Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ


Νέο ξεκίνημα μέσα από τους αγώνες


*Συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα η Συντονιστική Επιτροπή

Στο προηγούμενο φύλλο της “Εποχής” σημειώναμε ότι η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών. Και πράγματι, ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα ανοιχτά ζητήματα, κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Και αυτό το νέο ξεκίνημα το είδαμε όχι μόνο με τη συνεδρίαση της Γραμματείας και των βουλευτών, αλλά και στα Χανιά, στον Έβρο, στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά, στο Περιστέρι, στην Αγία Παρασκευή, στη Νέα Σμύρνη... Αν μάλιστα διαβάσει κανείς τις αποφάσεις των τοπικών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, θα αντιληφθεί πολύ γρήγορα ότι η “βάση” είναι τελικά που οδηγεί την κούρσα. Αυτή βάζει και την ατζέντα.

Μία από τις φράσεις κλειδιά για την συνέχιση του εγχειρήματος είναι “ένας οδικός χάρτης για τον ΣΥΡΙΖΑ”. Που σημαίνει ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα, που θα ενισχύουν την κοινή πορεία, το κλίμα εμπιστοσύνης, τη διαφάνεια, τη δημοκρατική λειτουργία και την ουσιαστική συμμετοχή των μελών. Μέσα σε αυτή την πορεία θα δοκιμάζονται οι αντοχές, οι κοινοί πολιτικοί βηματισμοί, αλλά και η ειλικρινής διάθεση όλων των πλευρών.
Τα όργανα
Την περασμένη Δευτέρα συνεδρίασε η Γραμματεία με την παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν μια σειρά ζητήματα, που αφορούν τη λειτουργία του σχήματος, αλλά και πλευρές της πολιτικής και των πρωτοβουλιών που είναι αναγκαίο να παρθούν το επόμενο διάστημα. “Η απόφαση αυτή ανταποκρίνεται στις αγωνίες και ενωτικές διαθέσεις του κόσμου της ριζοσπαστικής αριστεράς...” σημειώνεται στο κείμενο του Γραφείου Τύπου στις 16 Φεβρουαρίου. Ήταν το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την επανεκκίνηση. Ακολούθησε η συνεδρίαση της 11μελούς Εκτελεστικής Γραμματείας, ενός νέου οργάνου, που θα έχει ευθύνη του καθημερινού συντονισμού και της υλοποίησης των αποφάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής. Η Σ.Ε. θα απαρτίζεται από τη Γραμματεία με τη συμμετοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας, στελεχών από τις θεματικές επιτροπές και τα κινήματα. Θα συνεδριάζει μια φορά το μήνα, θα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα και την ευθύνη του πολιτικού σχεδιασμού και συντονισμού. Στην ίδια απόφαση γίνεται αναφορά στην επαναλειτουργία του Γραφείου Τύπου, με εκπρόσωπο Τύπου και σε ρυθμίσεις για να υπάρχει πλουραλισμός στη δημόσια εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, η 4η πανελλαδική συνδιάσκεψη, θα διεξαχθεί, ως φαίνεται, τον Μάιο, αφού πρώτα υπάρξουν στέρεοι βηματισμοί.
Κινητοποίηση
για την απεργία

Η δεύτερη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε να κάνει με τον εαυτό του, δεν ήταν εσωστρεφής. Βασικό μέλημα των επόμενων ημερών θα είναι η επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας στις 23 Φλεβάρη. Με αυτό το θέμα άλλωστε θα συγκληθεί η Εκτελεστική Γραμματεία αύριο Δευτέρα, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ με όλες του τις δυνάμεις να συμβάλει στην ενίσχυση του απεργιακού αγώνα, αλλά και των πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Αναφέρει στην ανακοίνωσή του “...Η εργατική τάξη πρέπει να δώσει δυναμικό παρόν και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις κλιμάκωσης ενός πολύμορφου κινήματος με στόχο την απεμπλοκή από το μνημόνιο και την ακύρωση των πολιτικών της κυβέρνησης και της Τρόικας (...)” Στη συνεδρίαση υπήρξαν προτάσεις για ενιαίο μπλοκ του χώρου στην πορεία της Τετάρτης με προμετωπίδα πανό του δικτύου συνδικαλιστών της ριζοσπαστικής αριστεράς. Ταυτόχρονα υπάρχουν απόψεις που υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ενισχύσουν τα μπλοκ των κοινωνικών κινημάτων, όπως για παράδειγμα το κίνημα “δεν πληρώνω”. Αμέσως μετά την απεργιακή κινητοποίηση θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Συντονιστική Επιτροπή για να συζητήσει τον πολιτικό προσανατολισμό, αλλά κυρίως τα μέτωπα πάλης της επόμενης περιόδου.
Θετική εξέλιξη αν...
Στο μεταξύ υπήρξε παρέμβαση του Αλέκου Αλαβάνου, μέσω σχολίου, με το οποίο επιχείρησε, κατά πάσα πιθανότητα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που άφησε η ταυτόχρονη δημοσίευση της πλατφόρμας του “μετώπου”, με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. “Οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχουν θετική εξέλιξη στο βαθμό που δεν περιοριστούν σε οργανωτικές διευθετήσεις, αλλά κινούνται στην προοπτική της μετωπικής λογικής των πιο πλατιών δυνάμεων που αντιστρατεύονται την πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ και αγωνίζονται για την ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου..” αναφέρει ανάμεσα σε άλλα.
Ερωτηματικά
Τη ίδια στιγμή, δεν απουσιάζουν κινήσεις, που εύλογα γεννούν ερωτηματικά σε κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη ήταν η ανακοίνωση - πλατφόρμα του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, την ίδια ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε την επανεκκίνηση των οργάνων του. Στελέχη συνιστωσών του “Μετώπου” διευκρίνιζαν, όμως, ότι το κείμενό τους είχε αποσταλεί νωρίτερα και ότι η επιλογή να δημοσιοποιηθεί την ίδια ημέρα δεν ήταν δική τους. Η δεύτερη, ίσως σοβαρότερη, ήταν η ανακοίνωση της ΚΟΕ, με την οποία σημείωνε ότι “δεν (επανα)ξεκινάμε καλά”, καθώς όπως λέει δεν ήταν ενήμερη του περιεχομένου της ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και σε πολλές διατυπώσεις δεν συμφωνεί.
 ΚΟΕ: όχι τελεσίδικα
Η τρίτη, προκύπτει από την τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΚΟΕ στην πρώτη συνεδρίαση της Γραμματείας. Είπε σε σημείο της ομιλίας του “Από αυτή την άποψη δεν τοποθετούμαστε με τελεσίδικο τρόπο, δεν σηκώνουμε τα φλάμπουρα και τις σημαίες ότι είμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ ή ότι είμαστε με το Μέτωπο ή μόνο με το Μέτωπο. Βλέπουμε το στοιχείο της συμπαράταξης, ευρύτερα της αριστεράς και στρατηγικά και άμεσα, ταυτόχρονα δηλαδή. Είμαστε δηλαδή και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με το Μέτωπο και με διαδικασίες οι οποίες μπορεί να μας φέρουν πιο κοντά σε επαφή, για παράδειγμα, με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή και άλλα πράγματα...” Νωρίτερα είχε αναφερθεί σε καταστάσεις – γέφυρες, οι οποίες όπως είπε είναι το Αριστερό Βήμα, η Σπίθα και το Μέτωπο. Για να μην αδικήσουμε τον εκπρόσωπο της ΚΟΕ να αναφέρουμε ότι στη συνέχεια αναρωτήθηκε “Θέλουμε να μιλήσουμε σε αυτά τα υποκείμενα; Ας αφαιρέσουμε τη Σπίθα γιατί είναι μια μεγάλη συζήτηση, πιάνει και αριστερούς, περιλαμβάνει και δεξιούς και διάφορο κόσμο...”.
 Πάντως, με βάση τα κείμενα που κυκλοφορούν, αλλά και τη στάση των συνιστωσών που συγκροτούν το “μέτωπο”, δεν φαίνεται ότι υπάρχει μια ενιαία γραμμή πλεύσης ως προς το συμμαχικό σχήμα. Υπάρχουν αυτοί που τοποθετούνται σταθερά και -για να χρησιμοποιήσουμε φράση της ΚΟΕ- “σηκώνουν σημαίες” υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι που κινούνται με τις γνωστές επιφυλάξεις.
Πάνος Λάμπρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ Η επανεκκίνηση ανταποκρίνεται στις ενωτικές διαθέσεις
Η επανεκκίνηση της λειτουργίας των κεντρικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί πολιτική επιλογή των δυνάμεων που τον συναπαρτίζουν, η υλοποίηση της οποίας αποφασίστηκε από κοινού με την ελπίδα μιας νέας αφετηρίας για την ανάκτηση και διεύρυνση της αξιοπιστίας και της πολιτικής επιρροής του εγχειρήματος.
Η απόφαση αυτή ανταποκρίνεται στις αγωνίες και ενωτικές διαθέσεις του κόσμου της ριζοσπαστικής αριστεράς, που παρά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο επίπεδο της ηγεσίας του  ενωτικού μας σχήματος έδειξε ότι  πιστεύει και επιμένει σε αυτή την υπόθεση και τη θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενότητα όλης της αριστεράς.
Η απόφαση αυτή εναρμονίζεται, επίσης, με τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που συνθλίβονται από την πολιτική της κυβέρνησης, της τρόικας και του μνημονίου και  προσδοκούν τη στήριξη  της ριζοσπαστικής αριστεράς, στην πάλη για την  υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
Στo πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε:
Η διαμόρφωση ενός προγράμματος κοινής δράσης με έμφαση στη στήριξη των αγώνων των εργαζομένων και των μεγάλων κινημάτων που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο.
Η επικαιροποίηση του πολιτικού πλαισίου με βάση το οποίο κινείται η πολιτική μας συμμαχία, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις πιο αποτελεσματικής παρέμβασης της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Η μετατροπή της Γραμματείας σε Συντονιστική Επιτροπή  η οποία θα συνεδριάζει  μία φορά τον μήνα  με τη συμμετοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας, στελεχών από τις θεματικές επιτροπές και τα κινήματα, θα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα και θα έχει την ευθύνη του πολιτικού σχεδιασμού και συντονισμού της όλης προσπάθειας στο επόμενο διάστημα.
Η  δημιουργία μιας Γραμματείας 11μελούς σύνθεσης που θα έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες  και την ευθύνη της καθημερινής παρέμβασης με βάση τις ειλημμένες αποφάσεις.
Η ενεργοποίηση  και η αναζωογόνηση των Νομαρχιακών, κλαδικών και τοπικών οργανωτικών κυττάρων και πολιτικών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ, με τη μαζική συμμετοχή των μελών του,  ώστε με σχέδιο και με άνοιγμα στην κοινωνία να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ευρύτερου κοινωνικού αλλά και πολιτικού μετώπου αντίστασης στις ακραία νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές.
Η άμεση επαναλειτουργία του Γραφείου Τύπου, με εκπρόσωπο Τύπου, του ΣΥΡΙΖΑ.
Ρυθμίσεις για να υπάρξει πλουραλισμός στη δημόσια παρουσία και έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ, με αξιοποίηση όλου του δυναμικού του.
Οι πιο πάνω αποφάσεις  μπορούν να αναθερμάνουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ενότητας και κοινής δράσης σε όλη την κλίμακα του ΣΥΡΙΖΑ, να δημιουργήσουν βήμα-βήμα πιο στέρεες βάσεις για την επιτυχία της νέας προσπάθειας αναγέννησης του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε  μέσα από αυτή τη διαδικασία να  εξεταστεί η πραγματοποίηση της 4ης Πανελλαδικής συνδιάσκεψης το Μάιο του 2011.

1 σχόλιο: