Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Ενας αλλιώτικος άνθρωπος

Μέρες που 'ναι, ας θυμηθούμε την περιπέτεια του αείμνηστου καθηγητή του ΕΜΠ Θόδωρου Σκουλικίδη, γνωστού από τα έργα της Ακρόπολης.
«Ουδέν γνωρίζω» είχε απαντήσει στον Σπανό, όταν συνελήφθη στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Κι όταν ο ανακριτής του έδειξε φωτογραφίες φοιτητών, είπε: «Εχουν όλοι μούσια και δεν δύναμαι να ξεχωρίσω τινά». Θυμωμένος, ο Σπανός τον διέταξε να καθήσει κάτω και να του εκθέσει τα γεγονότα «μέχρι ο κ... του να βγάλει φούσκες». Κάθησε πράγματι ο Σκουλικίδης και του έγραψε: «Αφυπνισθείς την πρωίαν της Τετάρτης 14ης Νοεμβρίου ησθάνθην οξύτατον πόνον εις το αριστερόν ους (...) Τούτων γενομένων ηναγκάσθην να απευθυνθώ εις τον ιατρόν της πενθεράς μου. Μου συνέστησεν αντιβίωσιν και ως φαγητόν κολοκυθάκια βραστά με πατάτες. Δι' ο και δεν μετέβην εις το Πολυτεχνείον τας ημέρας ταύτας».

Ελα, όμως, που ο Σπανός είχε φωτογραφίες του να μιλά με φοιτητές έξω από τα κάγκελα του Πολυτεχνείου... Τι δουλειά είχε εκεί; «Πήγα να τους πω, τι κάνετε εδώ βρε παλιόπαιδα, σηκωθείτε να φύγετε, δεν βλέπετε που κινδυνεύετε;». Η αλήθεια είναι, όπως θυμάται η σύζυγός του Αλίκη Σκουλικίδη, ότι πήγε να τους ενθαρρύνει και να τους ειδοποιήσει ότι εκείνο το βράδυ θα χτυπούσαν τα τανκς. «Είχε ειδοποιηθεί από τον Σιφναίο, τότε υπουργό Παιδείας με τον οποίο μέναμε στην ίδια πολυκατοικία».

«Τις πρώτες μέρες που τον μετέφεραν στο ΚΕΣΑ, σε ένα κελί 1,5 x 2 μ. απ' όπου άκουγε τις φωνές των βασανιζόμενων φοιτητών, είχε μαζί του χαρτί και στυλό και έγραφε Φυσικοχημεία. «Γράφω» απάντησε στους δύο «γιατρούς» που τον επισκέφτηκαν για να τον ρωτήσουν πώς περνά τις ώρες του. Την επομένη, ένας φρουρός τού αφαίρεσε τη γραφική ύλη. Δυο μέρες μετά ξαναπήγαν οι «γιατροί» με την ίδια ερώτηση. «Παίζω με το κομπολόι μου» τους είπε. Την επομένη του πήραν και το κομπολόι. Στην τρίτη πια επίσκεψη τους απάντησε «παίζω με το π... μου κι αυτό δεν μπορείτε να μου το πάρετε!».

Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/11/2005

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου