Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΚΑΛΟ!!!

Η πίκρα Αλαβάνου και η αντίδραση Τσίπρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009
Αλλοι το λένε «ολική επαναφορά», άλλοι «επιστροφή στο μέλλον» με διακήρυξη μιας νέας πολιτικής αρχής στον χώρο της Αριστεράς. Το σίγουρο είναι ότι η επανεμφάνιση του Αλ. Αλαβάνου ήταν ένα βροντερό «είμαι παρών», ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει των διεργασιών για την οργανωτική ανασυγκρότηση του συμμαχικού σχήματος. Χωρίς να δηλώνει ότι παύει να είναι μέλος του ΣΥΝ, επανεπιβεβαίωσε ότι οι αντιλήψεις του για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ δεν διασταυρώνονται με εκείνες της Κουμουνδούρου: ΣΥΡΙΖΑ των μελών εναντίον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών... Δεν είναι τυχαίο ότι στην παρέμβασή του στη «Στοά του βιβλίου», κατά την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Μεγάλη Εποχή» της κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη, υπογράμμισε για τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «τίποτε δεν μπορεί να γίνει, αν δεν υπάρχει η δημοκρατία και η καθοριστική συμμετοχή των μελών ».

Με άλλα λόγια, ο κ. Αλαβάνος επί της ουσίας εξέφρασε την άποψή του ότι ο ΣΥΝ και το είδος του ΣΥΡΙΖΑ που περιγράφει στα κείμενά της η Κουμουνδούρου δεν οδηγούν πουθενά. «Ποταμός» υπήρξαν οι καταγγελτικές αναφορές του στους κομματικούς μηχανισμούς και στις τάσεις.

Οι επιπτώσεις από τις τοποθετήσεις του κ. Αλαβάνου δημιουργούν εντάσεις που μπορεί να φθάσουν ως την ανοιχτή κρίση, με απρόβλεπτες συνέπειες για το συμμαχικό σχήμα. Ηδη ακούγεται ότι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς αναβολή.

Από την ηγεσία της Κουμουνδούρου το «ουδέν σχόλιον» είχε ουρά μια φράση που κατατάσσει τον κ. Αλαβάνο στο... περιθώριο ως πρώην: «Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ακούει, διαβάζει με προσοχή τις απόψεις των πρώην προέδρων και των ιστορικών στελεχών, αλλά δεν σχολιάζει» . Επί της ουσίας, προσώρας επιλέγεται η τακτική «να μη δώσουμε πάσα που θα οδηγούσε σε αναμόχλευση του νοσηρού κλίματος μετά τις ευρωεκλογές».

Η δυσαρέσκεια ήταν διάχυτη στην Κουμουνδούρου από το βράδυ της Πέμπτης, μετά την ομιλία Αλαβάνου στη «Στοά του Βιβλίου». Εκεί παρίστατο και ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ κ. Δ. Βίτσας. «Πώς θα σχολιάζατε όσα είπε ο κ. Αλαβάνος;» τον ρωτήσαμε από «Το Βήμα». Λακωνικά απάντησε: «Ποιητική αδεία...».

Την άλλη ημέρα, στελέχη δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους, εκτός των άλλων, από τον τόνο της παρέμβασης Αλαβάνου, που όπως έλεγαν «ήταν απαξιωτικός». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφεραν το σημείο όπου ο κ. Αλαβάνος αναρωτιόταν γιατί άραγε εκδίδονται ποιήματα και «όχι τα άπαντα Φλαμπουράρη με τις τοποθετήσεις και την εμπνευσμένη θέση της σημερινής ηγεσίας του ΣΥΝ για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ».

Από το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου