Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Αυτή είναι η Ελλάδα, αυτή είναι κι η αριστερά;

2015 μ.Χ., από τον AntistaChef
 
από την ΑΥΓΗ, 21/07/2010

του Κλέαρχου Τσαουσίδη

«Πού ζούμε;» αναρωτιόμουνα κάθε τόσο κατηφορίζοντας από τη Θεσσαλονίκη προς το «κέντρο της γης», για να περαιωθώ στο Λαύριο.

«Μα», έλεγα στη γυναίκα μου, «αυτός ο δρόμος έγινε επί Καραμανλή και εισπράττει διόδια η ΑΛΦΑ οδός ή η ΒΗΤΑ. Κληρονόμοι του είναι;». Μόλις 22,2 ευρώ η χρήση του εθνικού αυτοκινητοδρόμου, μαζί με κάτι κατσικόδρομους στον Μαλιακό, που ο Σουφλιάς τούς είχε τελειώσει, αλλά καθ' οδόν δραπέτευσαν.

Πλησιάζοντας στον Αλμυρό, είδα από μακριά το σήμα WC, δηλαδή τουαλέτα στα ελληνικά ή αποχωρητήριο σε μια άλλη γλώσσα που κάποτε ήταν εν χρήσει. Κομψές, ωραίες, με ένα κίτρινο καγκελάκι γύρω - γύρω, τις θυμόμουν και προ τριετίας που τις καμάρωνα και έλεγα «δες που εκπολιτιστήκαμε»! Ε, είπα να τις χρησιμοποιήσω φέτος. Κλειδωμένες! «Έτυχε», είπα. Και κρατήθηκα μέχρι το πρώτο βενζινάδικο. Ελαφρώς τσουχτερή η φυσική ανάγκη, δεν λέω: 1,639 ευρώ η απλή αμόλυβδη. Σε βενζινάδικο μονοπώλιο, πάνω στην Εθνική οδό; 1,639 ευρώ, κυρία Κατσέλη;*

Μ' αυτά και με 'κείνα μπήκαμε στο καράβι. Παραπλέοντας τη Μακρόνησο, νά η έκπληξη: σε μια πλαγιά μπόλικα μελίσσια και παρακάτω το μαντρί που λέγαμε, χωρίς κατσίκες. Ανάπτυξη, σκέφτηκα. Επένδυση, που λέει κι η κυρία καθηγήτρια. Τώρα αν ο αλητήριος που έστησε τα μελίσσια ήξερε πού τα έβαζε ή όχι, θα σας γελάσω. Οι λιμενικοί, οι τοπικοί παράγοντες στο Λαύριο, ξέρουν; Ο Πάγκαλος: Που περνάει κάθε τόσο για να πάει στην οικογενειακή ντάτσα; (Αυτός φαντάζομαι να ψάχνει πώς «θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες του νόμου» και για τα δίδυμα, μετά από τη μεγάλη. Νόμιμα, νομιμότατα, ηθικά κ.λπ.).

Όλοι αυτοί που φωνάζουν όταν εργαζόμενοι κρεμούν πανό στη Ακρόπολη, αγνοούν ότι κι η Μακρόνησος «Ακρόπολη» ήταν του μεταπολεμικού ελληνισμού των δωσίλογων και των γερμανοντυμένων; Και δεν φωνάζουν; Ξέχασαν ποιος το είπε; Ο πολύς Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο διανοούμενος που είπε τις μεγαλύτερες ανοησίες («ευλογία θεού η μετανάστευση» κ.ά.), όταν το συμφέρον της δεξιάς το επέβαλε.

Στην Τζιά λοιπόν (τι γύρευες στην Κέα εσύ, ένας τουρκόσπορος;) ένιωσα πως βρισκόμουν στα States: όχημα μαύρο, γυαλιστερό, αστραφτερό -πόρσε ή φεράρι, δεν ξέρω- με πινακίδες άνευ αριθμών μεν, με λατινικούς χαρακτήρες δε, που παρέπεμπαν στο επίθετο επιχειρηματία της περιοχής. Ο οδηγός χαιρετούσε λιμενικούς, αστυνομικούς και άλλους. Άρα, γνωστός, άρα νομιμότατος. Μου άρεσε. Παρήγγειλα ήδη χτες τις δικές μου: ΤSA-OUS-SIDIS. Κομματάκι μεγάλες για το πλαίσιο του «κουβά» των 1.200 κ.ε. αλλά θα βρω πατέντα να τις στηρίξω.

Στο γυρισμό, η γυναίκα μου είπε: «Δεν γκρινιάζεις, δεν μιλάς για ΠΑΣΟΚ, για το τι ψήφισε ο Κουβέλης, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει 14 Τσίπρες ή 18 Αλαβάνους, τέρμα. Αυτή είναι η Ελλάδα!». Δεν είχε μάθει ακόμη τις απόψεις δικαστών, ιατρών και άλλων πιο ίσων από τους ίσους, που τους πληρώνουμε μεν, αλλά ισχυρίζονται ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι παρά δημόσιοι λειτουργοί, άρα δεν πρέπει να απογραφούν!

Αυτή είναι η Ελλάδα! Αθάνατε Σημίτη, να ήξερες τι έλεγες τότε για να καλύψεις τις ολιγωρίες των εκσυγχρονιστών σου. Και 'κείνων των άλλοτε δικών μας, αριστερών, που είχαν σπεύσει στο πλευρό σου, μπας και τσιμπήσουν καμιά θεσούλα.

(Ένας που κατέλαβε υφυπουργείο, όταν ήρθε στη Θεσσαλονίκη για την Έκθεση, γύρευε από το τότε ΥΜΑ-Θ τη «Μερσεντές του», αγνοώντας ότι ο Σημίτης είχε προστάξει να μετακινούνται οι υπουργοί με πούλμαν για να μην προκαλούν).

Back home, είδα κάποιους από τους υποδυόμενους το εκκρεμές μεταξύ σημιτικού ΠΑΣΟΚ και εν γένει αριστεράς να σπεύδουν να βρουν (μετά την απόρριψη από το νέο ΠΑΣΟΚ και την Παρέα) νέα εστία στη Δημοκρατική Αριστερά. Είμαι βέβαιος ότι ο Φώτης Κουβέλης έχει το νου του.
Για να μην πούμε τελικά «αυτή είναι κι η αριστερά»!

*Σημείωση: Στην Τζιά αγοράσαμε τη βενζίνη προς 1,44 ευρώ! Προφανώς βρήκαν πετρέλαιο εκεί...

1 σχόλιο:

  1. Αχ, αγαπητέ μου Κλέαρχε,
    Αυτή είναι η Ελλάδα!
    Κυρίως - όμως - αυτή είναι η Αριστερά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή