Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΡΙΖΑ: με ανοιχτές τις μηχανές του

*Συνεδριάζει η Π.Σ.Ε. - κινητοποίηση για Θεσσαλονίκη, πλατείες, παιδεία

Διακοπές τέλος δηλώνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη έχουν μπει σε φάση κινητοποίησης ενόψει των κρίσιμων μαχών της περιόδου. Ως φαίνεται πλατείες, ΔΕΘ και μέτωπο παιδείας, είναι αυτά που κυρίως απασχολούν το χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, ενώ θα επανέλθει, ενδεχομένως με μεγαλύτερη οξύτητα, το αίτημα να φύγει η κυβέρνηση του μνημονίου και της αντιλαϊκής πολιτικής. Αύριο Δευτέρα θα συνεδριάσει η απερχόμενη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσει το πρόγραμμα δράσης που θα προτείνει στην νεοσύστατη Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, που κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει, όπως είχε αποφασιστεί πριν τις διακοπές του Αυγούστου, το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου. Μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν ότι η συνεδρίαση θα κλείσει τις εργασίες της το απόγευμα για να μεταβούν τα μέλη της στην πλατεία Συντάγματος, πρώτη ημέρα της... μαζικής επιστροφής των “αγανακτισμένων”. Σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Π.Σ.Ε. ενδεχομένως, να συνεχιστεί και την Κυριακή στις 4 Σεπτεμβρίου. Στη συνεδρίαση, επίσης, θα εκλεγεί και η νέα Εκτελεστική Γραμματεία με τη συμμετοχή ενταγμένων σε συλλογικότητες και ανένταχτους, ενώ το επόμενο διάστημα θα συγκροτηθούν το οργανωτικό, αλλά και το γραφείο και οι εκπρόσωποι Τύπου.

Κινητοποίηση για ΔΕΘ
και πλατείες

Σύμφωνα με τις πρώτες συζητήσεις ο μήνας Σεπτέμβρης κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμος και προγραμματίζονται ανοιχτές συνελεύσεις, αλλά και εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μεγάλο βάρος στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την Διεθνή Έκθεση. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων υπάρχει η σκέψη να γίνει με πρωτοβουλία του σχήματος σύσκεψη με κινηματικούς φορείς, πρωτοβουλίες και ομάδες. Στη σύσκεψη αυτή, που θα γίνει με την παρουσία και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέξη Τσίπρα, το λόγο θα έχουν αποκλειστικά τα κινήματα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ακούν.
Ενόψει της ΔΕΘ και των κινητοποιήσεων θα υπάρξει ειδικό υλικό του ΣΥΡΙΖΑ, αφίσες κ.λ.π., ενώ υπολογίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν εκατοντάδες μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ από όλη την Ελλάδα. Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν ειδικές συσκέψεις του τομέα Εργατικής Πολιτικής και των νέων του ΣΥΡΙΖΑ για να σχεδιάσουν  την επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη.
Την ίδια στιγμή έντονη είναι η κινητικότητα των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστροφή στις πλατείες. Η 3η του Σεπτέμβρη θα αποτελέσει πρόβα τζενεράλε για το κίνημα και όπως είναι φυσικό από το κινηματικό ραντεβού δεν μπορεί να απουσιάσει η ριζοσπαστική αριστερά, η οποία σεβόμενη την αυτονομία των “αγανακτισμένων” θα συμμετάσχει μαζικά.  
Το μέτωπο παιδεία
Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο, αυτό της παιδείας, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Η από κοινού ψήφιση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση από τα δύο “μεγάλα κόμματα”, αλλά και από το ακροδεξιό ΛΑΟΣ και τη νεοφιλελεύθερη Δημοκρατική Συμμαχία, μάλλον σκιαγραφεί εξελίξεις, στο άμεσο μέλλον, και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Μπορεί ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ να ζητούν εκλογές, αλλά δύσκολα μπορούν να αποκρύψουν την επί της ουσίας συναίνεσή τους στην κυβερνητική πολιτική ή τη σύγκλιση επί του προγραμματικού σε κρίσιμα θέματα.
Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων θα συνεδριάσει η Θεματική Επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα αποφασιστούν δράσεις εντός και εκτός πανεπιστήμιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου