Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Ένας κόσμος ανάποδα

World Map - Upside Down by ~vladstudio
 της Σίσσυς Βωβού*

ΑΥΓΗ, 18.9.11

Ακόμα και οι τραπεζίτες παραδέχονται σήμερα ότι έχουμε κρίση του καπιταλισμού, αυτό που δεν παραδέχονται είναι ότι χρειάζεται υπέρβαση ή ανατροπή του. Φυσικά η αριστερά θα μπορούσε ή θα έπρεπε να ηγηθεί ενός κινήματος για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και οικολογικό προσανατολισμό, με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα προς την κατεύθυνση μιας άλλης κοινωνίας, προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων από τις πολύμορφες επιθέσεις των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και προς την κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων που δυστυχώς ελάχιστα την απασχολεί. Αυτή τη στιγμή όμως το μέγεθος της απήχησής της είναι αρκετά περιορισμένο, ενώ η προοπτική ενότητας των δυνάμεων οι οποίες θα υποστήριζαν μια σειρά τέτοιων μέτρων, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μένει να γίνει πράξη, ώστε να αποκτήσει δυναμική και αξιοπιστία.

Η αλλαγή των συνειδήσεων και η υπέρβαση της λατρείας και λαγνείας του χρήματος που, όπως διαβεβαιώνει και το τραγούδι «κάνει τον κόσμο να κινείται» και διαπερνά τον homo capitalisticus, πρέπει να εγγράφεται στις προτάσεις της αριστεράς. Η αριστερά χρειάζεται να κάνει ιδεολογική αντιπαράθεση προς όλα τα κανάλια διοχέτευσης ιδεολογίας, πρωτίστως βέβαια τα ΜΜΕ, που συντηρούν και αναπαράγουν τη θεσπισμένη και φυσικοποιημένη κοινωνική ανισότητα και τη λεηλασία της φύσης. Το πρόβλημα της οικονομίας, από αριστερή και οικολογική σκοπιά, σίγουρα δεν είναι πρόβλημα ανάπτυξης, αλλά πρόβλημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Η πλήρης απασχόληση και η οικονομία αφορά τους ανθρώπους που πρέπει να είναι πάνω από τα κέρδη όπως διακηρύσσει και το Κοινωνικό Φόρουμ.

Αν υπήρχε μηδενική ανάπτυξη, δηλαδή στάσιμη οικονομία, αλλά παράλληλα πλήρης απασχόληση με μοίρασμα των ωρών εργασίας, ώστε να εξασφαλίζεται δουλειά για όλους και όλες, θα εξαφανιζόταν η τεράστια πηγή δυστυχίας που γεννά η ανεργία, η σπατάλη ψυχικής ενέργειας του τεράστιου αριθμού των ανέργων, οι ψυχικές ασθένειες, καταθλίψεις, αυτοκτονίες, η απαισιοδοξία, ο ρατσισμός, η αλληλοεξόντωση. Θα μπορούσαν οι καθημερινοί άνθρωποι να μην ασχολούνται με την παραγωγή χρήματος, αφού θα είχαν επαρκές για μια αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά με κάτι που αγαπούν.

*Μέλος του Δικτύου Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου