Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Πρώην Ρηγάδες, πρώην Αριστεροί, νυν θεματοφύλακες του συστήματος

η αφίσα από το γκρουπ του facebook EKON Ρήγας Φεραίος Θεσσαλονίκης

από τη στήλη δΑΙΜΟΝΙΚΑ, της εφημ. ΕΠΟΧΗ, 11.07.10

Τον παλιό εκείνο τον καιρό, οι οργανώσεις του Ρήγα είχαν μεγάλη ποικιλία όσον αφορά την ταξική διαστρωμάτωση. Έπαιξε ρόλο κι η μόδα να είσαι αριστερός, με προχωρημένες ιδέες κι αντισυμβατικό προφίλ κι έτσι πολλοί διάττοντες αστέρες πέρασαν από τον Ρήγα, κάποιοι μάλιστα εξελίχθηκαν σε υψηλόβαθμα στελέχη, μέχρι να κλείσει ο φοιτητικός κύκλος και η αλέγρα περίοδος της πρώιμης νεότητας και να βρει ο καθένας τον δρόμο που του ταιριάζει στην πραγματική ζωή.

Το ΚΚΕ Εσωτερικού και ο Ρήγας Φεραίος της Θεσσαλονίκης είχαν πάντα την φήμη των «δεξιών» οργανώσεων. Κι αυτό αποδείχτηκε στην κρίσιμη καμπή της διάσπασης του ΚΚΕ Εσωτερικού, όταν η μεγάλη πλειοψηφία πέρασε στην ΕΑΡ του Λεωνίδα Κύρκου αλλά και στην μετέπειτα πορεία όταν αρκετά στελέχη δεν άντεξαν στη γοητεία των Πασοκικών σειρήνων, με κορυφαία περίπτωση την «ποδοσφαιρική» μεταγραφή Βούγια: έδειξε το ταλέντο του με μικρή ομάδα παίρνοντας μεγάλο ποσοστό στις δημοτικές εκλογές κι αμέσως το εξαργύρωσε αφήνοντας την ομαδούλα του για να παίξει στην πρωταθλήτρια!

Πριν λίγες μέρες έγινε, σε γνωστό στέκι της πόλης, συνάντηση παλιών Ρηγάδων. Θεμιτό κι όμορφο να συναντά κανείς παλιούς συντρόφους και φίλους και να θυμάται τα νιάτα του. Ούτε μπορεί να γίνεται διαχωρισμός για το ποιος πρέπει να παραστεί και ποιος όχι. Αρκεί το πολιτικό παρόν και η δημόσια εικόνα αυτών που πήγαν στη συνάντηση να μην προδίδει τις ιδέες και την πολιτική παρακαταθήκη που άφησε η ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος. Αρκεί η ιδεολογική υπεραξία του Ρήγα να μην έχει χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για πολιτική καριέρα και να μην έχει εξαργυρωθεί στο χρηματιστήριο του δικομματισμού. Κι αυτό είναι ευθύνη των ιδίων να το αξιολογήσουν και να κρίνουν αν ταιριάζει, ηθικά και πολιτικά, να παραστούν στο ρήγα-γιούνιον!

Κατά πόσο λοιπόν ταιριάζει στην ιστορία της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος η παρουσία του Σπύρου Βούγια, υφυπουργού της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΔΝΤ; Του Βασίλη Λυριτζή, που κάθε πρωί υποδύεται τον καλό δημοσιογράφο, μαζί με τον κακό Οικονόμου, χρυσοπληρωμένος από το εφοπλιστικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κανάλι με τον βαθύτατα αντιδραστικό ρόλο; Του Νίκου Μαραντζίδη, που στο τελευταίο του βιβλίο για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, ζηλεύει τη «δόξα» των ευρωπαίων αναθεωρητών ιστορικών που τείνουν να ρίξουν τον Κομμουνισμό στον καιάδα της παρανομίας, περιγράφει με τον πιο απεχθή τρόπο τον ΔΣΕ και ρίχνει στα μαλακά τον ρεβανσισμό των δοσίλογων  της κατοχής και μετέπειτα εθνικοφρόνων νικητών του εμφυλίου; Κι ο κατάλογος δεν κλείνει εδώ...


Ο δικηγόρος του διαβόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου