Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Για την εξαφάνιση της... ηττημένης αριστεράς


Χρήστου Δημήτρης

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικότερα μετά την εξέγερση των νέων, τον Δεκέμβρη του 2008, όλες οι δυνάμεις αιχμής του συστήματος που υπάρχουν στα μεγάλα ΜΜΕ ασκούν την κριτική τους στο όνομα του νόμου και της τάξης. Η “Καθημερινή”, μάλιστα, στο πρωτοσέλιδο άρθρο της στο φύλλο της Κυριακής, το τράβηξε μακριά, φτάνοντας στο σημείο να ζητήσει μάχες απελευθέρωσης (ανακατάληψης) των γειτονιών της Αθήνας. Είναι καιρός να τελειώνουμε με τα ταμπού και τα φετίχ της μεταπολίτευσης, σημείωσε, προσθέτοντας, πως τώρα είναι η στιγμή, γιατί ο νόμος και η τάξη δεν αποτελούν μια χουντική εμμονή, αλλά θεμελιώδες συστατικό κάθε σοβαρής κοινωνίας.

ΣΤΗΝ εφημερίδα και στον χώρο που εκφράζει υπάρχει μια έμμονη ιδέα. Παρ' ότι πολιτικά η αριστερά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι, αισθάνονται, το λένε και το γράφουν, πως ιδεολογικά δεν έχει ακόμα ηττηθεί. Πλην όμως, επειδή η δική τους κυρίαρχη προπαγάνδα δεν αρκεί, παρά τις προσπάθειες για να υποτάξουν και ιδεολογικά την αριστερά, αποτυγχάνουν και τώρα φλερτάρουν με τον... ένοπλο αγώνα! Επί του θέματος αυτού σοβαρή συζήτηση δεν μπορεί να γίνει. Και δεν μπορεί να γίνει διότι σοβαρό κράτος και σοβαρή κοινωνία δεν υπάρχει και είναι θέμα από πότε έχουμε να τη δούμε εδώ στην Ελλάδα.

ΠΟΙΟΙ θεσμοί λειτουργούν στοιχειωδώς εδώ; Το κοινοβούλιο, με νόμους κομμένους και ραμμένους να προστατεύουν την ασυδοσία των πολιτικών ακόμα και για κακουργηματικές πράξεις; Πού είναι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη; Πού έχει κρυφτεί όλο αυτό το διάστημα, όταν ο λαός παρακολουθεί άφωνος της ανομίες των πολιτικών προσώπων; Μήπως πάταξαν την παρανομία και το έγκλημα και τους βαρόνους της νύχτας; Ούτε τον υποτιθέμενο καλύτερα φυλασσόμενο χώρο που υπάρχει στη χώρα, τις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Κορυδαλλού, δεν μπορούν να ελέγξουν και οι Παλαιοκώστας και Ριτζάι απέδρασαν δύο φορές με τον ίδιο τρόπο, νοικιάζοντας ελικόπτερο!

ΚΑΝΕΙΣ δεν εμποδίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις να κάνουν τη δουλειά τους. Απλά δεν την κάνουν γιατί είναι ανίκανες και, κατά τη δική τους ομολογία, διεφθαρμένες. Όταν ο εκδότης της εφημερίδας θεωρεί, και ίσως να έχει δίκιο γιατί αυτός ξέρει περισσότερα, το 80% των διαπρεπέστερων και πιο επιτυχημένων επιχειρηματιών στην Ελλάδα απατεώνες, από ποιον περιμένει δημοκρατικό αναπτυξιακό δείγμα γραφής για την ανάκαμψη και σωτηρία του τόπου; Φίλος και συνεργάτης της εφημερίδας είναι ο κ. Μάνος, ο οποίος χαρακτηρίζει τους περισσότερους πολιτικούς των δύο κομμάτων εξουσίας ανίκανους και τεμπέληδες.

ΑΠΟ ποιον περιμένουν να δώσει το παράδειγμα για να εμπνευστεί ο ελληνικός λαός; Για να κινητοποιηθεί και να συστρατευθεί σε οραματικές πολιτικές προόδου που θα φέρουν τη δημοκρατική τάξη και την ευημερία; Μπορούν διεφθαρμένοι και κλέφτες που παραβιάζουν κάθε έννοια δικαίου και αντλούν τη δύναμή τους από “κοπρίτες” ψηφοφόρους, να αναγεννήσουν έτσι, ως δια μαγείας τη χώρα; Και επειδή δεν μπορούν, αρκεί και περισσεύει μια νέου τύπου κοινοβουλευτική δικτατορία για να αλλάξει τα πράγματα;

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σύγχρονες και δυναμικές κοινωνίες, χωρίς ελευθερία και δημοκρατικά δικαιώματα, δεν υπάρχουν. Η πρόοδος, οικονομική, επιστημονική και κοινωνική, από τα βάθη της Ιστορίας έως σήμερα, σημειώθηκε όταν οι άνθρωποι απαίτησαν, επαναστάτησαν και κατάφεραν να κατακτήσουν τα ύψιστα κοινωνικά αγαθά. Η ελευθερία στη σκέψη και η δημοκρατία στη διοίκηση είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της προόδου των λαών. Μόνο που όλα αυτά χρειάζονται απαιτητικούς πολίτες και πατριώτες, δημοκράτες, έντιμους και ικανούς πολιτικούς. Χρειάζονται και ένα πολιτικό σύστημα δίκαιο, διαρκώς ελεγχόμενο και απέραντα δημοκρατικό.

ΤΙ ΗΞΕΡΕ ο Κώστας Καραμανλής όταν τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του αναφώνησε πως δεν μπορούν να κυβερνούν τον τόπο πέντε νταβατζήδες; Για ποιους το είπε; Για την αριστερά και τους απείθαρχους νέους; Για να νικήσει ιδεολογικά την αριστερά, παρ' ότι η αφιλότιμη επιμένει να πατάει τις πολιτικές μπανονόφλουδες που της ρίχνουν, πρέπει να έχεις ιδεολογία που να συναρπάζει και να κινητοποιεί, ειδικά τους νέους. Ποιος την έχει και ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει πολιτικά αυτό το δείγμα γραφής; Αν την είχαν και αν μπορούσαν, θα το είχαν κάνει, χωρίς να ζητούν αναστολή των δημοκρατικών ελευθεριών.

Η ΧΩΡΑ καταρρέει και χρεωκοπεί. Η χώρα θα εκποιηθεί στους δανειστές της. Αυτή η παρακμιακή πορεία δεν είναι έργο της αριστεράς και της ιδεολογίας της, όσες ευθύνες κι αν μπορούμε να βρούμε. Δεν κυβέρνησε όμως η αριστερά τον τόπο. Τεμπέληδες, ανίκανοι και κλέφτες τον κυβέρνησαν. Αν τώρα η απέραντη καζινοποίηση της χώρας συνιστά δείγμα γραφής αυτών που εξαπατούν τον ελληνικό λαό υποσχόμενοι την σωτηρία του, τότε χίλιες φορές καλύτερα με την αριστερά, όσες μπανανόφλουδες κι αν πατάει.

d.xristou@avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου