαράθεση χωρίς αρχές μέσα στα πλαίσια της οργάνωσης. Γνωρίζουμε ότι πολλοί σύντροφοι εδώ και καιρό σοκαρίστηκαν, πληγώθηκαν, απογοητεύτηκαν και αυτό μας βαραίνει. Η χωρίς αρχές αντιπαράθεση κορυφώθηκε με την μέθοδο αποστολής των τελευταίων email (κατευθείαν στη λίστα koegsf) από την πλευρά της πλειοψηφίας της Γραμματείας, μια μέρα πριν την συνεδρίαση του ΚΟ για να δημιουργήσει τετελεσμένα χωρίς περιθώριο, χωρίς καν να δοθεί η δυνατότητα λογοδοσίας μέσα στο όργανο ή στην ΚΕΕ.
    2. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να δώσουμε την δική μας αφήγηση για το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, γιατί έχουμε συναίσθηση ότι πολλοί σύντροφοι της ΚΟΕ έχουν πληγωθεί ανεπανόρθωτα. Οι εύκολες διαπιστώσεις και η εικόνα που φαίνεται να δημιουργείται ότι ένα μέρος της καθοδήγησης κινούνταν μυστικά για να διαλύσει την οργάνωση ή ότι κάποιοι οδηγήθηκαν σε αυτές τις κινήσεις γιατί επιδίωκαν την εξουσία ή ανάποδα ότι επιδίωκαν την ιδιώτευση, ούτε πολιτικοποιούν την συζήτηση, ούτε φωτίζουν τα αίτια της κρίσης της ΚΟΕ. Αισθανόμαστε την υποχρέωση να θέσουμε στην κρίση της οργάνωσης τα ζητήματα, όπως εδώ και 1,5 χρόνο εκτυλίχθηκαν, με χρονολογική σειρά – και όχι με σκηνοθετημένο copy-paste - γιατί έχει σημασία και πως κλιμακώθηκαν και πως «ξέφυγαν» από τις φυσιολογικές λειτουργίες και το γιατί.
    3. Η ΚΟΕ βρέθηκε μέσα στη δίνη της κρίσης της Αριστεράς – μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, μιας κρίσης που καθορίζεται από τις αδυναμίες της Αριστεράς – της ΚΟΕ συμπεριλαμβανομένης - να δώσει απαντήσεις και διέξοδο για τον λαό και τον τόπο σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις του καπιταλισμού, σε μια καταστροφική περίοδο για τη χώρα. Αλλά αυτό είναι προφανώς μια μεγάλη συζήτηση που δεν μπορεί να καλυφθεί από το παρόν κείμενο -και που δεν επιτράπηκε ποτέ, δεν δόθηκε χώρος και χρόνος για να γίνει αυτή η συζήτηση. Το πρόβλημα στην ΚΟΕ όμως δεν ήταν μόνο η αδυναμία απάντησης. Είναι ότι δεν επιτράπηκε αυτή η συζήτηση στο εσωτερικό της οργάνωσης και είναι διπλό το πρόβλημα γιατί δεν επιτράπηκε αυτή η συζήτηση, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της ΚΟΕ αναπτύχθηκαν διαφορετικές απόψεις στην καθοδήγηση της ΚΟΕ, πράγμα θετικό και όχι αρνητικό κατ’ ανάγκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 4. Η κρίση της ΚΟΕ, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε ως μια κρίση της καθοδήγησης ανάμεσα στους βασικούς ανθρώπους, περίπου από την έναρξη της νέας καθεστωτικής φάσης στην Ελλάδα. Οι έντονοι τσακωμοί μέσα στη Γραμματεία, η διάρρηξη των προσωπικών σχέσεων 2 βασικών μελών της καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της εσωκομματικής κατάστασης. Και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό για μικρές οργανώσεις όπως η ΚΟΕ. Μετά από την αποτυχία και της Ελεύθερης Αττικής, αλλά όχι συνολική αποτυχία της οργάνωσης πανελλαδικά, τον Νοέμβρη του 2010, θα μπορούσε να επιλεχθεί μια διεξοδική, φυσιολογική και ήρεμη συζήτηση, κυρίως μεταξύ αυτών των βασικών ανθρώπων, για να δρομολογηθεί μια πορεία διόρθωσης των υπαρκτών στρεβλώσεων της προηγούμενης περιόδου της ΚΟΕ. Αντί αυτού, που θα συνέβαλλε στην ουσιαστική ανασυγκρότηση, επιλέχθηκε, από τον Φλεβάρη του 2011, η διαδικασία μιας προσχηματικής ανασυγκρότησης σαν βασικό όχημα πολιτικής αναίρεσης όλης της προηγούμενης πορείας και βασικών εκφραστών αυτής. Στην ανάγκη ανασυγκρότησης της οργάνωσης υπάρχει πλήρης συμφωνία, στην μεθόδευση όμως της ανθρωποφαγίας καθώς και στις πολιτικές της προεκτάσεις υπήρξαν και υπάρχουν διαφωνίες.
    5. Μέσα σε μια τέτοια πορεία, μια σειρά στελεχών που είτε είχαν προσωπικές διενέξεις με την βασική καθοδηγητική ομάδα της προηγούμενης περιόδου, είτε αισθανόντουσαν πολιτικά παραμερισμένοι είτε είχαν διαφωνίες στον τρόπο συγκρότησης και δράσης της ΚΟΕ από την ίδρυσή της και μετά, βρήκαν εύφορο έδαφος και συσπειρώθηκαν στην παραπάνω διαδικασία.
    6. Στα παραπάνω έχει ο καθένας από μας προσωπική ευθύνη για τον τρόπο που ψηφίσαμε ή συμμετείχαμε στις διαδικασίες αυτές. Συνεχίστηκε ένα από τα βασικά κουσούρια του ΚΟ, από ιδρύσεως ΚΟΕ, που είναι «ένας εισηγείται – οι υπόλοιποι συμφωνούν» και λόγω «παραδοσιακής αθωότητας» και εμπιστοσύνης μεταξύ μας, τα προβλήματα που εντοπίζαμε και το κακό κλίμα θεωρούσαμε ότι με κάποιον τρόπο θα λυθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 7. Τα παραπάνω τίθενται γιατί αυτή η «βίαιη» αλλαγή πλεύσης της οργάνωσης και άρνησης της προηγούμενης πορείας της, χωρίς εκτεταμένους, βαθιούς και συγκεκριμένους απολογισμούς, χωρίς επί της ουσίας συλλογική και ατομική αυτοκριτική, με έντονο το στοιχείο των προσωπικών αντιπαραθέσεων, αποτελούν την βάση για ότι ακολούθησε και κλιμακώθηκε μετά. Και τονίζουμε, όλα αυτά σε ένα περιβάλλον κρισιακό, ρευστό, με όχι εύκολες απαντήσεις στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, με ενδείξεις ότι κανενός φορέα το πολιτικό σχέδιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την ίδια την ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 8. Τον Μάιο ψηφίσαμε την εισήγηση για την ΠΟΚΔ. Ένα κείμενο γενικών εκτιμήσεων και γενικής πολιτικής κατεύθυνσης, το οποίο ήταν απ’ όλους αποδεκτό ότι απαιτούσε εξειδικεύσεις, γεμίσματα και συγκεκριμενοποιήσεις. Μετά τις πλατείες και μέσα στην συζήτηση για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας (συμφωνία 21ης Ιουλίου), στο ΚΟ (αρχές Ιουλίου) γίνεται συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις. Εκεί τίθενται πρώτη φορά με πιο μαζικό τρόπο, σε εισήγηση που έγινε, και χωρίς καμιά απολύτως συνεννόηση, η ανάγκη να συγκεκριμενοποιήσουμε θέσεις και πρωτοβουλίες, να συζητήσουμε πιο αναλυτικά για τις απαραίτητες κινήσεις, που πρέπει να κάνει η ΚΟΕ για την οικοδόμηση πολιτικού μετώπου, να πάρουμε πρωτοβουλίες αντίστασης απέναντι στην επικείμενη χρεοκοπία, ένας προβληματισμός που φάνηκε ότι υπήρξε σε πρωτόλειο επίπεδο στη βάση της οργάνωσης ήδη από τις διαδικασίες συζήτησης της γραμμής. Η μόνιμη απάντηση σε αυτές τις απόψεις ήταν να κόβεται η συζήτηση διότι «έχουμε γραμμή», «τα μέτωπα που λέτε μας γυρίζουν στα παιχνίδια με την αριστερά», «η οργάνωση πρέπει να κάνει ανασυγκρότηση και όχι να τρέχει». Υπάρχει η πρόταση για εκτεταμένη συζήτηση απολογισμού της ΚΟΕ μετά το καλοκαίρι ώστε να υπάρχει κοινή βάση εκκίνησης και όχι αυθαιρεσίες. Σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΟ στις 3 Σεπτέμβρη και αφού η συζήτηση για τον απολογισμό τρώγεται χωρίς εξηγήσεις, η εισήγηση καταλήγει σε αποφάσεις για τους «3 κύκλους επαφών» με κόσμο εκτός-εντός ΚΟΕ και μια εσωτερική αναδίπλωση της ΚΟΕ, αντί για μια εξώστρεφη δράση. Εκεί πρώτη φορά, αρκετά μέλη του ΚΟ, βάζουν διαφωνίες για την ανυπαρξία πρωτοβουλιών για το πολιτικό μέτωπο, για την ανυπαρξία πρωτοβουλιών για την αντίσταση του λαού, για την διασταλτική ερμηνεία της γραμμής της ΠΟΚΔ στην μονοκαλλιέργεια περί ανατροπής του πολιτικού συστήματος – μεταπολίτευση του λαού. Η απάντηση στις διαφωνίες συνεχίζει να είναι «γραμμή έχουμε», «αυτά που λέτε είναι εκτός γραμμής» κοκ. Η ατομική εισήγηση του ΡΡ προς το ΚΟ κατεβαίνει στην οργάνωση χωρίς καμία σύνθεση ή διαφοροποίηση με βάση τη συζήτηση και αυτό έκτοτε έγινε ο μοναδικός τρόπος αποφάσεων σε επίπεδο γραμματείας και ΚΟ. Σε αυτό το ΚΟ υπάρχει επιμονή να κάνουμε κάποια στιγμή μια συζήτηση για το θέμα της αριστεράς και των πρωτοβουλιών μας γύρω από την γραμμή του πολιτικού μετώπου. Δύο μέρες σε συζήτηση του ΧΚ με τον ΡΡ γύρω από αυτά τα θέματα ο ΧΚ προτείνει την κατεύθυνση του μετώπου με πέραν της αριστεράς δυνάμεις (Σπίθα, Καζάκης) με ειδική πίεση σε αντιΕΕ-ανεξαρτησιακές δυνάμεις στην αριστερά. Μετά από λίγες μέρες γίνεται πανελλαδική γραμματεία με παρουσία της ΚΕΕ. Εκεί είναι φανερό ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τα θέματα μέτωπο-αριστεράς (θέματα στα οποία μέχρι τότε δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις) και ζητιέται από τον ΧΚ να συζητηθούν σε ΚΟ, να παρθούν αποφάσεις με πλειοψηφίες αλλά σε κάθε περίπτωση να είναι αποφάσεις σαφείς και όχι κατά το δοκούν ερμηνευόμενες. Η επίμονη απάντηση είναι να πάμε σε αχτίφ και ο καθένας από τη γραμματεία και το ΚΟ να πει την άποψή του απολύτως ελεύθερα και να κατεβάσει όποιο κείμενο θέλει. Αυτή η απάντηση δίνεται με μεγάλη έμφαση. Σε επόμενη γραμματεία μία βδομάδα πριν το αχτίφ 7-8/10 με θέμα «αριστερά», ο ΧΚ δίνει το κείμενο του στην γραμματεία. Αφού δέχεται εξαντλητική επίθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς, ζητιέται να μην κατέβει το κείμενο στο αχτίφ. Προφανώς δεν γίνεται αποδεκτό (με δεδομένη την ήδη ειλημμένη απόφαση για ελεύθερη συζήτηση) και έκτοτε κλιμακώνεται η χωρίς αρχές αντιπαράθεση στα πλαίσια της καθοδήγησης και μετά το αχτίφ και στα μέλη των γραφείων. Το βασικό επιχείρημα για την «μεθόδευση» είναι γιατί στο αχτίφ υπήρξαν στελέχη που συμφώνησαν με το κείμενο του ΧΚ. Ξεχνιέται ότι το προηγούμενο διάστημα η Οργανωτική Επιτροπή, έβρισκε ισχυρές διαφωνίες, ενστάσεις και προβληματισμούς σε ταξίδια που έκανε ανά την Ελλάδα (γραφείο Θεσσαλονίκης, σπουδάζουσα Πάτρας κοκ) στην προσπάθειά τους να πείσουν για την πληρότητα της γραμμής της ΚΟΕ(χωρίς να είναι αρμοδιότητα της). Αυτοί οι σύντροφοι, μέσα από συμφωνημένη διαδικασία, είχαν πάρει 3 κείμενα (Κατσούλας, Καραμάνος, Τσίπρας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και τοποθετήθηκαν με βάση αυτά. Απαγορευόταν να συμφωνήσουν με το κείμενο Κατσούλα; Το κείμενο Κατσούλα, ενώ ήταν το πιο ήπιο σε κριτική προς την «επίσημη» γραμμή, η αντιμετώπισή του από τον ΡΡ στο άνοιγμα της διαδικασίας ήταν σφοδρή, επιθετική με όρους προπηλακισμού. Γιατί; Αν επιλεγόταν μια συζήτηση, με διαφωνίες και συμφωνίες, με πολιτικό τρόπο και όχι με όρους στησίματος και φιμώματος ενός στελέχους και με κατηγορίες για ύπουλες μεθοδεύσεις και σκοτεινά κέντρα, θα μιλάγαμε διαφορετικά σήμερα; Μετά το αχτίφ και με την καταγγελία της «σκοτεινής ομάδας που θέλει να μας ξαναπάει στην αριστερά», γίνεται συστηματική εξωοργανωτική διαμόρφωση, γίνονται συζητήσεις με μέλη που δεν ήταν στο αχτίφ, από τον Δρόμο και από τις δημόσιες εκδηλώσεις αποκλείονται σύντροφοι που έκφρασαν συγκεκριμένες απόψεις στο αχτίφ, στα όργανα ότι κι αν λες δεν παίρνεται υπόψη και οι προφορικές εισηγήσεις, κυρίως του ΡΡ, γίνονται αποφάσεις και προωθούνται και ζυμώνονται προς την οργάνωση. Έκτοτε κλιμακώνεται ένας πόλεμος και επισημοποιείται η ανώμαλη εσωκομματική κατάσταση, οι εκατέρωθεν εξωοργανωτικές διαμορφώσεις και συννενοήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 9. Από το αχτιφ και μετά, είχαμε δύο επιλογές. Ή να σωπάσουμε και να κάτσουμε στην γωνία, μέχρι να περάσει η μπόρα (που απ’ ότι φαίνεται δεν θα περνούσε) ή να προσπαθούμε να κατακτήσουμε το δικαίωμά μας να γίνει συζήτηση και να πούμε την άποψή μας σε μια ανώμαλη εσωκομματική κατάσταση; Επιλέξαμε το δεύτερο και από εκεί γεννήθηκε δύο και πλέον μήνες μετά και η ομαδοποίηση και η λίστα μιας μικρής ομάδας μελών. Όμως το ερώτημα παραμένει. Ποιος και τι ώθησε να φτιαχτεί ομαδοποίηση; Ποιος δεν άφησε άλλα περιθώρια; Υπήρχαν περιθώρια, και αν ναι ποια, όταν από την ανασυγκρότηση και μετά αναπτύσσεται μια συστηματική ανθρωποφαγία; Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε και από το ΚΟ που έγινε 22-23/10 και εκεί ζητήθηκε προσφυγή στη βάση, συνέδριο και συνθετική πολιτική συζήτηση για να επιλυθεί η κρίση στην ΚΟΕ. Εκτυλίσσεται μια πρωτοφανής για όργανο της ΚΟΕ επίθεση και φραστικός προπηλακισμός. Ο φανατισμός ήταν τέτοιος, με προειδοποιήσεις ότι πάμε για διάσπαση και για να «χτυπηθούμε», που αποσύρθηκε η πρόταση για ένα συντεταγμένο σώμα. Ποιος αλήθεια δεν νοιαζόταν για την διάλυση της ΚΟΕ; Εκεί δηλώνεται ξεκάθαρα από την οριακή πλειοψηφία του ΚΟ, ότι από δω και πέρα θα πηγαίνει να πιάνει έξω από διαδικασίες μέλη της οργάνωσης, για να τα πείσει ενάντια στην αντικομματική ομάδα. Έκτοτε μιλάμε για δύο φράξιες μέσα στην ΚΟΕ και για μια αντιπαράθεση χωρίς αρχές. Όσο και να εκτιμούμε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, αισθανόμαστε συνυπεύθυνοι γιατί στην αντιπαράθεση αυτή, αναπτύσσονται άσχημες πλευρές και φανατισμοί (εκατέρωθεν) και χαλάνε σχέσεις που αναπτύχθηκαν μέσα σε κοινούς αγώνες. Από την πλευρά μας το θεωρούμε πολύ κακή εξέλιξη αλλά και μια νόμιμη άμυνα. Άλλο δρόμο δεν είχαμε. Μιλάμε για δύο φράξιες και ας υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία μόνο για την μία. Όμως η εδώ και 3 μήνες παράκαμψη του ΚΟ Θεσσαλονίκης και η απευθείας «σύνδεση» μελών του γραφείου πόλης με την Αθήνα, οι μονόπλευρες ενημερώσεις ολόκληρων οργανώσεων (πχ Κρήτης), οι αποφάσεις της γραμματείας για επιτροπεία στα όργανα της νεολαίας, η διάχυση της πληροφορίας ανά την Ελλάδα για το τι έγινε στο τάδε όργανο ή στην τάδε εκδήλωση (και με ταυτόσημη επιχειρηματολογία), είναι καθαρότατες πολιτικές ενδείξεις για λειτουργία της πλειοψηφίας του ΚΟ με όρους ομαδοποίησης. Από τη μεριά μας δεν παρακολουθούμε εδώ και μήνες κάποιο mail συντρόφου της άλλης άποψης, και άρα τεχνικές αποδείξεις δεν υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 10. Η ύπαρξη πλατφόρμας και τα πολιτικά ζητήματα. Η πλειοψηφία του ΚΟ μας κατηγορεί ότι θέλαμε απλά να κάνουμε το παιχνίδι μας χωρίς να έχουμε άποψη και «πλατφόρμα» για το που θέλουμε να πάμε, τι θέλουμε να κάνει η ΚΟΕ. Όντως, από την πλευρά μας δεν υπήρξε πλατφόρμα, γιατί δεν υπήρξαμε ως φράξια, παρά μόνο αρκετά μετά τα τελευταία γεγονότα όπως εξηγήθηκαν παραπάνω. Υπήρξαν όμως απόψεις. Μέσα στην κρίση έχουν τεθεί θέματα και αντιπαραθέσεις, μπροστά σε μια όλο και κλιμακούμενη διολίσθηση της ΚΟΕ σε απολίτικες ή και φιλοσοσιαλδημοκρατικές θέσεις, οι οποίες ποτέ δεν έφτασαν στην βάση της οργάνωσης. Ενδεικτικά:
    - Υπάρχει ένα θέμα πολιτικού και οργανωτικού σχεδίου μέσα στην κρίση. Η κρίση θα είναι ευκαιρία για την ΚΟΕ ή περίοδος όπου δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και πρέπει να αναδιπλωθούμε; Μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες ή δεν μπορούν να γίνουν πολλά; Θα είμαστε απλά παρατηρητές και σχολιαστές της πραγματικότητας ή ενεργά υποκείμενα αλλαγής της; Ποια είναι η στρατηγική και η τακτική της κομμουνιστικής αριστεράς απέναντι στην κρίση; Αρκούν οι γενικόλογες τοποθετήσεις που αναμένουν τον λαό να ξεσηκωθεί και περιγράφουν αυτό που πιθανά θα γίνει, αφαιρώντας διαρκώς το πολιτικό στοιχείο και ποιος θα τα κάνει αυτά; Όλα αυτά τα σύνθετα ζητήματα – δεν θεωρούμε σε καμία περίπτωση ότι έχουμε επαρκείς απαντήσεις - πήγαμε να τα λήξουμε με γενικόλογες αναφορές για τον λαό, τον κανένα, την μεταπολίτευση του λαού, με ουραγό και κομπάρσο την ΚΟΕ στις επανεκκινήσεις του Σύριζα ή στα παντρέματά του με την υπό εκκόλαψη κεντροαριστερά (Κοτζιάς κλπ), την απουσία τοποθέτησης για την αριστερά και την αριστερή πολιτική μέσα στην κρίση.
    - Υπάρχει ένα πρόβλημα αναφοράς. Άλλο πράγμα η κριτική στην υπαρκτή αριστερά, άλλο πράγμα η συνεχής απολίτικη επίκληση του «κανένα» και του «νέου», μαζί με την γενικόλογη απαξία της αριστεράς που επί της ουσίας σε οδηγεί σε εκχώρηση, σε απραξία. Και το χειρότερο αυτή η πολιτική τελικά σε οδηγεί αμαχητί στην διολίσθηση στην νέα υπό διαμόρφωση κεντροαριστερά. Σε ένα πολιτικό σύστημα που ανατρέπεται ραγδαία και διαμορφώνονται νέα πολιτικά μπλοκ από την δεξιά έως την κεντροαριστερά, ποια η πολιτική μας για την αριστερά και την μετωπική της συγκρότηση; Ποιο το σχέδιο για το πολιτικό μέτωπο; Με ποιες συμμαχίες; Γιατί ακόμα και το ευρύτερο μέτωπο με αμφιλεγόμενες «πατριωτικές» δυνάμεις (Μίκης, Κοτζιάς, Πασοκογενείς κοκ) δεν περπατά; Και βέβαια ποιες οι πρωτοβουλίες μας για το κοινωνικό μέτωπο; Αντικειμενικά ποια είναι η φυσιογνωμία της ΚΟΕ στα θέματα αυτά; Ρίχνουμε ή όχι νερό στον μύλο σε μια υπό διαμόρφωση νέα σοσιαλδημοκρατία (ΣΥΡΙΖΑ και Πασοκογενείς) αντί να προπαγανδίζουμε, προωθούμε την ιδέα μιας νέας διαφορετικής αριστερής μετωπικής συγκρότησης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. - Υπάρχει ένα πρόβλημα σιωπηρών μετατοπίσεων που έχουν σχέση με τα παραπάνω. Το θέμα του χειρισμού του ζητήματος του ευρώ, από μια δύναμη που έχει σαν ιδρυτική της πράξη την αντιΕΕ ταυτότητα, οι χειρισμοί, οι διπλότητες, η σχετική αρθρογραφία από γραμματεία και Δρόμο. Υπήρξε μια λογική ειρήνευσης με τον ευρωπαϊσμό και τις δυνάμεις του και ταυτόχρονα χτύπημα και μέτωπο απέναντι στις αντιεε δυνάμεις και στην αναπαραγωγή της ευρω-τρομοκρατίας του συστήματος (η έξοδος από το ευρώ θα είναι καταστροφή);
    - Πως υπήρξε η μετατόπιση από την θέση «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι νεκρό σχήμα και η επανεκκίνηση είναι προεκλογική κίνηση», στην εντατική συμμετοχή στην επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στις εκδηλώσεις του, στα όργανά του, αλλά πάντα ως ουραγοί και σαν ακολουθητές στον Τσίπρα, απέναντι στα θέματα που έβαζε η ίδια η ζωή; (ευρώ, εκλογές, κεντροαριστερά κοκ).
    Από ένα σημείο και μετά, αν μίλαγες για αυτά μέσα στην ΚΟΕ, ήθελες την διάλυση της οργάνωσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 11. Οι «επαφές» εκτός ΚΟΕ.
    Σε αυτό το θέμα έγινε η μεγαλύτερη καπηλεία από την πλευρά της πλειοψηφίας του ΚΟ. Σε αυτό το «μέγα σκάνδαλο» έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:
    Πρώτον το πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο αποτελούσε και αποτελεί γραμμή της οργάνωσης μας. Οι επαφές αυτές στα πλαίσια αυτά ήταν. Πριν διαρραγούν εντελώς οι σχέσεις στην καθοδήγηση, υπήρξε δήλωση για αυτές τις όντως ατομικές επαφές του ΝΓ στην γραμματεία με πολλαπλές επισημάνσεις ότι δεν προχωράνε (συζητήσεις με Κουβελάκη, Λαπαβιτσα, Λαφαζάνη κοκ) και ότι έχουν τελειώσει.
    Δεύτερον, οι συγκεκριμένες κινήσεις για κείμενα υπογραφών κοκ, όπως φαίνονται και από τα e-mail, ναυάγησαν τον Σεπτέμβρη. Ένα από τα mail που δεν δόθηκαν διευκρινίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι με αυτούς. Η κρίση στην ΚΟΕ οξύνεται από τον Οκτώβρη. Γιατί;
    Τρίτον, είναι αστείο να «στήνεται» η οργάνωση με το επιχείρημα ότι αυτές οι κινήσεις επιδιώκουν την διάλυση της ΚΟΕ. Και να παντρεύεται μάλιστα με την θέση για ανάγκη μετασχηματισμών στην κομμουνιστική αριστερά, ανάγκη που έχει τεθεί και ιστορικά και από άποψη δρώντων υποκειμένων στην χώρα μας (ο Δρόμος προϊόν αυτής της πολιτικής είναι). Είναι απαγορευμένη αυτή η συζήτηση; Ο κομμουνιστικός φορέας του 21ου αιώνα θα είναι η ΚΟΕ και η γραμμική ανάπτυξή της; Αυτά έχουν τεθεί από το 1ο συνέδριο της ΚΟΕ. Ο τρόπος, η μέθοδος, ο χρόνος έχουν σημασία, αλλά μέσα στην επιτάχυνση του ιστορικού χρόνου μέσα στην κρίση, εμείς επιλέξαμε να δαιμονοποιήσουμε αυτό το ζήτημα.
    Τέταρτον τον Ιούλιο είχε γίνει ένα κλιμάκιο του ΚΟ Αθήνας για να εξετάσουμε προβλήματα που υπήρχαν στην εκπροσώπησή μας στον ΣΥΡΙΖΑ (ΝΓ), και στο ΜΑΑ (Χρ. Καρ.). Ο πρώτος διαπομπεύεται για τα e-mail που έστελνε γύρω από κείμενα. Ο δεύτερος που υπέγραφε κείμενα (πχ πρωτοβουλία ενάντια στην ΕΕ), για τα οποία υπήρξε απόφαση να μην τα υπογράψουμε, ξεχάστηκε και αρθρογραφεί στον Δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 12. Οι «σπασμένοι» νέοι που θέλουν να «αράξουν» και δεν ενδιαφέρονται για την ΚΟΕ.
    Η πλειοψηφία της οργάνωσης, μας γνωρίζει με ονοματεπώνυμο. Για την μέχρι προχθές προσφορά μας στην εργατική δουλειά, στην συνοικιακή δουλειά, στις πλατείες, στο σπουδαστικό, στην ενδυνάμωση της ΚΟΕ, στην ύπαρξη μιας ζωηρής, ζωντανής, αναπτυσσόμενης ΚΟΕ. Η μεταβατική ηλικία μερικών από εμάς και το περιβάλλον της κρίσης διαμορφώνουν δύσκολες συνθήκες. Οι περισσότεροι δεν σταματήσαμε ποτέ να προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα που μας έβαζε η οργάνωση, άλλοι τίμια και με ειλικρινή τρόπο δηλώσαμε την πρόθεσή μας να απαλλαγούμε από κάποιες ευθύνες. Κανείς μας όμως δεν δήλωσε ποτέ παραίτηση από το ΚΟ, προσπαθούσαμε να ανταπεξέλθουμε, δεν παραιτηθήκαμε ποτέ από την υπόθεση του κινήματος. Η επιχειρηματολογία για τους «σπασμένους» πιτσιρικάδες που δήθεν βάζουν θέματα γιατί έχουν κλατάρει θυμίζει άλλες κακές παλιές εποχές που το μότο αυτό ήταν η μόνιμη απάντηση ευκολίας και αποδιοπομπαίου τράγου, μπροστά σε συνθήκες αδυναμίας συνολικότερων απαντήσεων. Και επειδή γίνεται άλλη μια σκύλευση σχετικά με το ότι το τελευταίο διάστημα απλά φραξιονίζαμε και αδιαφορούσαμε για την πορεία της ΚΟΕ, υπάρχουν καταγεγραμμένες τοποθετήσεις μας και εισηγήσεις για την μάχη ενάντια στα χαράτσια, για τις μάχες προ της απεργίας 19-20/10 και τις παρελάσεις 28/10, για τις πλατείες, για την δουλειά στην σπουδάζουσα, την οργανωτική ανάπτυξη κοκ. Γιατί τέτοια προσπάθεια όμως πραγματικά να «σπάσουν» άνθρωποι ηθικά και πολιτικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 13. Υπάρχει διέξοδος;
    Η πλειοψηφία του ΚΟ, σκηνοθέτησε την «αποκάλυψη της φράξιας», μία μέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΟ στις 14-15/01, ενώ είχε υποκλέψει το e-mail του ΠΚ μήνες πριν. Γιατί δεν τα έθεσε υπόψιν της ΚΕΕ αμέσως; Γιατί δεν κάλεσε έκτακτο ΚΟ και συντεταγμένες διαδικασίες της οργάνωσης για να απολογηθούμε και επέλεξε την απευθείας αποστολή στην λίστα; Και μάλιστα κάλεσε και στην συνεδρίαση μέλη της ΚΟΕ, για να έχουμε τι; Λαϊκό δικαστήριο; Κάτι άλλο; Η σκηνοθεσία είχε συγκεκριμένη στοχοθεσία. Τα «κεφάλια της αντιπολίτευσης». Όπως η ανασυγκρότηση είχε στόχο το κεφάλι του ΝΓ και η μετά το αχτιφ ανώμαλη εσωκομματική κατάσταση το κεφάλι του ΧΚ. Σε ραντεβού μελών του ΚΟ και από τις δύο πλευρές, την τελευταία βδομάδα, υπήρξε από την πλευρά μας αίτημα για να κάνουμε όλοι βήματα πίσω, να κάτσουμε να συνεννοηθούμε όπου μπορούμε, να μην πάμε για διάλυση. Πολλοί από εμάς έθεσαν τις «θέσεις» τους στα όργανα στην διάθεση της οργάνωσης. Αυτά σύντροφοι, για όποιον θέλει να καταλάβει, δεν δείχνουν αποφασισμένη και αδίστακτη φράξια που θέλει να διαλύσει την οργάνωση. Σε όλα τα παραπάνω η πλειοψηφία του ΚΟ, Αρνήθηκε πεισματικά γιατί στόχο είχε την σκηνοθεσία της διαπόμπευσής μας. Και με βάση την απόφαση του ΚΟ, την διαγραφή μας. Με οποιοδήποτε κόστος. Ο ίδιος αδίστακτος τρόπος που στήθηκε η αντιπαράθεση εντός ΚΟΕ, εδώ και ένα χρόνο, η ίδια αδίστακτη ανθρωποφαγία, εκφράστηκε και με τις τελευταίες κινήσεις που αδιαφορούν για το κόστος στην ΚΟΕ, σε ανθρώπους, σε αγωνιστές. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει θέληση για ενωτικό και πολιτικό συνέδριο με ψήφιση ενός νέου ΚΟ, χωρίς κανέναν από τους πρωταγωνιστές της καθοδηγητικής κρίσης της ΚΟΕ από όλες τις πλευρές. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει θέληση και επιθυμία για αποκατάσταση της ψυχικής ενότητας, ώστε να αποκατασταθεί και η πολιτική ενότητα.
    Μαζί με την συγκεκριμένη απολογία μας προς τα μέλη της ΚΟΕ, στέλνουμε και ένα αρχείο με ανταλλαγή πολιτικών απόψεων στην περιβόητη λίστα, με προσωπικούς προβληματισμούς ανάμεσα σε 2-3 μέλη του ΚΟ νωρίτερα από το αχτίφ, που δείχνουν τα αδιέξοδα – μέσα στις πνιγμένες διαδικασίες της οργάνωσης – πολλών από ‘μας.
    Το κείμενα αυτά είναι μία πρώτη απάντηση προς τα μέλη της ΚΟΕ. Αισθανόμαστε την υποχρέωση να στείλουμε σε επόμενο χρόνο δύο ακόμα κείμενα. Το ένα για τον απολογισμό της ΚΟΕ μετά το 2ο συνέδριο και ένα ακόμα για τις πολιτικές διαφωνίες και την πολιτική γραμμή της ΚΟΕ.

    Τα καθαιρεθέντα μέλη του ΚΟ:
    Γαλάνης Νίκος, Παπαποστόλου Αποστόλης, Χαραλαμπίδης Αποστόλης, Κουτσιανάς Πάνος, Κουτσιανάς Παντελής, Μητρόπουλος Δημήτρης, Κατσούλας Χρήστος, Κόγκας Σπύρος, Κωστόπουλος Κώστας, Τριανταφυλλόπουλος Γιώργος, Χατζηνάκης Βασίλης, Φωτόπουλος Κώστας, Βαρούνης Τάσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλώ τους διαχειριστές του ιστολογίου να αφαιρέσουν άμεσα όλα τα παραπάνω σχόλια καθώς αποτελούν εσωτερικό κείμενο της ΚΟΕ και μάλιστα με αλλοιωμένα στοιχεία. Είναι τουλάχιστον αισχρό να δημοσιεύονται τέτοια πράγματα απ' όπου κι αν προέρχονται οι διαρροές. Είναι ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά μιας οργάνωσης και άρα μέγιστη αντιδημοκρατική πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανακοίνωση της ΚΟΕ - 18/1/2012

    Σχετικά με αναρτήσεις των τελευταίων ημερών στο διαδίκτυο γύρω από εσωτερικά ζητήματα της ΚΟΕ (και μάλιστα με αλλοιωμένα «στοιχεία»), έχουμε να δηλώσουμε τα παρακάτω:

    Η ΚΟΕ λύνει τα πολιτικά και οργανωτικά ζητήματά της, όπως πάντα, με δημοκρατική συζήτηση στο εσωτερικό της, στις συνελεύσεις και τα όργανά της.

    Οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της οργάνωσης για άγνωστους σκοπούς, θα πέσει στο κενό.

    Η κοινωνία που δοκιμάζεται σε μια δύσκολη κατάσταση δεν έχει να ασχοληθεί με σενάρια και διαδρομισμούς τέτοιου είδους αλλά με πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Με αυτά τα προβλήματα θα αναμετρηθεί η ΚΟΕ όλο το επόμενο διάστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως έχουμε να ασχοληθούμε με πολύ σοβαρότερα προβλήματα από τα προβλήματα της κοε και τη νομή κάθε εξουσίας.

      Διαγραφή
  15. Tέτοιο κυνηγητό που έχει εξαπολύσει η φράξια που ελέγχει η φράξια το μηχανισμό της ΚΟΕ δεν έχει προηγούμενο. Χθες στην απεργία προπηλακίστηκε και δάρθηκε ο Δ.Μ. της φράξιας των 11, από τους γνωστούς λιβανιστές του Ρούντι.
    Η φράξια των 11 έχει πάρει όλη τη νεολαία,την οργάνωση Θεσσαλονίκης και τη μισή Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. κόφτε το ρε παιδιά. Ο ΔΜ δεν 'ηταν καν στην διαδήλωση. Έλεος με τα τρολ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλά τι στοιχειά είναι αυτά, ξεκατινιάζονται και δέρνονται ενώ μέχρι πρότινος ήταν στην ίδια οργάνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είναι λογικό να συμβεί αυτό το περιστατικό, καθώς ο Δ.Μ. και οι υπόλοιποι φραξιονιστές στην πορεία γελώντας λέγανε ότι θα καταφέρουν να διαλύσουν την ΚΟΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλά δεν υπάρχει διαχειριστής σ'αυτό το μπλογκ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το ξύλο εννοούν όταν μιλάνε για δημοκρατική συζήτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το αναρτημένο κείμενο είναι αλλοιωμένο και η ανάρτησή του εκθέτει την ιστοσελίδα αυτή. Επίσης, με αφορμή αυτή την ανάρτηση έχουν αρχίσει τρολαρίσματα με το ποιος ήταν στην πορεία, τι είπε, και τι έγινε (όλα ψέματα). Διαφυλάξτε την ιστοσελίδα σας (αν θέλετε). Για όσους γράφουν τα εν λόγω σχόλια, άξιος ο μισθός σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. σα δε ντρεπονται οι φραξιονιστές, πήγαν να διαλύσουν την οργάνωση και είχαν αδειάλειπτες κρυφες επαφες με την πασα και την αραν, και τωρα λένε οτι φαγανε και μάπες. Αμ δε φαγανε και τα λενε αυτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. χειροτερο και απο indymedia... και οι κοετζηδες, αν είναι όντως κοετζήδες , ας σταματήσουν να εκθέτουν τα εσωτερικά της οργάνωσης δημόσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ειναι ξεκάθαρο, δυο αντιπαλες φράξιες που συγκρούονται μέχρι θανάτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ότι θα διαλυότανε η ΚΟΕ από τα ψώνια της πασας ούτε που θα το φανταζότανε κανείς, αλλά έτσι ειναι, όταν κάνεις ανίερες συμμαχίες για να τη φερεις στον τσιπρα την πατάς εσύ από τους "φιλους" σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. to paidi pou efage tis mpounies einai kala?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτοί που υπογραφουν ως κοετζήδες, αν είναι όντως, ας αναλογιστούν τι κάνουν. Εκθέτουν την οργάνωση τους αντικειμενικά. Αν πάλι δεν είναι, οκ παίξτε παιδιά να ξεδωσετε. Ούτε μπουνιές παίχτηκαν ούτε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. τι μαλακιες είναι αυτες;ασχετοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τόση μεγάλη αλητεία όσο από τους φραξιονιστές δε έχω ξαναδεί, γιατί είναι πρώτη φορά γενικώς που ξεκάθαροι φραξιονιστές αντιμετωπίζεται έτσι χωρίς διαγραφές και δίνοντας τους δικαίωμα λόγου στις συνελεύσεις μας. Να αγιάσει το χέρι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ως γνώστης της πάσας, νομίζω ότι η συλλογικότητα της πάσας που πάλεψε για δημοκρατία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να έχει σχέσεις με οργανώσεις που είναι ανελευθερες, καταστέλουν την άλλη άποψη και κανιβαλίζουν τους πρώην συντρόφους τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τα παιδια που κανιβαλίζονται από την καθοδήγηση της ΚΟΕ λένε αυτο που λέει ο μέσος συνασπισμένος, ότι στην ΚΟΕ είναι λιγόυρια και τους ενδιαφέρει μΟνο η κρατική επιχορήγηση. Για να έχει ο Ρουντι μια επαγγελματοποιημένη αυλή που θα είναι γιες μεν και τους ενδιαφέρει να μη δουλεύουν.
    Στα κείμενα των παιδιων που κυνηγιουνται από τον Ρουντι με μανία λένε "Με τον μόνο που βελτιώσαμε τη σχέση μας είναι με τον Τσίπρα."

    "Εδώ όμως υπάρχει ένας μικρός οπορτουνισμός. Η εκλογική μας τακτική δεν μπορεί να αποσυνδέεται από την πολιτική μας ταυτότητα και φυσιογνωμία. Όταν αποσυνδέεται, παράγει εκτρώματα. Γενικώς να είμαστε έξω από την αριστερά, αλλά εκλογικά να κολλάμε στον Συριζα, μετά μάλιστα από μακρές περιόδους χεσίματος του λαφαζανισμού, είναι προβληματικό. Ούτε την οργάνωση χαλυβδώνει, ούτε την ΚΟΕ προστατεύει και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τις γλυκές εξαρτήσεις. Το ότι η ΚΟΕ ως κομμουνιστική δύναμη συνεργάζεται με τον ΣΥΝ ως ρεφορμιστική δύναμη αυτό είναι εν γένει σωστό, αλλά δεν γλυτώνει ότι την κρίσιμη στιγμή είσαι Σύριζα. Εμείς θέλουμε να είμαστε Σύριζα από τώρα, να μην κάνουμε καμιά απόπειρα ανατάραξής του, να μην δώσουμε καμιά μάχη έστω μετασχηματισμού του ή συγκρότησης ενός αξιοπρεπούς πόλου εντός του, να αδιαφορούμε τελείως για τις όποιες αντιπαραθέσεις (πχ 4η Συνδιάσκεψη), να κατέβουμε στις εκλογές μαζί του και ενδιάμεσα να μην πληρώσουμε και το κόστος αυτής της επιλογής, λέγοντας ότι η αριστερά έχει τελειώσει και είμαστε με τον κανένα;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. έλεος με τη μαλακία...μάλλον ο διαχειριστής γουστάρει το τρολλάρισμα γιατί του ανεβάζει την αναγνωσιμότητα;;; τι να πω ρε παιδιά...κι επειδή ήμουν στην πορεία και ξέρω και το ΔΜ, ξύλο δεν έπεσε. Ας ξεκατινιαστεί όποιος γουστάρει στο σπιτάκι του, όχι στα blogs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. η συζήτηση κατέληξε όντως μαλακια γιατι καποιοι θέλουν να ξεκαυλωσουν.
    επι της ουσίας όμως το κείμενο που αναπαράγεται δεν λέει τίποτα. τίποτα που να μην είναι γνωστό σε όποιον ασχολείται με το χώρο της αριστερας.η φράξια υπάρχει και λειτουργει εναντιον της κοε οχι απο χαφιέδες αλλά από ανθρωπους που δεν αντιλαμβάνονται τι κακό κάνουν στην κοε που έχει τρομάξει πολλούς με την άνοδό της και την αιχμηρή πολιτική της τοποθέτηση.
    αυτοι οι άνθρωποι κάνουν ζημιά και αυτός είναι ο μόνος λόγος που γράφω εδώ γιατί ξέρω πολύ καλά ποιος διέρευσε το κείμενο και του στέλνω μια απάντηση και όχι μάπες όπως έπρεπε.
    όχι μόνο έστειλε το κείμενο για να το κοινοποιήσει και να μπορέσει μετά να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα με τους υπόλοιπους 10, αλλά κάνει την πάπια, προφανώς δεν κατεβαίνει στους δρόμους, που όπως διατυμπανίζει καιγεται για αυτους,και σκίζεται πρώτος πρώτος να ανταπαντήσει ότι είναι ντροπή το ξεκατινιασμα!
    ντροπή είναι να μη σέβεσαι τις αποφάσεις μιας πλειοψηφίας, να μην παλεύεις τις ιδέες σου με τους συντρόφους σου αλλά με αυτούς που μέχρι χθες έβριζες, να είσαι οπορτουνιστής!
    αν κάνω λάθος θα το δειξει η ιστορία... πόσοι απο τους 11 θα λειτουργήσουν απέξω και πόσοι θα κάτσουν ως απλοί στρατιώτες...
    μα τι λέω αυτό θέλει κότσια και αυτοί απλοί στρατιώτες δεν ήταν ποτέ-αυτό δεν σε πληρώνει ούτε χτιζει καριερα.
    η κοε θα λειτουργησει και με αυτους και χωρις αυτους προς λύπην τον όρνεων που βιάζονται να την ξεσκίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πόσοι θα φύγουν από την ΚΟΕ δεν έχει καμιά ιδιαίτερη σημασία. Σημασία έχει αν αυτοί που θα μείνουν θα συνεχίσουν την πολιτική που τους έφτασε σ' αυτή την κατάντια. Γιατί όποιος κι αν έκανε την διαρροή προφανώς μέχρι χτες ήταν σεβαστός και προστατευμένος αρχηγός της ΚΟΕ και το ότι σήμερα κάνει ότι κάνει δεν είναι πρόβλημα δικό του (την δουλεία του κάνει) αλλά αυτών που τον ανέχονταν στην ΚΟΕ.
      Και εδώ που τα λέμε από τους αρχηγούς που "μένουν" στην "ΚΟΕ" (ποιους εννοώ είναι γνωστό) αύριο θα πάρουν τον ίδιο δρόμο.
      Η "άνοδος" της ΚΟΕ δεν είναι τεκμήριο (άνοδο έχει και η χρυσή αυγή) ότι η "αιχμηρή" πολιτική της τοποθέτηση, η "μεταπολίτευση του λαού" δηλαδή (!!!), όσες πλειοψηφίες κι αν την στηρίξουν παύει να είναι η πιο επικίνδυνη τοποθέτηση που υπήρξε ποτέ στην Αριστερά.
      Όποιος θέλει να παίξει έναν θετικό ρόλο στην υπόθεση της κοινωνίας οφείλει να αφήσει τα οργανωτικά τερτίπια και να απαιτήσει το άνοιγμα μιας ουσιαστικής ιδεολογικής συζήτησης.
      Αυτό που συμβαίνει στην ΚΟΕ όχι σήμερα αλλά χρόνια τώρα είναι ντροπή για όλη την Αριστερά.
      Κ.Π.

      Διαγραφή
  34. δυστυχώς ήμουν παρον στο επεισόδιο, τον ΔΜ τον πήγανε καροτσάκι για δέκα μέτρα, με ξύλο και πολλές βρισιές. Έφυγε από την πορεία κακή κακώς. Πάντως και άλλοι διασπαστήκανε, αλλά τέτοιο πράγμα με τους κοέδες δεν έχει προηγούμενο. κατάντια για αριστερούς ανθρώπους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε έχεις δίκιο, εδώ ο ΣΥΝ διασπάστηκε πρόσφατα, χιλιάδες μέλη του εφύγαν προς τη ΔΗΜΑΡ, αλλά δεν έγινε κανα ξεκατίνιασμα και ούτε πλακώθηκαν. Φαντάσου να είχαν τιποτα χιλιάδες μέλη θα βγάζαν τα όπλα και θα κυνηγιούνταν στο κέντρο της Αθήνας. 10 άτομα από την ΚΕ διαφώνησαν και έχουν βαλθει να τους εξοντώσουν.

      Διαγραφή
    2. Δεν ξαναταΐζω τρολ, τελευταία φορά. Ο ΔΜ ΔΕΝ ήταν στην πορεία και κανένα τέτοιο επεισόδιο δεν συνέβη ούτε με αυτόν ούτε με κανέναν.

      Διαγραφή
  35. Δημήτρης Οικονομίδης22 Ιανουαρίου 2012 στις 12:44 μ.μ.

    Αγαπητοί σύντρφοφοι

    δεν ξέρω αν αυτός ό «διαλογος» ( αναφέρομαι στα κανιβαλλιστικά σχόλια μόνο ) βοηθά τη δημοκρατία, την ενημερωση, την κατανόηση της πραγματικότητας και τιμά το μπλογκ σας. Βέβαια νοικούρηδες είστε και αποφασίζετε :-)

    Σε ότι αφορά την ΠΑΣΑ και τον φοβερό και τρομερό ρόλο της στην «υπόθεση ΚΟΕ»έχω να πω: όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Η φαντασία οργιάζει,κρίμα που τόση ενέργεια και χρόνος σπαταλιώνται...

    http://dosepasa.wordpress.com/2012/01/13/bx654/#comment-8437

    Καλούς αγώνες

    Δημήτρης Οικονομίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γνωρίζετe αν έχουν ανέβει άλλες δηλώσεις για τη ΚΟΕ σε άλλα μπλοκ και σαϊτ ;
      Και κύριοι της ΚΟΕ, να μάθουμε και εμείς την αλήθεια επιτέλους - ο απλός λαός της Αριστεράς.
      Μόνο το γραφείο σας και η ασφάλεια θα τα ξέρει ;

      Διαγραφή
  36. πραγματικό μέλος ΚΟΕ22 Ιανουαρίου 2012 στις 10:46 μ.μ.

    Όλα τα παραπάνω είναι ψέματα, όσοι γράφουν ως "μέλη της ΚΟΕ" πιο πάνω δεν είναι μέλη της ΚΟΕ και το blog έχει ευθύνη που αφήνει τα σχόλια αλλά και το ίδιο το κείμενο που δεν είναι επίσημο και έχει αλλοιώσεις. Ο καθένας κρίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επίσης πραγματικό μέλος της ΚΟΕ

      Όσα έχουν γραφτεί είναι αληθινά, όσο και αν η κλίκα του ΡΡ θέλει να τα κουκουλώσει. Οι απειλές σας αλλού.

      Διαγραφή
  37. Αυτοί που έμειναν να καθοδηγήσουν την οργάνωση είναι κάτι άτομα μισητά από τα μέλη της οργάνωσης, είναι γεμάτοι κακία, κόμπλεξ και βέβαια δεν έχουν ανοίξει ποτέ ένα βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. μέλος της ΚΟΕ (πραγματικό)23 Ιανουαρίου 2012 στις 2:49 μ.μ.

    Προς αποκατάσταση της αλήθειας και για να σταματήσει η κουβέντα για την οργάνωση μας

    Σύντομη απάντηση στο κείμενο των «11 καθαιρεμένων μελών του ΚΟ»
    Το «κείμενο των 11» στάλθηκε στα ατομικά mail συντρόφων σε όλη την Ελλάδα. Αν κάποια μέλη δεν το έχουν πάρει, μπορούν να το ζητήσουν από τα όργανα κάθε περιοχής.
    1. Υπάρχει η πλήρης παραδοχή ότι υπήρξαν ως φράξια. Ακόμα και τώρα θα μπορούσαν να στείλουν ατομικά τις απόψεις τους. Γιατί ομογενοποιημένοι πάλι σε όλα; Εξακολουθούν να λειτουργούν με σιδηρά πειθαρχία και συγκεντρωτισμό στο εσωτερικό τους.
    2. Όχι απλά λείπει στοιχειώδης αυτοκριτική αλλά ο φραξιονισμός εξακολουθεί να δικαιολογείται ως «νόμιμη άμυνα». Δεν ζητούν συγνώμη για κανένα από τα έργα τους αλλά (κατά λέξη) «για τον τρόπο που εξελίχθηκε και κλιμακώθηκε μια αντιπαράθεση χωρίς αρχές». Την οποία αντιπαράθεση στη συνέχεια τη χρεώνουν στην πλειοψηφία του ΚΟ άρα προς τι ακριβώς η «συγγνώμη»;
    3. Πόσες φράξιες θα έπρεπε να έχει η ΚΟΕ αν κάθε απλό μέλος που ένιωθε να μην καλύπτεται από ενημερώσεις της καθοδήγησης, να μην παίρνει απαντήσεις, να διαφωνεί, έστηνε μία φράξια ως «νόμιμη άμυνα»; Είναι λίγο δύσκολο να πιστέψουμε ότι μόνο αυτά τα στελέχη ένιωσαν να «πνίγονται» και οδηγήθηκαν στο φραξιονισμό.
    4. Επιλέγεται σαν ύστατη γραμμή άμυνας σπίλωση του υπόλοιπου ΚΟ, η παρουσίαση της πλειοψηφίας του ως ανθρωποφάγων και αντιδημοκρατών ενώ η καθοδήγηση ως «φράξια» λες και δεν υπήρχαν αποφάσεις οργάνων και πλειοψηφίες / μειοψηφίες (άσχετα αν αυτοί δεν έθεσαν κάποια συγκεκριμένη διαφωνία με συγκεκριμένο τρόπο). Είναι προφανές ότι η εικόνα αυτή δημιουργείται για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να δημιουργήσει ένα γενικό κλίμα γενικής ανεμπιστοσύνης και διάλυσης.
    5. Έρχονται σε πολλαπλές αντιφάσεις και αλληλοαναιρέσεις για γεγονότα, πρόσωπα και πράγματα. Ας συζητηθούν αυτές στις διαδικασίες της οργάνωσης.
    6. Επιτέλους λένε καθαρά την αρνητική τους άποψη για όλη την ουσία της ανασυγκρότησης. Θεωρούν, υποτιμώντας για μια φορά ακόμα τα μέλη της οργάνωσης, ότι κρίση της ΚΟΕ δεν υπήρχε, τα όποια προβλήματα της ΚΟΕ οφείλονταν στις σχέσεις 2 ανθρώπων και θα έπρεπε να λυθούν με μια κλειστή συνεννόηση μεταξύ τους.
    7. Δεν διακρίνεται καμία αγωνία για το μέλλον της ΚΟΕ παρά μόνο για την δική τους «δικαίωση» και το περαιτέρω πλήγωμα του συνόλου της ΚΟΕ.
    18/01/2012
    Η γραμματεία του ΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γιατί να σταματήσει η κουβέντα για την οργάνωσή σας; Θα έπρεπε νομίζω να επιθυμείτε να συνεχίσει και να βαθύνει. Ασφαλώς δεν είναι μέχρι τώρα σοβαρή, αλλά αν αντί να προσπαθείτε να ενισχύσετε το "κύρος" σας όπως-όπως, κάνατε μια σοβαρή παρέμβαση θα μπορούσατε να βάλετε τα πράγματα στην θέση τους. Φοβάμαι όμως ότι δεν μπορείτε γιατί το πρόβλημα που έχετε παραμένει.

      Διαγραφή
  39. Προς ΚΠ και ΣΙΑ. Πάντα είχα την άποψη ότι για να κάθεσαι να κάνεις πολιτική μέσω blog πρέπει να σαι πολύ άρρωστος. Τα σχόλια σου και όσων γράφουν στο ίδιο στυλ με σένα μου το επιβεβαιώνουν. Άλλωστε η ΚΟΕ είναι και το αγαπημένο σου θέμα χρόνια τώρα, έ; έχεις κάνει αναλυσάρες εσύ...μπράβο, μπράβο...μη μου πεις γιατί ανώνυμος...έτσι γουστάρω. Μπορεί γιατί ντρέπομαι που παίρνω μέρος στο καφριλίκι...τέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αγαπημένο μου θέμα είναι κατάληξη του μαρξιστικού λενινιστικού κινήματος. Δεν έχω κάνει ούτε αναλυσάρες ούτε αναλύσεις, έχω πει την άποψή μου για τις πολιτικές εξελίξεις στην Αριστερά. Αν εγώ είμαι άρρωστος εσύ μάλλον θα είσαι υγιής οπότε χαίρομαι που δεν είμαι και εγώ υγιής σαν εσένα.
      Που είσαι ανώνυμος δεν με ενοχλεί καθόλου. Εσύ ξέρεις ποιος είσαι! Δεν ξέρεις;

      Διαγραφή
  40. είναι μεγάλο το καφριλίκι, πράγματι. ο κάθε πικραμένος θέλει τώρα να τα βάλλει με την κοε, να σπιλώσει αυτούς που μένουν και να μετατρέψει σε ήρωες αυτούς που φεύγουν μην μπορώντας άλλο την καταπίεση!!!! έλεος ποιος τα πιστεύει αυτά;αυτοί που φεύγουν δεν ήταν μέρος της κοε; ας αναλογιστουν τι κάνουν και ας μην αφήσουν άλλο να διασυρθεί μια οργάνωση που αν μη τι άλλο είχε κερδίσει έναν κάποιο σεβασμό.
    εξάλλου πως θα μπορέσει κάποιος απο αυτούς να μιλήσει για ενότητα της αριστεράς όταν έχει συμβάλλει στη διάλυση της οργάνωσής του;
    στο μόνο που συμφωνώ είναι ότι η συζήτηση δεν πρέπει να κλείσει αλλά να ανοίξει όχι σε blog αλλά να απασχολήσει γενικότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ιστορική υποχρέωση οποιουδήποτε ενδιαφέρεται για την υπόθεση του κομμουνισμού να ανοίξουν συζητήσεις που έχουν μπει κάτω από το "χαλάκι" της δήθεν αναγκαιότητας ενότητας της αριστεράς. Θέματα δύσκολα, όπως η φύση της κρίσης, η ιστορική συγκυρία, η πολιτική και η οργάνωση σε αυτήν την ιστορική συγκυρία, η αποτίμηση της πορείας του κομμουνιστικού κινήματος στον 20ο αιώνα. Να συγκρουστούμε σε αυτά τα ζητήματα, αυτό είναι αναγκαίο για το κίνημα στην παρούσα φάση.

      Υ.Γ. Δεν έχω αυταπάτες ότι πολύ σύντομα αυτά τα φαινόμενα θα χτυπήσουν την πόρτα και άλλων οργανώσεων. Η κρίση αφορά και την αριστερά... Αν δεν το πάρουμε χαμπάρι τώρα, γρήγορα θα φάμε τα μούτρα μας πολύ πιο άσχημα.

      Διαγραφή
  41. Όμως ο Δ.Μ. νοσηλεύτηκε για μια μέρα στον Ευαγγελισμό μετά το πεσιμο που δεχτηκε από κάποια εναπομείντα μέλη της ΚΟΕ. Πάντως μέχρι στιγμής όλη η νεολαία πάει με τους καθαιρεθέντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είσαι καλά ενημερωμένος. Έχει φύγει όλη η νεολαία, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και η Κρήτη. Στην ΚΟΕ παραμένει η οργάνωση Σουφλίου μόνο. Επίσης ο ΔΜ δεν έχει βγει ακόμα από τον Ευαγγελισμό. Πάντως είναι από τους πιο τυχερούς γιατί άλλοι 8 καθαιρεθέντες έχουν εκτελεστεί, ενώ προφυλακισμένοι παραμένουν στα γραφεία - μπουντρούμια της ΚΟΕ ακόμα 2.

      Διαγραφή
  42. Ξέρει κανείς αν ισχύει ότι καθαιρεθέντα μέλη της ΚΟΕ κρύβονται σε βουνά του βορείου Αφγανιστάν προκειμένου να γλυτώσουν από τους ανθρωποφάγους της πλειοψηφίας; Απαντήστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεφτιλίζετε μόνοι σας την οργάνωσή σας και αυτό δείχνει πολιτική και ιδεολογική γύμνια τόσο για αυτούς που συνεχίζουν αμέριμνοι όσο και για αυτούς που τώρα χτυπούν τα στήθη τους ότι δήθεν δεν γνώριζαν...
      Ο βασιλιάς είναι γυμνός και όλοι παριστάνουν οψιμα τις παρθένες- αυτό αφορά το σύνολο της υπαρκτής/ανύπαρκτης αριστεράς. Με τις υγείες μας.

      Διαγραφή
  43. Σχόλιο που ανέβηκε στο ιστολόγιο ΕΟΣ από το διαχειριστή του blog:

    Ένωση Οπαδών της ΣΥΡΙΖΑJan 24, 2012 05:29 AM

    Ως προς τον προπηλακισμό του Δ.Μ. αυτά που γράφονται είναι ψέμματα.

    Διασταυρώσαμε από πολλές και διαφορετικές πηγές τα στοιχεία για την ακρίβεια της πληροφορίας και σας πληροφορούμε ότι τέτοιο περιστατικό δεν συνέβη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Μιλώντας με τον ΔΜ μου επιβεβαίωσε το περιστατικό. Όταν ηρεμήσει θα αναφερθεί εκτενώς στο περιστατικό. Πάντως η νεολαία Αθήνας, η νεολαία Πάτρας, η οργάνωση Δυτικών Αθήνας και η οργάνωση Θεσ. πάει με τους φραξιονιστές. Καλά όσον αφορά την αξιοπιστία του ΕΟΣ μη μηλίσουμε, είναι γνωστή σε όλη την αρίστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψέματα λες για όλα όσα αναφέρεις. Είναι ξεκάθαρο. Το θέμα είναι γιατί.

      Διαγραφή
  45. Κι άλλοι προπηλακισμοί. Έγινε σήμερα ντου σε γιάφκα της φράξιας. Τέσσερις είναι πολύ βαριά (ο ΜΚ, ο ΖΠ και ο ΣΦ). Διαμετακομίστηκαν ήδη στο ΚΑΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Παιδιά ισχύει η φήμη ότι έχουν μπλεχτεί και της ΠΔ άτομα στα εσωτερικά της ΚΟΕ; Νομίζω ότι κάτι έχει παίξει και με Φωτόπουλο (τον Τάκη)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Σύντροφοι μήπως είδατε καθόλου τη Ρούλα σήμερα?
    Είστε απο νωρίς εδώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. 166 μήπως εννοείς την γιάφκα του Αριστερού Σχήματος Ηλίου που πήγε με τη φράξια ή τις γιάφκες των οργανώσεων της νεολαίας που επίσης πήγε με τη φράξια. Πάντως ο τραμπουκισμός απέναντι στον Δ. Μητρόπουλο ήταν πετυχημένος. Βάλατε και τον ΕΟΣ, τον μπάρμπα μου τον ψεύτη να το διαψεύσει, αλλά δυστυχώς υπάρχουν ένα σωρο αγωνιστές μάρτυρες να το επιβεβαιώσουν. Θα δείτε τι θα πάθετε στο συνέδριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Αγαπητοί σύντροφοι,
    Θα θέλαμε να μην υπάρξει καμιά άλλη ενημέρωση τέτοιου είδους. Είναι, όμως, καθαρό ότι είναι σε εξέλιξη ένα σχέδιο διάλυσης της ΚΟΕ που επιδιώκεται ανοιχτά πλέον από τη φράξια. Το σχέδιο αυτό είναι σίγουρο ότι θα πέσει στο κενό αλλά θα πρέπει να το έχουμε όλοι υπόψη.
    Είναι γνωστό από την αλληλογραφία ότι η τακτική της ομάδας στελεχών ήταν να εντοπίζει κάθε φορά τα «σημεία τριβής» στα οποία θα χτυπάει την οργάνωση για να κάνει ζημιά.
    Τα σημεία τριβής αυτή τη βδομάδα είναι:
    1) Να διαχυθεί σε όλη την οργάνωση ένα κλίμα διάλυσης και απογοήτευσης, ότι σε κανέναν δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη, ότι «όλοι φταίνε», «όλοι ίδιοι είναι», ότι υπάρχουν «δύο στρατόπεδα» κλπ. Αυτό οδηγεί στοχευμένα στην αποστράτευση.
    2) Να διαχυθεί ότι δήθεν από τη μεριά της οργάνωσης υπάρχει ανθρωποφαγία απέναντι σε όσους συμμετείχαν στη φράξια. Αυτό είναι ξεκάθαρο ψέμα. Από την πρώτη στιγμή έγινε καθαρό ότι η αντιμετώπιση πρέπει να είναι αποκλειστικά πολιτική. Είναι πρώτη φορά στα χρονικά που μια τόσο ξεκάθαρα φραξιονιστική δραστηριότητα αντιμετωπίζεται έτσι, χωρίς διαγραφές, χωρίς ακρότητες και δίνοντας δικαίωμα λόγου σε όλα αυτά τα μέλη μέσα στις συνελεύσεις της οργάνωσης.
    3) Να χρησιμοποιηθεί η δημοσιοποίηση κειμένων και mail για να δημιουργηθεί και πάλι κλίμα διάλυσης και απογοήτευσης.
    Ειδικά για αυτό το τελευταίο:
    Πανελλαδικά πιάνεται κόσμος για να διαρραγεί η σχέση του με την οργάνωση. Είναι γνωστό ότι όλους τους τελευταίους μήνες, είναι η συγκεκριμένη ομάδα που δημοσιοποιούσε εσωτερικά ζητήματα της οργάνωσης. Η «Αυγή» στις 11/09 μια βδομάδα μετά το ΚΟ του Σεπτεμβρίου δημοσίευσε απόψεις και προθέσεις συγκεκριμένων στελεχών που ανήκαν στη φράξια και ο δημοσιογράφος όταν ρωτήθηκε από εμάς από πού έχει αυτές τις πληροφορίες επικαλέστηκε το δημοσιογραφικό απόρρητο. Στις 20/11 η «Ελευθεροτυπία» δημοσίευσε πάλι προθέσεις της φράξιας και είχαμε βγάλει τότε ανακοίνωση διάψευσης. Την Παρασκευή 13/01 η Καθημερινή και πάλι δημοσίευσε ότι ομάδα στελεχών της ΚΟΕ διαφωνεί, θέλει να αποχωρήσει κλπ.
    Ταυτόχρονα, σε μια σειρά κύκλους της αριστεράς με τις οποίες έχει προνομιακή σχέση η φράξια (μέλη της ΑΡΑΝ, της ΠΑΣΑ, του αριστερού ρεύματος του ΣΥΝ κλπ),

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. όλο αυτό το διάστημα διαδίδονται χαρτί και καλαμάρι τα εσωτερικά μας θέματα. Το Σάββατο κιόλας μάθαμε ότι στέλεχος της ΑΡΑΝ με ακρίβεια διαδίδει λεπτομέρειες για όλα τα τελευταία. Στις αναρτήσεις οι οποίες έγιναν περιλαμβάνονται τόσο τα νέα mail όσο και το κείμενο των «11», τα οποία οι ίδιοι έστειλαν τελευταία σε προσωπικές διευθύνσεις συντρόφων.
    Η πραγματικότητα δεν μπορεί να αντιστραφεί: Δεν είμαστε εμείς που γράψαμε όλα αυτά τα αχαρακτήριστα που αναφέρονται στα γνωστά mail. Αυτοί που τα έγραφαν έχουν την αποκλειστική ευθύνη. Και φυσικά δεν είμαστε εμείς που έχουμε συμφέρον από αυτές τις διαρροές. Οι συνελεύσεις των ΟΒ και οι ολομέλειες υπερψηφίζουν με μεγάλες πλειοψηφίες τα κείμενα του ΚΟ και της ΚΕΕ και θέλουμε με κάθε τρόπο να σταματήσει κάθε καινούριο επεισόδιο αυτού του κλεφτοπόλεμου ενάντια στην ΚΟΕ.
    Από τη μεριά μας, μόλις αντιληφθήκαμε τις δημοσιεύσεις παρεμβήκαμε τόσο στην ΠΑΣΑ όσο και στο indymedia και πετύχαμε να κατέβουν οι αναρτήσεις. Με το που κατέβηκαν τα mail, ανέβηκε στην ΠΑΣΑ το κείμενο των «11» για να κοπεί και αυτό, ενώ το βράδυ της Τρίτης και πάλι παρεμβήκαμε σε άλλη ιστοσελίδα που αναπαρήγαγε τις αναρτήσεις και έτσι αυτή τη στιγμή κανένα από αυτά τα στοιχεία αυτά δεν υπάρχει στο διαδίκτυο.
    Σύντροφοι, καταλαβαίνουμε ότι αυτά μπορούν προσωρινά να δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό μας. Αυτό είναι σχεδιασμένο και συνδυάζεται με συντεταγμένες αποχωρήσεις μελών σε τομέα που ήταν σε περίφραξη κάτω από την επιρροή της φράξιας (νεολαία Αθήνας), στο πνεύμα της διαλυτικής φθοράς που προσπαθιέται να επιβληθεί. Στην Πάτρα πιάνονται μέχρι και μαθητές για να συνεχίσουν να λειτουργούν αλλά εκτός ΚΟΕ. Στην πορεία της Τρίτης στην Αθήνα, χτεσινά μέλη της οργάνωσης, γελώντας έλεγαν ότι θα καταφέρουν να διαλύσουν την ΚΟΕ. Είναι φανερό ότι η ομαδοποίηση μετράει κάθε μέρα τη ζημιά της ΚΟΕ: Πόσοι απογοητεύτηκαν, πόσοι έσπασαν ψυχικά, πόσοι αποχώρησαν. Γελιούνται όμως. Η οργάνωση θα σταθεί στα πόδια της, θα προχωρήσει, δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις που ασκούνται.
    Τις επόμενες μέρες θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος των συνελεύσεων και ολομελειών, να αντιμετωπίσουμε πολιτικά τις όποιες άλλες προκλήσεις υπάρξουν και να προχωρήσουμε στα δύο βασικά καθήκοντα που έχουμε: Αφενός τη στροφή της οργάνωσης προς τα πραγματικά προβλήματα και τον κόσμο. Αφετέρου στην οργάνωση της εσωτερικής συζήτησης για την εξαγωγή ουσιαστικών συμπερασμάτων και την πορεία προς ένα δημοκρατικό και ουσιαστικό συνέδριο.
    Ελπίζουμε να είναι η τελευταία ενημέρωση που γίνεται για τέτοια νοσηρά φαινόμενα.
    Καλή δύναμη σε όλους.
    18/01/2012
    Η γραμματεία του ΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Κι άλλη αποχώρηση:
    http://www.youtube.com/watch?v=6i5rm2kuHIs&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Σχετικά με αναρτήσεις στο διαδίκτυο

    Ανακοίνωση της ΚΟΕ - 18/1/2012

    Σχετικά με αναρτήσεις των τελευταίων ημερών στο διαδίκτυο γύρω από εσωτερικά ζητήματα της ΚΟΕ (και μάλιστα με αλλοιωμένα «στοιχεία»), έχουμε να δηλώσουμε τα παρακάτω:

    Η ΚΟΕ λύνει τα πολιτικά και οργανωτικά ζητήματά της, όπως πάντα, με δημοκρατική συζήτηση στο εσωτερικό της, στις συνελεύσεις και τα όργανά της.

    Οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της οργάνωσης για άγνωστους σκοπούς, θα πέσει στο κενό.

    Η κοινωνία που δοκιμάζεται σε μια δύσκολη κατάσταση δεν έχει να ασχοληθεί με σενάρια και διαδρομισμούς τέτοιου είδους αλλά με πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Με αυτά τα προβλήματα θα αναμετρηθεί η ΚΟΕ όλο το επόμενο διάστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ξεσηκωμό του ρουμανικού λαού!

    Ανακοίνωση της ΚΟΕ - 17/1/2012

    Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, από την Τυνησία ως την Ελλάδα κι από την Αίγυπτο ως τις ΗΠΑ, η λαϊκή οργή βράζει ενάντια στους λίγους, τους ελάχιστους, που δυναστεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία. Μια λαϊκή οργή που σε κάθε χώρα βρίσκει τη δική της σπίθα και ανάβει τη φλόγα του ξεσηκωμού.

    Στη Ρουμανία η σπίθα ήταν η παραίτηση του παλαιστινιακής καταγωγής υφυπουργού Υγείας της Ρουμανίας, Ραέντ Αραφάτ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη «μεταρρύθμιση», δηλαδή την ιδιωτικοποίηση και πλήρη διάλυση του συστήματος υγείας της χώρας. «Μεταρρύθμιση» που αποφασίστηκε από τη ρουμανική κυβέρνηση κατ’ εντολή (ποιού άλλου;) του ΔΝΤ. Καταρχήν, μια δευτερεύουσα αλλά ενδιαφέρουσα επισήμανση είναι ότι στη γειτονική χώρα φαίνεται να υπάρχουν και ελάχιστες έστω εξαιρέσεις κυβερνητικών στελεχών που δεν έχουν χάσει κάθε τσίπα – σε αντίθεση με τους «δικούς μας», που συγκροτούν μονολιθικό μπλοκ δωσίλογων.

    Το πιο σημαντικό όμως είναι ο ξεσηκωμός που πυροδότησε αυτή η εξέλιξη στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας απ’ άκρη σε άκρη της Ρουμανίας, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι σήμερα και ριζοσπαστικοποιείται καθημερινά. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Ε. Μποκ αναγκάστηκε γρήγορα να αναδιπλωθεί, δηλώνοντας ότι η «μεταρρύθμιση» θα επανεξεταστεί συνολικά, και ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθούν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

    Καθημερινά δυναμώνει ο ξεσηκωμός και γενικεύονται οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής. Οι Ρουμάνοι, που έχουν δει το εισόδημά τους να εξανεμίζεται γοργά, τους φόρους να αυξάνονται και το δημόσιο τομέα να ξεπουλιέται, που βιώνουν την απώλεια της λαϊκής κυριαρχίας με τους δανειστές να «παραγγέλνουν» στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε κοινωνικό μακελειό, παραμένουν στους δρόμους. Με συνθήματα όπως «Κλέφτες!», «Να φύγετε!» και «Απαιτούμε σεβασμό!» δεκάδες χιλιάδες λαού αψηφούν τις δυνάμεις καταστολής παρά τις εκατοντάδες συλλήψεων και τραυματισμών. Μόνο χτες το βράδυ πάνω από 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Βουκουρέστι, ενώ οι διαμαρτυρίες έχουν ήδη εξαπλωθεί σε περισσότερες από 40 πόλεις της χώρας.

    Στη χώρα μας οι δωσίλογοι της τρόικας καμώνονται πως δεν βλέπουν το καζάνι που βράζει, αλλά οι Ρουμάνοι μας στέλνουν μήνυμα νέου ξεσηκωμού, όπως έκαναν οι Τυνήσιοι στις αρχές του περασμένου χρόνου. Η κρίση βαθαίνει σε όλο τον κόσμο, αλλά πληθαίνουν οι λαοί που υψώνουν το ανάστημά τους και εξεγείρονται. Με τη συμβολή όλων μας, το 2012 θα επιφυλάσσει ακόμη πιο δυσάρεστες εκπλήξεις σε όσους αλαζονικά νομίζουν ότι θα καταφέρουν να βάλουν ταφόπλακα πάνω στους λαούς μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Μετά τον Μπάιντεν και ο Βεστερβέλε

    Δελτίου Τύπου της ΚΟΕ - 17/1/2012

    Σε πίσω αυλή των μεγάλων δυνάμεων έχει μετατραπεί η χώρα. Πρώτα ήρθε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τ. Μπάιντεν, στις αρχές Δεκέμβρη για να συζητήσει με Λ. Παπαδήμο. Α. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά σχετικά με τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και πώς μπορεί η χώρα μας να φανεί «χρήσιμη».

    Το σίριαλ συνεχίζεται, αφού αυτές τις μέρες είναι εδώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκ. Βεστερβέλε για να θέσει για άλλη μια φορά τα γνωστά διλήμματα: «Δεν θα έχουμε εμπλοκή με την έκβαση των συνομιλιών για το PSI, αρκεί να προχωρήσετε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει επιβάλει η Μέρκελ». Δηλαδή στην ολοκληρωτική αφαίμαξη του ελληνικού λαού και στην πλήρη μετατροπή της χώρας σε μεταμοντέρνα αποικία. Και ακόμη, «αρκεί να συμμορφωθείτε με τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς απέναντι στο Ιράν».

    Από κοντά και οι θλιβερές μαριονέτες του πολιτικού συστήματος Λ. Παπαδήμος και Α. Σαμαράς, που για ακόμα μια φορά είπαν «ναι σε όλα» στο αφεντικό εκ Γερμανίας. Και ξέρουν καλά, όλες οι πλευρές, ότι αυτό το «ναι» δεν σημαίνει και τίποτα αφού, ανεξαρτήτως της έκβασης των συνομιλιών για το PSI, η καταστροφή της χώρας και της κοινωνίας είναι δεδομένη για τον αμερικανικό και γερμανικό παράγοντα. Το μόνο που ενδιαφέρει πια, είναι οι πολιτικές εξυπηρετήσεις, η λεηλασία του κοινωνικού και εθνικού πλούτου και η στιγμή που θα γίνει η χρεοκοπία της χώρας, ελεγχόμενη ή μη.

    Βέβαια ο Βεστερβέλε δεν ξέχασε να μας προσφέρει και την πλήρη «ψυχολογική του υποστήριξη». Καλά έκανε, γιατί η κυβέρνηση Παπαδήμου και το σάπιο πολιτικό σύστημα που στηρίζει αυτές τις πολιτικές μάλλον δεν θα έχει ακόμα πολύ καιρό μπροστά της. Πλησιάζει η ώρα που ο λαός θα βγει ξανά στο προσκήνιο και θα τους στείλει από εκεί που ήρθαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Για τις συνεργασίες με βάση την ανάγκη δημιουργίας ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου ανατροπής του κατοχικού καθεστώτος και διεξόδου της χώρας

    Δήλωση του εκπροσώπου της ΚΟΕ στην Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - 14/12/2011

    1. Με πληθώρα δηλώσεων και τοποθετήσεων, εκπρόσωποι όλου του καθεστωτικού πολιτικού φάσματος «υπερβαίνουν» τις αντιθέσεις τους και καλούν στην παράταση ζωής της δίχως καμιά λαϊκή νομιμοποίηση κυβέρνησης Παπαδήμου «ώσπου να ολοκληρώσει το έργο της»: δηλαδή τον πλήρη εξανδραποδισμό του ελληνικού λαού και το ξεπούλημα ολόκληρης της χώρας. Τα ξένα και εγχώρια επιτελεία των από πάνω, παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, συναινούν στη συνέχιση του «πειράματος» που δοκιμάζουν στην Ελλάδα εδώ και δύο σχεδόν χρόνια. Έτσι, είναι πολύ πιθανό, και μάλιστα σχετικά σύντομα, το λαϊκό κίνημα να βγει στους δρόμους με ακόμη πιο «στοιχειώδη» αιτήματα από αυτά που προέβαλε στην πρώτη φάση μετά την επιβολή του μνημονίου, όπως: εκλογές, δημοκρατία, να σταματήσει το φίμωμα του λαού.

    2. Σε αυτή την κατάσταση, η Αριστερά θα όφειλε να προχωρά σε τολμηρά ανοίγματα προς τα πλατιά λαϊκά στρώματα, αλλά και συλλογικότητες, που αποδεσμεύονται από το δικομματικό εναγκαλισμό μιας προηγούμενης περιόδου, και είναι προϊόν μιας τεράστιας μετατόπισης συνειδήσεων η οποία συντελείται τα τελευταία 2-3 χρόνια. Σήμερα είναι επείγον, είναι πιο αναγκαίο παρά ποτέ να ενταθεί η προσπάθεια συσπείρωσης όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που διεκδικούν την κατάργηση των υποδουλωτικών συμφωνιών και μνημονίων, το διώξιμο της τρόικας, την ανατροπή του ιδιότυπου κατοχικού καθεστώτος και όλου του πολιτικού προσωπικού που το υπηρετεί.

    3. Ένα τέτοιο μέτωπο θα είναι σαφώς ευρύτερο από την Αριστερά – η οποία θα πρέπει να κερδίσει τη θέση της μέσα σε αυτό, θα πρέπει να πείσει για τη χρησιμότητά της, για να συμβάλει ώστε αυτό το πλατύ λαϊκό μέτωπο να εκπληρώσει το πρόγραμμά του, να μην χειραγωγηθεί και αποπροσανατολιστεί από αστικά επιτελεία και ιμπεριαλιστικά κέντρα. Φυσικά, για να γίνει δυνατό να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, που υπηρετεί τα πιο βασικά συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας και αποσκοπεί στη σωτηρία του λαού και της χώρας, η Αριστερά οφείλει να αντιληφθεί τις ανάγκες του σήμερα. Οφείλει να αντιληφθεί τις ραγδαίες και τρομακτικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη, και άρα να πάψει να σκέφτεται και να δρα «όπως χτες». Μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

    4. Το πολιτικό πλαίσιο που θα μπορούσε να συσπειρώσει σήμερα ευρύτατες λαϊκές μάζες είναι δυνατό να συμπυκνωθεί στο τρίπτυχο «Να φύγει η τρόικα και όλοι οι υπηρέτες της – Να καταργηθούν όλα τα μνημόνια – Ανατροπή του σάπιου πολιτικού συστήματος και πραγματική δημοκρατία». Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προχωρήσει σε ανοίγματα προς άλλες πολιτικές, κυρίως, δυνάμεις. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ικανοποιητική η μέχρι στιγμής επιτυχία στο θέμα των συνεργασιών και της οικοδόμησης του μετώπου. Το βασικό εμπόδιο έγκειται στην ανεπαρκή, ακόμη, κατανόηση των ραγδαίων αλλαγών τόσο στη γενικότερη κατάσταση όσο και στις συνειδήσεις πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Η βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει εκλογικά αυτόν τον κόσμο δεν αρκεί, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκολπώνεται τα αιτήματα και τους πόθους που εκφράστηκαν στις πλατείες, στις παρελάσεις κ.λπ. – δηλαδή όσα θέτει ο διάχυτος ριζοσπαστισμός των λαϊκών δυνάμεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. 5. Φαίνεται πως, μπροστά στην αδυναμία συγκρότησης ενός τέτοιου μετώπου με βασικό κορμό την Αριστερά, λόγω και της άρνησης άλλων δυνάμεων, η ηγεσία του ΣΥΝ μοιάζει να προνομοποιεί «αναγκαστικά» το άνοιγμα προς το «σοσιαλιστικό χώρο» απευθυνόμενη σε προσωπικότητες και στελέχη που αποδεσμεύονται από το ΠΑΣΟΚ. Ο περιορισμός των επιδιωκόμενων συνεργασιών σε τέτοια βάση είναι προβληματικός για τους εξής λόγους: Α) Δεν βρίσκεται στην τροχιά οικοδόμησης ενός πλατιού μετώπου. Δεν οικοδομεί διαδικασίες για τη δημιουργία ενός τέτοιου μετώπου, ούτε εντάσσεται σε τέτοιες διαδικασίες. Β) Δεν κατανοεί την ευρύτητα του λαϊκού ριζοσπαστισμού, που διαπερνά πλέον όλους τους πολιτικούς χώρους και αποδεσμεύεται από αυτούς, καταλογίζοντάς τους αναξιοπιστία. Γ) Στοχεύει «ρεαλιστικά» σε ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα, και όχι στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Δ) Ακόμη και η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ στην πλειοψηφία της δεν έχει διόλου καλή γνώμη για πολλές από τις προσωπικότητες (πλην λαμπρών εξαιρέσεων) και τα στελέχη που μέχρι πολύ πρόσφατα συμμετείχαν ενεργά στο διαχρονικό αντιλαϊκό πάρτι. Τη στιγμή που επιχειρείται να δημιουργηθούν αναχώματα για να συγκρατηθεί η αμφισβήτηση, ακόμα και εάν επιδιωκόταν μια απλή εκλογική συνεργασία θα όφειλε να έχει διαμορφωθεί ένα πολιτικό πλαίσιο για τη σαφή και έμπρακτη δέσμευση ιδίως των στελεχών που απομακρύνονται από το ΠΑΣΟΚ και πλησιάζουν την Αριστερά, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει επί μακρόν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Διαφορετικά, θα είναι δικαιολογημένη η υποψία ότι αυτά τα στελέχη βλέπουν την Αριστερά απλά ως όχημα για την εξασφάλιση κάποιων εδρών και για το ξαναπλασάρισμά τους στην κεντρική πολιτική σκηνή.

    6. Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι είμαστε αντίθετοι με τη διαχρονική αντίληψη μεγάλου τμήματος των ηγεσιών της Αριστεράς, ότι το ΠΑΣΟΚ (όπως παλιότερα το Κέντρο) ανήκει γενικά σε έναν φανταστικό «προοδευτικό χώρο», σε αντίθεση με την «επάρατη Δεξιά». Εδώ και καιρό η ζωή έχει αποφανθεί: το ΠΑΣΟΚ δεν εκπροσωπεί κάποια «σοσιαλδημοκρατία» έτσι όπως μπορεί να την είχε η Αριστερά στο μυαλό της. Αντίθετα, είναι βασικός πυλώνας του αστισμού στην Ελλάδα. Η μετεμφυλιακή διχοτόμηση της ελληνικής κοινωνίας δεν υφίσταται πλέον, και άρα η μετεξέλιξη της «κεντρώας δημοκρατικής παράταξης», το ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελεί ένα έστω μακρινό συγγενή της Αριστεράς που συχνά παρεκτρέπεται και συμπεριφέρεται «ενάντια στη φύση του». Άρα πρέπει έστω και τώρα, έστω καθυστερημένα, να εγκαταλειφθεί ο κεντροαριστερός «άξονας σκέψης» πάνω στον οποίο εδράζεται η τακτική (ίσως και η στρατηγική!) της Αριστεράς. Αντίθετα, είναι αναγκαία μια ανεξάρτητη αριστερή πολιτική, που θα απευθύνεται τολμηρά στο ριζοσπαστισμό για να συγκροτήσει ένα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο με τους στόχους που αναφέρθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. 7. Συμπερασματικά, η επιμονή στη συνεργασία με «διαφοροποιούμενους» οι οποίοι απλώς επιζητούν μια προσωρινή στέγη που θα τους δώσει τη δυνατότητα να οικοδομήσουν με ξένα υλικά ένα δικό τους εγχείρημα, βλάπτει και την Αριστερά και το λαϊκό ριζοσπαστισμό, που δεν μπορεί ούτε να εμπνευστεί ούτε να εκφραστεί μέσα από τέτοια «μέτωπα». Την ίδια στιγμή, είναι αναγκαίο να αγκαλιαστούν όλοι οι τίμιοι άνθρωποι που με ειλικρίνεια αποδεσμεύονται από τον πασοκισμό και επιθυμούν να εργαστούν έμπρακτα για ένα πλατύ ανατρεπτικό μέτωπο. Χρειάζονται, γι’ αυτό, σαφή κριτήρια και πλαίσια συνεργασίας, τα οποία τουλάχιστον θα περιορίζουν τα όποια λάθη όταν επιζητούμε την απόκτηση δεσμών με τις λαϊκές δυνάμεις που εγκαταλείπουν το δικομματισμό.

    8. Για όλους αυτούς τους λόγους, η ΚΟΕ θεωρεί όχι δευτερεύον το ζήτημα των διαδικασιών που θα επιλεχθούν για τη συγκρότηση του πολιτικού και κοινωνικού μετώπου, αν όντως αυτός είναι ο στόχος. Άρα, αντιτίθεται σε συναντήσεις με «παράγοντες του σοσιαλιστικού χώρου» οι οποίες καταλήγουν σε κατά μόνας κλείσιμο συμφωνιών, που εμφανίζονται κατόπιν ως τετελεσμένα τα οποία δεν συζητούνται και τα πληροφορούμαστε με ανακοινώσεις μέσω των ΜΜΕ. Ταυτόχρονα, η ΚΟΕ τονίζει ότι δεν θεωρεί παγιωμένη και αμετακίνητη τη στάση των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς, πολιτικής και κοινωνικής. Με αυτή την έννοια, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απευθύνονται σε αυτές τις δυνάμεις και, για να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες αποδοχής, πρέπει επίσης να διαπερνώνται από πνεύμα υπέρβασης των υπαρκτών, σήμερα, καταστάσεων. Έτσι θα προωθηθεί η υπόθεση του μεγάλου πολιτικού και κοινωνικού μετώπου ως μοναδικής αξιόπιστης απάντησης στα σημερινά αδιέξοδα της χώρας, και θα γίνει αντιληπτό από τους πάντες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί ειλικρινά τη συγκρότησή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Εκτός από την οικονομία, Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβέρνηση «εθνικής» ενότητας θα μας «διασώσουν» και στα εθνικά ζητήματα;

    Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΟΕ - 1/12/2011

    Δεν έφτανε στην Κομισιόν που έχει αναλάβει την οικονομική «διάσωση», δηλαδή την ερήμωση και ισοπέδωση της χώρας και του λαού, φαίνεται ότι αναλαμβάνει τώρα και ρόλο «διασώστη» στα εθνικά μας ζητήματα. Η αποκάλυψη βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για το σχετικό χάρτη της Κομισιόν δεν αφήνει αμφιβολίες. Σε ένα λεπτομερέστατο χάρτη για τη ζώνη του ευρώ όπου –σύμφωνα με τους βουλευτές- αποτυπώνονται με ακρίβεια όλα τα άλλα ελληνικά νησιά αλλά ακόμη και υπερπόντια εδάφη άλλων κρατών μελών, απουσιάζει εντελώς το ελληνικό νησί του Καστελόριζου. Η Τουρκία αυθαίρετα και σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο δεν αναγνωρίζει στο Καστελόριζο ΑΟΖ (ή υφαλοκρηπίδα), που είναι όμως κρίσιμη για το συνολικό καθορισμό των ΑΟΖ Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου στη Μεσόγειο. Η Κομισιόν από υπερβάλλοντα ζήλο να μη δυσαρεστήσει την Τουρκία (κι ας αδικεί το κράτος μέλος που λέγεται Ελλάδα) ή γιατί γνωρίζει μυστικές συμφωνίες (;) που δεν γνωρίζουμε εμείς οι ιθαγενείς, κάνει «απλώς» ένα βήμα παραπέρα: αφαιρεί εξ ολοκλήρου το Καστελόριζο από την ελλαδική επικράτεια.

    Είναι πιθανό να υπάρξει συγνώμη για δήθεν λάθος εκ παραδρομής. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα είναι προφανές πως ό,τι έγινε δεν έγινε βέβαια εντελώς κατά λάθος αλλά γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση (αν όχι και οι ελληνικές κυβερνήσεις μυστικά) αναγνωρίζουν άτυπα πως τάχα «υπάρχει θέμα» με το Καστελόριζο και την ΑΟΖ του. Όπως ακριβώς δηλαδή θέτει ζήτημα η τουρκική πλευρά χωρίς καμία απολύτως νομική βάση αλλά μονάχα στη βάση του γνώριμου «τσαμπουκά» που τη διακρίνει απέναντι σε μια Ελλάδα αλλεπάλληλων και χωρίς σχέδιο υποχωρήσεων διαδοχικών κυβερνήσεων επί κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και όλα αυτά υπό τις ευλογίες και πιέσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

    Τρεις παρατηρήσεις. Πρώτον, έχει ανοίξει μια περίοδος για τη χώρα όπου δεν θα κριθούν μόνο ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής επιβίωσης αλλά και εθνικής, κρατικής, γεωπολιτικής υπόστασης. Δεν κινδυνεύουμε μόνο να ξυπνήσουμε ένα πρωί σε μια Ελλάδα κρανίου τόπο λόγω της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής αλλά και σε μια Ελλάδα μισή, με πετσοκομμένη επικράτεια, χώρα «περιορισμένων» κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δεύτερον, το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε πολλά άλλα που όλα μαζί κάνουν σαφές το τι είδους ανταποδοτικά οφέλη προσφέρει στη χώρα και στον «ελληνισμό» ο νέος γεωπολιτικός προσανατολισμός Ελλάδας και Κύπρου με την μεγαλύτερη πρόσδεση στο Ισραήλ και τον αμερικανικό παράγοντα. Τρίτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μείνει αμέτοχη σε μια τέτοια εξέλιξη. Αντίθετα, όπως δείχνει και το τελευταίο αυτό περιστατικό με το χάρτη θα συμμετάσχει κανονικά στο παιχνίδι των εκβιασμών για αποδοχή «λύσεων» και τετελεσμένων. Άλλωστε, είναι περίπου εξίσου με τις ΗΠΑ ένθερμος οπαδός και εντολέας (ειδικά οι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) της προσέγγισης της χώρας μας με το Ισραήλ. Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι μόνο αυτή καθαυτή η οικονομική και κοινωνική καταστροφή που υπονομεύει την όποια άσκηση πολιτικής επί κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και ειδικότερα η εναπόθεση της τύχης μας σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που με τον ίδιο ακριβώς κυνισμό που εκβιάζει για τα οικονομικά ζητήματα θα εκβιάσει αύριο μεθαύριο και για τα εθνικά. Εξάλλου, σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση υπό ανατίναξη θα πολλαπλασιαστούν τα διάφορα γεωπολιτικά παιχνίδια και «ευκαιρίες» αναδιανομής, και σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι πλέον υποτελείς χώρες, όπως κατάντησε η Ελλάδα, αποτελούν και τα πιθανότερα θύματα. Για το καλό μας πάντα…

    Ο θεματικός τίτλος του χάρτη της Κομισιόν ήταν σαφέστατος: «Η ζώνη του ευρώ, ένα νόμισμα με πολλά πλεονεκτήματα». Όχι απλώς πολλά, πάααρα πολλά πλεονεκτήματα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Μέρκελ και Σαρκοζί, έμποροι θανάτου

    Δελτίο Τύπου ΚΟΕ - 28/11/2011

    Το πάθημα της Φουκουσίμα προφανώς και δεν έγινε μάθημα για τους εμπόρους του θανάτου, που συνεχίζουν απτόητοι να χρησιμοποιούν τα «κερδοφόρα» πυρηνικά εργοστάσια. Έτσι, αυτό το Σαββατοκύριακο δεκάδες χιλιάδες Γάλλων και Γερμανών πολιτών για μια ακόμη φορά εξέφρασαν έμπρακτα και αποφασιστικά την αντίθεσή τους στη μεταφορά και «αποθήκευση» των πυρηνικών αποβλήτων.

    Οι δεκάδες συλλήψεις και οι προσαγωγές 1.300 (!) ακτιβιστών οι οποίοι, μαζί με χιλιάδες ακόμη πολίτες, πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές στο Ντάνενμπεργκ δείχνουν την ανύπαρκτη οικολογική και δημοκρατική ευαισθησία αυτής της «Ευρώπης» που υπολογίζει μονάχα τα συμφέροντα μιας κυνικής ολιγαρχίας.

    Κυρίως όμως δείχνουν τις βαθιές ρίζες του αντιπυρηνικού κινήματος, που ξεσηκώνει δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να ρισκάρουν για να υπερασπιστούν το μέλλον των ίδιων και των επόμενων γενεών, περιγελώντας το «ρεαλισμό» των εμπόρων του θανάτου και των πολιτικών απολογητών τους.

    Οι βάρβαρες επιθέσεις της γαλλικής και της γερμανικής αστυνομίας, που προκάλεσαν εκατοντάδες τραυματισμούς, συναντούν την καταδίκη της λαϊκής πλειοψηφίας σε όλη την Ευρώπη. Οι λαοί μας δεν επιθυμούν να ζήσουν έναν πυρηνικό εφιάλτη τύπου Τσερνομπίλ μόνο και μόνο για να εξακολουθήσει να πλουτίζει μια χούφτα επενδυτών και επιχειρηματιών – που ετοιμάζονται πάλι να αρχίσουν τις «εποικοδομητικές» προτάσεις τους και προς την Ελλάδα, αφού είχαν αναγκαστεί να σιωπήσουν για αρκετό διάστημα.

    Σε μια ΕΕ που παραπαίει σε όλα τα επίπεδα, σε μια υφήλιο όπου όλες τις «φυσικές καταστροφές» και τα «ατυχήματα» τα πληρώνει ο φτωχός λαός, και σε καιρούς όπου η μόνη έγνοια των αρχουσών τάξεων και των τοκογλύφων είναι να ξεπεράσουν τη δική τους κρίση καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους, έχουμε πολύ περισσότερους λόγους για να στραφούμε αποφασιστικά εναντίον όσων απειλούν τη ζωή μας ΚΑΙ με την πυρηνική ενέργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Η πρόκληση που οδήγησε στον προπηλακισμό, τώρα και σε βίντεο:
    http://www.youtube.com/watch?v=L8GMmyRo-tE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Κι εδώ φαίνεται καθαρά η στάση του Ρούντι απέναντι στους διαφωνούντες: http://www.youtube.com/watch?v=LK7r5qvvRv8&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Εδώ η τελευταία τοποθέτηση των 11:
    http://www.youtube.com/watch?v=aotiqX42D9g

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Εντάξει έχω να δηλώσω πως οι διαχειριστές του blog καλά κάνουν και αφήνουν τα σχόλια ανοιχτά. Μαθαίνοντε πράματα που ταράζουν τα λιμνάζοντα νερά της αριστεράς!

    Επίσης, θα ήθελα να τους προτείνω να κάνουν το blog τους χώρο για διαδικτιακό debate μεταξύ της φράξιας και της ΚΟΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή