Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Το Καταστατικό της ιταλικής Ομοσπονδίας της Αριστεράς (Fds)



Το καταστατικό της ιταλικής Ομοσπονδίας της Αριστεράς (FdS), του νέου πολιτικού υποκειμένου της ιταλικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, που προέκυψε από τη συνένωση της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, του Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών και των οργανώσεων Σοσιαλισμός 2000 και Εργασία και Αλληλεγγύη

Στην οργάνωση ενός κόμματος και στο σύνολο των κανόνων βάσει των οποίων αυτό λειτουργεί (καταστατικό) μπορεί κανείς να βρει την αυθεντικότερη έκφραση της ιδεολογίας του - την πιο καθαρή διατύπωση των στόχων και της στρατηγικής του.

Με αυτή την έννοια, αξίζει να διαβάσει κανείς το καταστατικό της ιταλικής Ομοσπονδίας της Αριστεράς (FdS), του νέου πολιτικού υποκειμένου της ιταλικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, που προέκυψε από τη συνένωση της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, του Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών και των Σοσιαλισμός 2000 και Εργασία και Αλληλεγγύη.

Πηγή: Federazione della sinistra
Μετάφραση-Επιμέλεια: Τόνια Τσίτσοβιτς

Αρχές που εμπνέουν την Ομοσπονδία της Αριστεράς

Η Ομοσπονδία της Αριστεράς (FdS) είναι ένα αυτόνομο, ελεύθερο, πλουραλιστικό και δημοκρατικό πολιτικό υποκείμενο.

Η Ομοσπονδία της Αριστεράς ιδρύεται για να ενώσει γυναίκες και άνδρες που θέλουν να συμβάλλουν στον μετασχηματισμό της κοινωνίας, στην υπέρβαση της καπιταλιστικής και ταξικής κυριαρχίας και κάθε είδους πατριαρχίας, σε μια διαδικασία απελευθέρωσης όλων, με πλήρη ενεργοποίηση των αρχών της ελευθερίας, της ισότητας, της αδελφοσύνης, για το ατομικό και συλλογικό δικαίωμα σε μια καλή ζωή και στην ευτυχία ενάντια σε κάθε είδους καταπίεση.

Η Ομοσπονδία της Αριστεράς αγωνίζεται για την απελευθέρωση της δουλειάς από την εκμετάλλευση, για τα εργασιακά δικαιώματα και το δικαίωμα στη δουλειά. Για την αυτοδιάθεση των γυναικών και ενάντια σε κάθε είδους ανδρική βία, για τα πολιτικά δικαιώματα και την ελεύθερη έκφραση του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Απορρίπτει και πολεμάει κάθε μορφή ρατσισμού, διάκρισης και βίας με βάση τη φυλή, το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την κοινωνική κατάσταση, τη θρησκεία.

Η Ομοσπονδία της Αριστεράς αγωνίζεται για την ελευθερία των λαών, για την ειρήνη και ενάντια στον πόλεμο. Για την άμυνα και την απo-εμπορευματοποίηση των κοινών αγαθών και για την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης.

Η Ομοσπονδία της Αριστεράς είναι αντιφασιστική και αγωνίζεται για την πλήρη ενεργοποίηση του δημοκρατικού Συντάγματος, που γεννήθηκε από την Αντίσταση.

Η Ομοσπονδία της Αριστεράς θεωρεί την κουλτούρα, τη γνώση, την ελεύθερη έρευνα και την ελεύθερη έκφραση των ιδεών, την ελεύθερη και ανεξάρτητη πληροφόρηση αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του ατόμου και θεμελιώδη για την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Ενάντια στην επισφάλεια της εργασίας και της ζωής ολόκληρων γενεών, η Ομοσπονδία της Αριστεράς αγωνίζεται για το δικαίωμα στην εργασία, στο εισόδημα, στο μέλλον.

Η Ομοσπονδία της Αριστεράς εργάζεται για μια κοσμική κοινωνία, ελεύθερη από κάθε μορφή σκοταδισμού και θρησκευτικού φονταμενταλισμού.

Η Ομοσπονδία της Αριστεράς αγωνίζεται για μια βαθιά ανανέωση της πολιτικής, των κομμάτων και της δημόσιας ηθικής, ενώ ενστερνίζεται την κεντρική θέση του ηθικού ζητήματος ως αποφασιστικού παράγοντα για την πλήρη ανάπτυξη μιας δημοκρατίας θεμελιωμένης πάνω στη συμμετοχή.

Η Ομοσπονδία της Αριστεράς ιδρύεται για να προωθήσει την ένωση και τη σύνδεση των αγώνων όλων όσων θέλουν να αγωνιστούν μέσα από ένα πραγματικό κίνημα που θα αλλάξει τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, επικαλούμενη τα υψηλότερα σημεία της ιστορίας του εργατικού κινήματος, ιταλικού και διεθνούς, κομμουνιστικού, σοσιαλιστικού, και τα μεγάλα μαζικά κινήματα του αντιφασισμού, του ταξικού συνδικαλισμού, του φεμινισμού και των πολιτικών δικαιωμάτων, των οικολόγων, των ειρηνιστών, των διεθνιστών και όλων αυτών που έχουν στρατευθεί για την οικοδόμηση ενός άλλου εφικτού κόσμου.

Μέρος I: Η δημοκρατική ζωή της Ομοσπονδίας της Αριστεράς

Άρθρο 1

α) Το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, το Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών, ο Σοσιαλισμός 2000, η Εργασία και Αλληλεγγύη δημιουργούν ένα νέο πολιτικό υποκείμενο με την ονομασία Ομοσπονδία της Αριστεράς (FdS).

β) Η Ομοσπονδία της Αριστεράς ιδρύεται για να συνενώσει διαφορετικά πολιτικά, κοινωνικά υποκείμενα, μεμονωμένα άτομα, πολεμώντας την τάση διάσπασης που χαρακτήρισε την ιστορία, ακόμη και την πρόσφατη, της ιταλικής αριστεράς, και στόχος της είναι να προωθήσει τη δημοκρατική, πλήρη και ισότιμη συμμετοχή όλων όσων συμφωνούν με μια νέα μορφή πολιτικής, μέσα στην οποία συμβιώνουν ενωτικά, με σεβασμό και αμοιβαία αναγνώριση, διαφορετικές ταυτότητες και διαφορετικές μορφές οργάνωσης.
Θέτει ως στόχο της την οικοδόμηση μιας νέας πολιτικής, ιδεολογικής και πολιτιστικής εκπροσώπησης της εργασίας.

γ) Η δημιουργία της Ομοσπονδίας της Αριστεράς χαρακτηρίζεται ως μια διαδικασία πάντα ανοιχτή. Η Ομοσπονδία της Αριστεράς εργάζεται, επομένως, για την πλήρη και ισότιμη ένταξη νέων υποκειμένων, συλλογικών και μεμονωμένων.

δ) Η Ομοσπονδία της Αριστεράς προωθεί, με τη μέθοδο της συναίνεσης, τις πολιτικές, πολιτιστικές και αγωνιστικές πρωτοβουλίες, σύμφωνα με τις αρχές που την εμπνέουν.

ε) Η Ομοσπονδία της Αριστεράς αποφασίζει δημοκρατικά για τους τρόπους συμμετοχής στους εκλογικούς αγώνες σε κάθε επίπεδο, για το πρόγραμμα, για τις συμμαχίες και για τις τυχόν συμμετοχές σε εκτελεστικά όργανα. Η FdS παρουσιάζεται σε κάθε εκλογικό αγώνα με το σύμβολό της και τα ψηφοδέλτιά της, ή αν αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα της FdS, συμμετέχοντας σε ενωτικά ψηφοδέλτια.
Όλα τα υποκείμενα της Ομοσπονδίας, που την προωθούν και εντάσσονται σ’ αυτήν, δεσμεύονται να μη συμμετάσχουν με τα δικά τους σύμβολα στις εκλογές σε κάθε επίπεδο.

Άρθρο 2) Ένταξη στην Ομοσπονδία της Αριστεράς

α) Έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην FdS όλες οι γυναίκες και όλοι οι άνδρες που έχουν συμπληρώσει το δέκατο τέταρτο έτος της ηλικίας τους, συμμερίζονται τις αρχές που εμπνέουν την Ομοσπονδία και αποδέχονται το πολιτικό της πρόγραμμα και το Καταστατικό.

β) Μπορούν να ενταχθούν επίσης στην FdS οργανωμένα υποκείμενα, κόμματα, κολλεκτίβες, επιτροπές, κινήματα, σύλλογοι που συμμερίζονται τις αρχές που την εμπνέουν και αποδέχονται το πολιτικό της πρόγραμμα και το Καταστατικό.

γ) Θεωρούνται εγγεγραμμένα στην FdS όλα τα μέλη των ιδρυτικών οργανώσεων.

δ) Προκειμένου να γίνει ομοιογενής και διαφανής ο τρόπος εγγραφής στην FdS, στα δελτία εγγραφής των ιδρυτικών υποκειμένων θα επισυνάπτεται το δελτίο της FdS από την έγκριση του παρόντος Καταστατικού.

ε) Η μεμονωμένη εγγραφή είναι δυνατό να περιέλθει στην κοντινότερη οργάνωση βάσης της περιοχής ή της εργασίας του ατόμου. Είναι όμως δυνατό να γίνει και ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας http://www.federazionedellasinistra.it./ Το εθνικό πολιτικό Συμβούλιο θα ρυθμίσει τις μορφές και τους τρόπους συμμετοχής των μελών  on-line αμέσως μετά τη δημιουργία της FdS.

στ) Η άρνηση πρώτης εγγραφής πρέπει να δικαιολογηθεί και να ανακοινωθεί γραπτά στον ίδιο τον αιτούντα. Η άρνηση αυτή μπορεί να προσβληθεί από τον αιτούντα στον αρμόδιο εγγυητικό οργανισμό.

ζ) Η ένταξη στην FdS δεν συμβιβάζεται με την εγγραφή σε άλλο κομματικό οργανισμό που δεν συμμετέχει στην FdS. Είναι ασυμβίβαστη επίσης με τη συμμετοχή σε οργανισμούς οι οποίοι εμπνέονται από αρχές που βρίσκονται σε αντίθεση με τις αντίστοιχες αρχές της FdS και με μυστικές εταιρείες κάθε είδους.

η) Η συλλογική ένταξη στην FdS είναι δυνατό να απορριφθεί, με γραπτή αιτιολόγηση, μόνο όταν ο ηγετικός οργανισμός της FdS στο αρμόδιο επίπεδο εκφράσει ομόφωνα αντίθετη άποψη, λόγω έκδηλης αντίθεσης με τις αρχές που εμπνέουν την Ομοσπονδία.

Άρθρο 3) Οργάνωση της Ομοσπονδίας της Αριστεράς

α) Η Ομοσπονδία της Αριστεράς είναι οργανωμένη σε: Σπίτια της Αριστεράς και οργανώσεις των εργαζομένων, σε Νομαρχιακές, Περιφερειακές Ομοσπονδίες και σε Εθνική Ομοσπονδία

β) Οι οργανώσεις βάσης της FdS είναι τα «σπίτια της αριστεράς» και οι οργανώσεις των εργαζομένων.

γ) Το σπίτι της αριστεράς είναι ένας ανοιχτός πολιτικός χώρος, όπου προωθείται δημοκρατικά η συμμετοχή στις αποφασιστικές διαδικασίες, η κοινοποίηση των πληροφοριών, η οικοδόμηση της πολιτικής και πολιτιστικής πρωτοβουλίας. Τα «σπίτια της αριστεράς» μπορούν να ιδρυθούν σε επίπεδο δημοτικό ή διαδημοτικό.

δ) Οι οργανώσεις των εργαζομένων ιδρύονται σε επιχειρησιακό ή διεπιχειρησιακό επίπεδο.

Άρθρο 4) Γενικές αρχές και κριτήρια ρύθμισης της ζωής της Ομοσπονδίας της Αριστεράς

α) Η FdS θεωρεί ως ιδρυτικό της στοιχείο την πλήρη υλοποίηση της δημοκρατίας μεταξύ των φύλων στην πολιτική της ζωή, στους ηγετικούς της οργανισμούς και προωθεί την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην εκλογική της εκπροσώπηση. Επομένως, σε κάθε επίπεδο οι ηγετικοί οργανισμοί και οι εκλογικές λίστες θα αποτελούνται από γυναίκες και άνδρες με τρόπο ισότιμο κατά βάση.  Υποχρεωτικά κανένα από τα δύο φύλα δεν θα μπορεί να εκπροσωπείται σε βαθμό ανώτερο του 60%. Ορίζεται επίσης ανάλογη παρουσία των εργαζομένων των οργανώσεων βάσης στους ηγετικούς οργανισμούς και στις εκλογικές λίστες.

β) Η διαμόρφωση της πολιτικής απόφασης της FdS πρέπει να προβλέπει την κοινή γνώση των πληροφοριών. Η διαμόρφωση των αποφάσεων εκφράζεται με ελεύθερο, διαφανή, δημοκρατικό τρόπο, με τη συμμετοχή όλων όσων έχουν ανάλογο δικαίωμα, σύμφωνα με την αρχή «ένα κεφάλι μια ψήφος».

γ) Κάθε απόφαση για κάθε πράξη ή κάθε ανάθεση της FdS, σε οποιοδήποτε οργανωτικό επίπεδο, απαιτεί μια ειδική πλειοψηφία  των ¾ των ψηφιζόντων, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί αδυναμία του οργανισμού να αποφασίσει για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, το ίδιο αυτό ζήτημα μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα μεταξύ όλων των μελών, σύμφωνα με τις διαδικασίες που αναφέρονται στο σημείο η του παρόντος άρθρου.  Το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό για την FdS.

δ) Θεωρούνται ομοσπονδιακές οργανώσεις τα υποκείμενα που έδωσαν ζωή στην FdS, καθώς και τα άλλα που ζήτησαν και πέτυχαν την ένταξή τους στην FdS.

ε) Όλα τα ομοσπονδιακά υποκείμενα παίρνουν μέρος στους ηγετικούς οργανισμούς. Οι ηγετικοί οργανισμοί εκλέγονται σύμφωνα με την αρχή «ένα κεφάλι μια ψήφος».  Ο κανόνας είναι ότι, ισότιμα, τα ομοσπονδιακά υποκείμενα εκφράζουν άμεσα το 25% των πολιτικών συμβουλίων σε κάθε επίπεδο. Οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιακών υποκειμένων είναι δικαιωματικά μέλη των ηγετικών οργανισμών στο αντίστοιχο επίπεδο. Εξ ορισμού, στα πολιτικά συμβούλια, καμία ομοσπονδιακή οργάνωση δεν μπορεί να εκφράζει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών.

στ) Στη διαμόρφωση των ηγετικών οργάνων πρέπει να εξασφαλίζεται μια ανάλογη εκπροσώπηση των μελών της FdS που δεν ανήκουν στις ομοσπονδιακές οργανώσεις.

ζ) Για να προωθηθεί η μέγιστη συμμετοχή, η FdS προβλέπει τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων μεταξύ των μελών για τη λήψη των αποφάσεων πολιτικής και προγραμματικής κατεύθυνσης, σύμφωνα με διαδικασίες που ρυθμίζονται από το Πολιτικό Εθνικό Συμβούλιο της FdS.

Μέρος II : Οργάνωση της Ομοσπονδίας της Αριστεράς

Άρθρο 5) Οι οργανώσεις βάσης της FdS

α) Το Σπίτι της Αριστεράς είναι η οργάνωση βάσης της FdS. Η συνέλευση των μελών του σπιτιού εκλέγει ένα πολιτικό Συμβούλιο στο συνέδριο. Στα σπίτια της αριστεράς με λιγότερα από 50 μέλη, η συνέλευση των μελών αναλαμβάνει χρέη πολιτικού Συμβουλίου.

β) Οι οργανώσεις των εργαζομένων, επιχειρησιακές και διεπιχειρησιακές, είναι οργανώσεις βάσης της FdS. Η συνέλευση των μελών της οργάνωσης εργαζομένων εκλέγει ένα πολιτικό Συμβούλιο στο συνέδριο. Στις οργανώσεις εργαζομένων με λιγότερα από 15 μέλη, η συνέλευση των μελών αναλαμβάνει χρέη πολιτικού Συμβουλίου.

γ) Είναι επίσης δυνατό να ιδρυθούν οργανώσεις βάσης της FdS και με πρωτοβουλία ατόμων ενταγμένων απευθείας στην FdS. Είναι καθήκον των νομαρχιακών οργανισμών της FdS να στηρίξουν μια παρόμοια απόφαση πολιτών, βοηθώντας την ίδρυση μιας νέας οργάνωσης βάσης και τη θετική ένταξή της στο πλαίσιο των άλλων τοπικών οργανώσεων. Αν το νομαρχιακό πολιτικό συμβούλιο θεωρεί ότι δεν είναι δυνατό να επιτραπεί η γέννηση μιας νέας οργάνωσης βάσης, πρέπει να υποβάλλει τον προσανατολισμό του με γραπτή μορφή στο περιφερειακό πολιτικό συμβούλιο, το οποίο λαμβάνει απόφαση πάντα με γραπτή μορφή. Αυτή η απόφαση είναι δυνατό να προσβληθεί ενώπιον του εθνικού πολιτικού συμβουλίου, το οποίο αποφασίζει οριστικά.

δ) Για να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα θέματα (πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής φύσης) είναι δυνατό να συσταθούν  θεματικές οργανώσεις ως οργάνωση βάσης, αφού προηγηθεί η έγκριση του νομαρχιακού πολιτικού συμβουλίου. Αυτού του είδους οι οργανώσεις είναι δομικά ανοιχτές σε εξωτερικές συμβολές και έχουν το καθήκον, για μεμονωμένα θέματα της αρμοδιότητάς τους, να προωθούν την συζήτηση και την επεξεργασία τους και να προτείνουν πολιτικές πρωτοβουλίες στο επαρχιακό πολιτικό συμβούλιο της FdS. Οι κατευθύνσεις που θα ωριμάσουν στις ανωτέρω οργανώσεις, για να γίνουν πολιτική κατεύθυνση της FdS, πρέπει να προταθούν και να συζητηθούν από το νομαρχιακό πολιτικό συμβούλιο, που αποφασίζει σχετικά. Από την πρόταση μέχρι τη σύγκληση του πολιτικού συμβουλίου που θα τη συζητήσει δεν πρέπει να περάσουν περισσότερες από τριάντα ημέρες. Το νομαρχιακό πολιτικό συντονιστικό όργανο μπορεί να καθορίσει μορφές συνεργασίας μεταξύ θεματικών οργανώσεων που αντιμετωπίζουν ανάλογους ή διασυνδεόμενους προβληματισμούς. Η ίδια απόφαση μπορεί να παρθεί από  το περιφερειακό συντονιστικό και από το εθνικό, προφανώς εντός του τοπικού του πλαισίου.

ε) Για τη δημιουργία ενός Σπιτιού της Αριστεράς είναι αναγκαία τουλάχιστον 20 μέλη. Για τη δημιουργία μιας οργάνωσης εργαζομένων ή θεματικής είναι αναγκαία τουλάχιστον 10 μέλη.

στ) Το Πολιτικό Συμβούλιο έχει καθήκον να επεξεργάζεται τις προγραμματικές κατευθύνσεις και να καθορίζει τους τρόπους συμμετοχής στις εκλογικές αναμετρήσεις του τοπικού επιπέδου που ανήκει στην αρμοδιότητά του. Να προωθεί και να συντονίζει την πολιτική πρωτοβουλία του Σπιτιού της Αριστεράς ή της οργάνωσης εργαζομένων, με τη μέθοδο της συναίνεσης και με σεβασμό του οργανωτικού και ιδεολογικού πλουραλισμού των ομοσπονδιακών υποκειμένων.

ζ) Το πολιτικό Συμβούλιο εκλέγει μια/έναν Πρόεδρο με καθήκον να συγκαλεί τον ίδιο τον οργανισμό, να οργανώνει τη συζήτηση και να εγγυάται τη σωστή και δημοκρατική διεξαγωγή των εργασιών του οργανισμού. Η/ο Πρόεδρος, μαζί με τον εκπρόσωπο τύπου, εκπροσωπούν προς τα έξω το Σπίτι της Αριστεράς ή την οργάνωση των εργαζομένων.

η) Το πολιτικό Συμβούλιο εκλέγει ένα πολιτικό Συντονιστικό με εκτελεστικές λειτουργίες εφαρμογής των προγραμματικών γραμμών της FdS. Το πολιτικό Συντονιστικό μπορεί να προτείνει στο πολιτικό Συμβούλιο τη δημιουργία θεματικών ομάδων εργασίας, υποδεικνύοντας τους συντονιστές/τις συντονίστριες.

θ) Το πολιτικό Συμβούλιο εκλέγει έναν εκπρόσωπο τύπου. Μπορεί να εκλέξει δύο εκπροσώπους τύπου, αποδεχόμενο την αρχή της διττής  εκπροσώπησης των φύλων.
Οι εκπρόσωποι τύπου εκφράζουν την πολιτική γραμμή της FdS έτσι όπως την ορίζει το πολιτικό Συμβούλιο. Εκπροσωπούν προς τα έξω, μαζί με τον/την Πρόεδρο, το Σπίτι της Αριστεράς. Συγκαλούν και προεδρεύουν στο πολιτικό Συντονιστικό.

ι) Οι οργανώσεις βάσης της FdS μπορούν να δοκιμάσουν περαιτέρω μορφές συνάθροισης, που να ευνοούν το άνοιγμα και τη διεύρυνση της FdS.

Άρθρο 6) Η Νομαρχιακή Ομοσπονδία της FdS

α) Το σύνολο των οργανώσεων βάσης μιας νομαρχιακής περιοχής συνιστά τη Νομαρχιακή Ομοσπονδία της FdS.

β) Το νομαρχιακό πολιτικό Συμβούλιο της FdS εκλέγεται σε συνέδριο από τα μέλη.

γ) Το νομαρχιακό πολιτικό Συμβούλιο έχει το καθήκον να επεξεργάζεται στην περιοχή αρμοδιότητάς του τις προγραμματικές κατευθύνσεις και να καθορίζει τον τρόπο συμμετοχής στις εκλογικές αναμετρήσεις. Να προωθεί και να συντονίζει την πολιτική πρωτοβουλία, με τη μέθοδο της συναίνεσης και με σεβασμό του οργανωτικού και ιδεολογικού πλουραλισμού των ομοσπονδιακών υποκειμένων.

δ) Το πολιτικό Συμβούλιο εκλέγει μια/έναν πρόεδρο με καθήκον να συγκαλεί τον ίδιο τον οργανισμό, να οργανώνει τη συζήτηση και να εγγυάται τη σωστή και δημοκρατική διεξαγωγή των εργασιών του οργανισμού. Η/ο πρόεδρος, μαζί με τον εκπρόσωπο τύπου, εκπροσωπεί προς τα έξω τη Νομαρχιακή Ομοσπονδία της FdS.

ε) Το νομαρχιακό πολιτικό Συμβούλιο εκλέγει ένα πολιτικό Συντονιστικό με εκτελεστικές λειτουργίες εφαρμογής των προγραμματικών κατευθύνσεων της FdS. Το πολιτικό Συντονιστικό μπορεί να προτείνει στο πολιτικό Συμβούλιο τη δημιουργία θεματικών ομάδων εργασίας, υποδεικνύοντας τους συντονιστές/τις συντονίστριες.

στ) Το νομαρχιακό πολιτικό Συμβούλιο εκλέγει έναν/μια εκπρόσωπο τύπου. Μπορεί να εκλέξει δύο εκπροσώπους, αποδεχόμενο την αρχή της διττής εκπροσώπησης των φύλων. Οι εκπρόσωποι τύπου εκφράζουν την πολιτική γραμμή της FdS, έτσι όπως υποδεικνύεται από το πολιτικό Συμβούλιο. Παρεμβαίνουν στα σημαντικά γεγονότα της πολιτικής επικαιρότητας. Εκπροσωπούν προς τα έξω, μαζί με τον/την Πρόεδρο, τη Νομαρχιακή Ομοσπονδία. Συγκαλούν και προεδρεύουν στο πολιτικό Συντονιστικό.

ζ) Οι νομαρχιακές ομοσπονδίες της FdS μπορούν να δοκιμάσουν περαιτέρω μορφές συνάθροισης, που να ευνοούν τη διεύρυνση της FdS. Οι Νομαρχιακές Ομοσπονδίες έχουν το καθήκον, μεταξύ των άλλων, να προωθούν το ρίζωμα της Ομοσπονδίας της Αριστεράς στις περιοχές τους, ευνοώντας τη δημιουργία του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού οργανώσεων βάσης (σπίτια της αριστεράς και οργανώσεις εργαζομένων).

Άρθρο 7) Η Περιφερειακή Ομοσπονδία της FdS

α) Το σύνολο των νομαρχιακών ομοσπονδιών της FdS στην ίδια περιφέρεια συνιστούν την Περιφερειακή Ομοσπονδία της FdS.

β) Το πολιτικό Συμβούλιο της FdS εκλέγεται σε συνέδριο.

γ) Το περιφερειακό πολιτικό Συμβούλιο έχει καθήκον, στην περιοχή της αρμοδιότητάς του, να επεξεργάζεται τις προγραμματικές κατευθύνσεις και να καθορίζει τους τρόπους συμμετοχής στις εκλογικές αναμετρήσεις. Να προωθεί και να συντονίζει την πολιτική πρωτοβουλία, με τη μέθοδο της συναίνεσης και με σεβασμό του οργανωτικού και ιδεολογικού πλουραλισμού των ομοσπονδιακών υποκειμένων.

δ) Το Περιφερειακό πολιτικό Συμβούλιο εκλέγει μια/έναν Πρόεδρο που έχει το καθήκον να συγκαλεί τον ίδιο αυτόν οργανισμό, να οργανώνει τη συζήτηση και να εγγυάται τη σωστή και δημοκρατική διεξαγωγή των εργασιών του οργανισμού. Η/ο πρόεδρος, μαζί με τον εκπρόσωπο τύπου εκπροσωπεί προς τα έξω την Περιφερειακή Ομοσπονδία της FdS.

ε) Το περιφερειακό πολιτικό Συμβούλιο εκλέγει ένα πολιτικό Συντονιστικό με εκτελεστικές λειτουργίες εφαρμογής των προγραμματικών κατευθύνσεων της FdS. Το πολιτικό Συντονιστικό μπορεί να προτείνει στο πολιτικό Συμβούλιο τη σύσταση θεματικών ομάδων εργασίας, υποδεικνύοντας τους συντονιστές/τις συντονίστριες.

στ) Το περιφερειακό πολιτικό Συμβούλιο εκλέγει έναν εκπρόσωπο τύπου. Μπορεί να εκλέξει δύο εκπροσώπους τύπου, σύμφωνα με την αρχή διττής εκπροσώπησης των φύλων. Οι εκπρόσωποι τύπου εκφράζουν την πολιτική γραμμή της FdS, έτσι όπως υποδεικνύεται από το πολιτικό Συμβούλιο. Παρεμβαίνουν στα σημαντικά θέματα πολιτικής επικαιρότητας. Εκπροσωπούν προς τα έξω, μαζί με την/τον πρόεδρο, την Περιφερειακή Ομοσπονδία, συγκαλούν και προεδρεύουν στο πολιτικό Συντονιστικό.

ζ) Οι Περιφερειακές Ομοσπονδίες της FdS μπορούν να δοκιμάσουν περαιτέρω μορφές συνάθροισης, που να ευνοούν το άνοιγμα και τη διεύρυνση της FdS.

Άρθρο 8. Η Εθνική Ομοσπονδία της FdS

α) Το σύνολο των τοπικών οργανώσεων, των νομαρχιακών και των περιφερειακών, συνιστά την Εθνική Ομοσπονδία. Η Εθνική Ομοσπονδία διευθύνεται από ένα εθνικό πολιτικό Συμβούλιο, ένα εθνικό πολιτικό Συντονιστικό, από έναν εκπρόσωπο τύπου.

β) Η Εθνική Ομοσπονδία της FdS μπορεί να δοκιμάσει περαιτέρω μορφές συνάθροισης που να ευνοούν το άνοιγμα και τη διεύρυνση της FdS.

Άρθρο 9) Το εθνικό πολιτικό Συμβούλιο της FdS

α) Το εθνικό πολιτικό Συμβούλιο της FdS εκλέγεται σε εθνικό συνέδριο.

β) Το εθνικό πολιτικό Συμβούλιο έχει το καθήκον να επεξεργάζεται τις πολιτικές-προγραμματικές κατευθύνσεις και να καθορίζει τους τρόπους συμμετοχής στις εκλογικές αναμετρήσεις, να προωθεί και να συντονίζει την πολιτική πρωτοβουλία της FdS, με τη μέθοδο της συναίνεσης και με σεβασμό του οργανωτικού και ιδεολογικού πλουραλισμού των ομοσπονδιακών υποκειμένων.

γ) Το εθνικό πολιτικό Συμβούλιο εκλέγει μια/έναν πρόεδρο με καθήκον να συγκαλεί τον ίδιο οργανισμό, να οργανώνει τη συζήτηση και να εγγυάται τη σωστή και δημοκρατική διεξαγωγή των εργασιών του οργανισμού. Η/ο πρόεδρος του εθνικού Συμβουλίου, μαζί με τον εκπρόσωπο τύπου εκπροσωπεί προς τα έξω την Εθνική Ομοσπονδία της FdS.

δ) Το εθνικό πολιτικό Συμβούλιο εκλέγει ένα εθνικό Συντονιστικό με εκτελεστικές λειτουργίες και για να εφαρμόσει τις προγραμματικές κατευθύνσεις της FdS. Το εθνικό Συντονιστικό μπορεί να προτείνει στο πολιτικό Συμβούλιο, κάνοντας αρχή από την συμμετοχή των μελών του, τη σύσταση θεματικών ομάδων εργασίας υποδεικνύοντας τους συντονιστές/τις συντονίστριες.

Άρθρο 10) Εθνικός εκπρόσωπος τύπου της FdS

Διατύπωση α): Το εθνικό πολιτικό Συμβούλιο εκλέγει έναν εκπρόσωπο τύπου. Μπορεί να εκλέξει δύο εκπροσώπους, σύμφωνα με την αρχή της διττής εκπροσώπησης των φύλων.

Διατύπωση β): Ο ρόλος του εκπροσώπου τύπου καλύπτεται ισότιμα εκ περιτροπής από τα ομοσπονδιακά υποκείμενα που θα φροντίσουν να υποδείξουν γι’ αυτό το ρόλο μια/έναν εκπρόσωπο.  Ο εκπρόσωπος τύπου εκφράζει την πολιτική γραμμή της FdS όπως ορίζεται από το πολιτικό Συμβούλιο, παρεμβαίνει στα σημαντικά γεγονότα της πολιτικής επικαιρότητας, εκπροσωπεί προς τα έξω την Ομοσπονδία της Αριστεράς, μαζί με τον πρόεδρο, συγκαλεί και προεδρεύει στο εθνικό Συντονιστικό.

Άρθρο 11) Μόνιμο εθνικό Φόρουμ για την εργασία (των εργαζομένων)

Η Ομοσπονδία της Αριστεράς θεωρεί θεμελιώδη σκοπό της την υπεράσπιση και την επέκταση των εργασιακών δικαιωμάτων και του δικαιώματος στην εργασία, τον αγώνα ενάντια στην επισφάλεια της εργασίας και της ζωής, την απελευθέρωση από κάθε είδους εκμετάλλευση. Στόχος της είναι, επομένως, να συμβάλλει  στο να δοθεί  πολιτική, ιδεολογική και πολιτιστική εκπροσώπηση στους εργαζομένους, στους επισφαλώς εργαζόμενους, συνάπτοντας σχέσεις με τα κινηματικά και συνδικαλιστικά υποκείμενα, συνδέοντας αγώνες και συγκρούσεις. Η FdS αποκτά, γι’ αυτούς τους λόγους, ένα μόνιμο Φόρουμ εργαζομένων, το οποίο, ξεκινώντας από τις προτάσεις και από τις αναλύσεις των ομοσπονδιακών υποκειμένων, μαζί με τις οργανώσεις των εργαζομένων, θα θέσει ως στόχο την επεξεργασία της πολιτικής και πολιτιστικής πρωτοβουλίας της FdS για τα εργασιακά θέματα. Το Φόρουμ είναι ένας χώρος επεξεργασίας ανοιχτός στη συμβολή και στην αντιπαράθεση με πολιτικά, συνδικαλιστικά υποκείμενα, καθώς και με τους διανοουμένους και τα κινήματα. Το Φόρουμ αποτελείται από μια εκπροσώπηση εργαζομένων, στη βάση των υποδείξεων που προέρχονται από τις οργανώσεις, και από τις δομές των ομοσπονδιακών υποκειμένων που αφορούν την εργασία. Το εθνικό πολιτικό Συμβούλιο θα ορίσει αυτή τη σύνθεση και τις μορφές συντονισμού της.

Άρθρο 12)  Μόνιμο εθνικό Φόρουμ για τη δημοκρατία

Η χώρα ζει μια εποχή που διακρίνεται από την ανατρεπτική επίθεση ενάντια στις θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματός μας. Διακρίνεται επίσης από ένα εκλογικό σύστημα που δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση αιρετών συνελεύσεων που να εκπροσωπούν αναλογικά την ψήφο των εκλογέων και το οποίο, συν τοις άλλοις, τους εμποδίζει να επιλέξουν τον εκπρόσωπό τους στη Βουλή. Χαρακτηρίζεται  από την εκκένωση των αιρετών συνελεύσεων χάριν των εκτελεστικών οργάνων, από μια οπισθοδρόμηση τόσο στο πεδίο της φιλελεύθερης δημοκρατίας όσο και στα δικαιώματα των εργαζομένων, από την ύμνηση δημοψηφιστικών μορφών με την επακόλουθη προοδευτική μαζική παθητικοποίηση. Κινδυνεύει η απαίτηση θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων και η ουσία της δημοκρατικής μας ζωής. Η FdS σκοπεύει να αντιτεθεί σ’ αυτή την εκστρατεία τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Γι’ αυτό το λόγο ιδρύεται το μόνιμο εθνικό Φόρουμ για τη δημοκρατία. Σ’ αυτό το Φόρουμ συμμετέχουν στελέχη και μέλη της FdS μαζί με διανοουμένους, με νομικούς και εκπροσώπους του κόσμου της εργασίας οι οποίοι δεν είναι αναγκαστικά ενταγμένοι στην FdS. Το Φόρουμ είναι Forum είναι ανοιχτό στη συμβολή και στην αντιπαράθεση με πολιτικά, συνδικαλιστικά υποκείμενα, καθώς και με τον κόσμο των συλλόγων και έχει καθήκον να επεξεργαστεί την πολιτική και πολιτιστική πρωτοβουλία της FdS στα ζητήματα δημοκρατίας. Το εθνικό πολιτικό Συμβούλιο αποφασίζει για τη σύνθεση και τον συντονισμό αυτού του Φόρουμ.

Άρθρο 13) Μόνιμα εθνικά Φόρα θεματικού- πολιτικού συντονισμού

Βάσει προτάσεων που προέρχονται από τις τοπικές οργανώσεις ή από το εθνικό πολιτικό Συμβούλιο, η FdS μπορεί να αποκτήσει θεματικά- πολιτικά Φόρα, ανοιχτά στη συμβολή και στην αντιπαράθεση εξωτερικών πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών υποκειμένων, με σκοπό τον συντονισμό της δραστηριότητας των ομοσπονδιακών υποκειμένων, την επεξεργασία και την οικοδόμηση πολιτικής πρωτοβουλίας σε μεμονωμένα θέματα ιδιαίτερης σημασίας ή για μεμονωμένες εκστρατείες εθνικού ενδιαφέροντος.

Άρθρο 14) Ενεργοί υποστηρικτές της FdS

Μπορούν να συμμετάσχουν στη ζωή της FdS οι γυναίκες και οι άνδρες, μεμονωμένα ή σε κοινή σύμπραξη, που συμμερίζονται τις αρχές που την εμπνέουν και θέλουν να συμπράξουν στις πρωτοβουλίες της γενικού χαρακτήρα ή σε μεμονωμένα θέματα, ακόμη και αν δεν είναι μέλη της FdS, εμπλουτίζοντας τη δημοκρατική της ζωή και την επεξεργασία της πολιτικής της γραμμής, διευρύνοντας τη συζήτηση, την ανταλλαγή πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών της FdS με την κοινωνία και τα δραστήρια μέλη της. Σε αυτούς αναγνωρίζεται, με απόφαση των οργάνων του αρμόδιου οργανωτικού επιπέδου, η ιδιότητα του ενεργού υποστηρικτή της FdS, και με αυτή την ιδιότητα μπορούν να συμπράξουν και να συμμετάσχουν στις εθνικές ή/ και τοπικές πολιτικές εκστρατείες της FdS.
Θα είναι καθήκον των οργάνων της FdS στα διάφορα επίπεδα να καθορίσουν τους τρόπους άσκησης των δικαιωμάτων των ενεργών υποστηρικτών της FdS, βάσει ενός κανονισμού που θα οριστεί από το εθνικό Συμβούλιο.
Μέρος III: Τα Συνέδρια της Ομοσπονδίας της Αριστεράς

Άρθρο 15) Τα συνέδρια της FdS

α) Το Συνέδριο είναι, για κάθε οργάνωση της FdS, το μέγιστο αποφασιστικό όργανο.

β) Το εθνικό Συνέδριο καθορίζει την πολιτική-προγραμματική γραμμή της FdS στο σύνολό της και εκλέγει τα ηγετικά και εγγυητικά όργανα.

γ) Τα τοπικά συνέδρια, των οργανώσεων βάσης και των ομοσπονδιών, συμβάλλουν ορίζοντας ταυτόχρονα το δικό τους πρόγραμμα πολιτικής πρωτοβουλίας. Εκφράζουν τις απόψεις τους για τα κείμενα που τους υποβάλλονται. Εκλέγουν τα ηγετικά όργανα και τους αντιπροσώπους τους για τα συνέδρια ανώτερου επιπέδου.

δ) Το περιφερειακό συνέδριο καθορίζει το πρόγραμμα της FdS στην περιοχή αρμοδιότητάς του και εκλέγει τα ηγετικά και εγγυητικά όργανα.

ε) Η FdS αναγνωρίζει τη δημοκρατία των φύλων ως συστατικό της στοιχείο. Οι αντιπροσωπείες των συνεδρίων των σπιτιών της αριστεράς και των οργανώσεων εργαζομένων στα ομοσπονδιακά συνέδρια και των ομοσπονδιακών συνεδρίων στα περιφερειακά και εθνικά συνέδρια πρέπει να σέβονται την ισοτιμία ανδρών και γυναικών στις συνθέσεις τους. Τα συμβούλια και τα πολιτικά συντονιστικά που εκλέγονται από τα συνέδρια πρέπει να σέβονται την ισοτιμία, στις συνθέσεις τους, στην παρουσία γυναικών και ανδρών. Σε καμία περίπτωση ένα φύλο δεν θα μπορεί να εκπροσωπείται σε βαθμό μεγαλύτερο από το 60 %, τόσο στην εκλογή των αντιπροσώπων όσο και των οργάνων.

στ) Κάθε μέλος που συμμετέχει στο συνέδριο έχει δικαίωμα να εκφράσει, στη συζήτηση, απόψεις και προτάσεις, να υποβάλλει ημερήσιες διατάξεις, να τις επεξηγεί, να ζητά την ψήφισή τους και να γνωστοποιηθούν στο συνέδριο του ανώτερου επιπέδου.

Άρθρο 16) Τα συνέδρια των οργανώσεων βάσης

α) Το συνέδριο των οργανώσεων βάσης αποτελείται από τη γενική συνέλευση των μελών. Συγκαλείται από το πολιτικό Συμβούλιο του Σπιτιού της Αριστεράς ή της οργάνωσης εργαζομένων κατά κανόνα με την ευκαιρία του εθνικού συνεδρίου. Μπορεί να συγκληθεί κατ’ εξαίρεση και με απόφαση αιτιολογημένη από το νομαρχιακό συμβούλιο, ή σε περίπτωση που το ζητήσει το ήμισυ των μελών συν ένα.

β) Το Συνέδριο του Σπιτιού της Αριστεράς ή της Οργάνωσης εργαζομένων εκλέγει το πολιτικό του Συμβούλιο και τους αντιπροσώπους για το συνέδριο ανώτερου επιπέδου.
Άρθρο 17) Τα νομαρχιακά συμβούλια

α) Το συνέδριο της νομαρχιακής Ομοσπονδίας της FdS αποτελείται από τους αντιπροσώπους των σπιτιών της αριστεράς και των οργανώσεων εργαζομένων που έχουν εκλεγεί με βάση τον αριθμό των μελών συγκαλείται από το νομαρχιακό πολιτικό Συμβούλιο κατά κανόνα σε αντιστοιχία με το εθνικό συνέδριο. Μπορεί να συγκληθεί και κατ’ εξαίρεση έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση του εθνικού πολιτικού συμβουλίου ή σε περίπτωση που το ζητήσει το ήμισυ συν ένα των μελών.

β) Το συνέδριο της νομαρχιακής Ομοσπονδίας εκλέγει το πολιτικό συμβούλιό της και τους αντιπροσώπους του περιφερειακού και εθνικού συνεδρίου.
Άρθρο 18) Τα περιφερειακά συμβούλια.
Τα περιφερειακά συμβούλια διεξάγονται σύμφωνα με τους τρόπους και τους χρόνους που ορίζονται από το εθνικό πολιτικό Συμβούλιο.

Μέρος IV: Τα δημόσια και αιρετά αξιώματα της FdS

Άρθρο 19) Οι υποψηφιότητες στην FdS

α) Η προετοιμασία των υποψηφιοτήτων για τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων της  FdS πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές της μέγιστης συμμετοχής των μελών στην αποφασιστική διαδικασία και τηρεί τις υποδείξεις και τις αρχές του Ηθικού Κώδικα, που είναι αναπόσπαστο μέρος του παρόντος Καταστατικού.
β) Όλες οι υποψηφιότητες σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αποφασίζονται, με σεβασμό της αρχής της ισοτιμίας μεταξύ των φύλων, κατά πλειοψηφία όσων έχουν το δικαίωμα αυτό, από τα αρμόδια όργανα.
γ) Η αποδοχή της υποψηφιότητας δεσμεύει τους υποψηφίους να σεβαστούν τον Ηθικό Κώδικα και να διεξάγουν την προεκλογική εκστρατεία χωρίς προσφυγή σε μεθόδους προπαγάνδας αντίθετες από την προσέγγιση που καθορίστηκε από τα ηγετικά όργανα της FdS.

Άρθρο 20) Οι εκλεγμένες και οι εκλεγμένοι στους θεσμούς

α) Οι εκλεγμένοι και οι εκλεγμένες στις αιρετές συνελεύσεις, σε όλα τα επίπεδα, συνιστούν κοινοβουλευτικές ομάδες ή συμβουλίων, ορίζοντας ένα δικό τους κανονισμό. Οι εκλεγμένες και οι εκλεγμένοι, κατά την άσκηση της θητείας τους συμμορφώνονται με τους προσανατολισμούς και τον κανονισμό της ομάδας της FdS.
Οι εκλεγμένες και οι εκλεγμένοι σε συμμαχικά ψηφοδέλτια συντονίζονται σύμφωνα με διαδικασίες που συμφωνούνται με τα ηγετικά όργανα της FdS. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες και οι ομάδες των συμβουλίων εκλέγουν τους αντίστοιχους προέδρους έπειτα από πρόταση των αρμόδιων ηγετικών οργάνων.

β) Είναι καθήκον των οργανώσεων της FdS και των ίδιων των ομάδων που έχουν συσταθεί να ενεργοποιήσουν όλα τα απαραίτητα όργανα για να εγγυηθούν μια διαρκή σχέση με τους ψηφοφόρους, που να επιτρέπει τον περιοδικό έλεγχο της δραστηριότητας της FdS στις αιρετές συνελεύσεις και της κατάστασης ενεργοποίησης του εκλογικού προγράμματος.

γ) Η κοινοβουλευτική ομάδα και οι ομάδες των περιφερειακών και νομαρχιακών συμβουλίων, όταν λαμβάνουν αποφάσεις σημαντικές για τις διάφορες περιοχές διαβουλεύονται με τα ηγετικά όργανα της FdS των ενδιαφερομένων περιοχών.

δ) Όλα τα διοικητικά στελέχη και όλοι οι εκλεγμένοι στους θεσμούς και αυτοί που έχουν διοριστεί σε φορείς δευτέρου βαθμού της FdS, έχουν ευθύνη για το έργο τους έναντι των αντίστοιχων  ηγετικών οργάνων της FdS και κατά την αποδοχή της υποψηφιότητας, πρέπει να υπογράψουν την αποδοχή του Ηθικού Κώδικα που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος Καταστατικού, και δεσμεύονται να καταβάλλουν το ποσοστό της αποζημίωσης για το αξίωμά τους  και για κάθε αμοιβή που λαμβάνουν δυνάμει του ιδίου αυτού αξιώματος, σύμφωνα με όσα ορίζονται από έναν ειδικό κανονισμό που θα πρέπει να εγκριθεί από το εθνικό πολιτικό Συμβούλιο της FdS. Η μη εκπλήρωση της υποχρέωσης υπογραφής που προαναφέρθηκε τιμωρείται με την αποβολή από την FdS.

ε) Ο έλεγχος εφαρμογής των ρυθμιστικών κανόνων είναι καθήκον όχι μόνο των εγγυητικών οργάνων, αλλά και των οργάνων πολιτικής διεύθυνσης. Στους υποψηφίους και σε όσους έχουν ορισθεί από την FdS για οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα παραδίδεται το Καταστατικό και ο εσωτερικός κανονισμός.
Η υπογραφή αποδοχής της υποψηφιότητας ή του διορισμού συνεπάγεται τη γνώση και την υποχρέωση τήρησης των ορισμών και των δεσμεύσεων.
Σε όποιον δεν σεβάστηκε τον παρόντα κανόνα δεν είναι δυνατό να προταθεί καμία υποψηφιότητα ή αξίωμα, και το γεγονός αυτό συνεπάγεται την αναστολή από οποιοδήποτε αξίωμα της FdS, μέχρι να επέλθει ομαλοποίηση της κατάστασης.

στ) Δεν είναι δυνατό να αναληφθεί το ίδιο αιρετό αξίωμα για πάνω από δύο συνεχόμενες θητείες. Στον καθορισμό των δύο θητειών υπολογίζονται τα αιρετά αξιώματα σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

ζ) Το αξίωμα του περιφερειακού συμβούλου είναι ασυμβίβαστο με το αξίωμα του νομαρχιακού συμβούλου, καθώς και με εκείνο του δημοτικού συμβούλου πρωτευουσών νομών.
Οι ενδεχόμενες εξαιρέσεις πρέπει να αποφασιστούν με την πλειοψηφία που ορίζεται από το αρμόδιο όργανο.

Μέρος V: Εγγυητικά όργανα

Άρθρο 21) Εγγυητικά όργανα

α) Υπόκειται σε πειθαρχικές ποινές το μέλος του οποίου η συμπεριφορά αποτελεί παράβαση των αρχών και των κανόνων του Καταστατικού.

β) Κάθε μέλος της Ομοσπονδίας της Αριστεράς έχει δικαίωμα σε δύο επίπεδα κρίσης.

γ) Το εγγυητικό όργανο αποτελείται από τις περιφερειακές εγγυητικές επιτροπές και από ένα ανώτερο όργανο εθνικού επιπέδου.

δ) Οι εγγυητικές περιφερειακές επιτροπές και η εθνική επιτροπή είναι το όργανο εσωτερικής δικαιοδοσίας της Ομοσπονδίας της Αριστεράς. Έχουν εξουσία έρευνας και κυρώσεων έναντι των μελών της FdS.

ε) Η εγγυητική επιτροπή πρώτου βαθμού δημιουργείται σε περιφερειακό επίπεδο.

στ) Οι εγγυητικές περιφερειακές επιτροπές, καθώς και η εθνική, αποτελούνται από πέντε μέλη περιφερειακής καθεμία. Εκλέγονται αντίστοιχα στα περιφερειακά και εθνικά συνέδρια, με τις ίδιες διαδικασίες που προβλέπονται για τα ηγετικά όργανα. Οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι για τις εγγυητικές επιτροπές πρέπει να προτείνονται από τα ομοσπονδιακά υποκείμενα ισομερώς.

ζ) Η συμμετοχή στην εγγυητική επιτροπή είναι ασυμβίβαστη με άλλα ηγετικά αξιώματα στο εσωτερικό της FdS και με αιρετά θεσμικά αξιώματα.

η) Κάθε επιτροπή εκλέγει στο εσωτερικό της μια/έναν πρόεδρο που θα έχει την ευθύνη της σύγκλησης και της λειτουργίας της επιτροπής.

θ) Οι αποφάσεις των εγγυητικών επιτροπών λαμβάνονται με μια πλειοψηφία των 2/3 των μελών. Οι διαδικασίες και η λειτουργία των εγγυητικών επιτροπών ορίζονται από έναν ειδικό κανονισμό που προτείνεται από την εθνική εγγυητική επιτροπή και εγκρίνεται από το εθνικό πολιτικό συμβούλιο της FdS.

ι) Οι πρόεδροι των εγγυητικών επιτροπών προσκαλούνται στο πολιτικό συμβούλιο του επιπέδου τους.

κ) Κάθε μέλος της επιτροπής δεσμεύεται για μέγιστη εχεμύθεια, τόσο στη φάση έρευνας όσο και μετά την περάτωση της έρευνας. Η παράβαση αυτής της συμπεριφοράς συνεπάγεται έναν άμεσο έλεγχο στο εσωτερικό της ίδιας εγγυητικής επιτροπής.

λ) Κάθε παρέμβαση που τείνει να επηρεάσει το έργο και την κρίση της εγγυητικής επιτροπής και των μελών της, θεωρείται σοβαρή και βλαπτική παράβαση της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας αυτής της λειτουργίας. Συνεπάγεται την ενεργοποίηση μιας ειδικής έρευνας που προωθείται άμεσα από την ενδιαφερόμενη επιτροπή ή από την ανώτερή της.

μ) Η περιφερειακή εγγυητική επιτροπή αποφασίζει σε πρώτο βαθμό για οποιοδήποτε πειθαρχικό θέμα, που αφορά την εφαρμογή και την ερμηνεία του καταστατικού, τις ενδεχόμενες διαφορές που μπορεί να προκύψουν στις αντίστοιχες περιφέρειες, σε επίπεδο οργανώσεων βάσης ή νομαρχιακών ή περιφερειακών. Η εθνική εγγυητική επιτροπή εξετάζει τα ζητήματα που αναφέρονται στο προηγούμενο σημείο, σε δεύτερο ή πρώτο βαθμό, σχετικά με τις διαφορές που είναι δυνατό να προκύψουν σε εθνικό επίπεδο.

ν) Η προσφυγή σε κάθε επίπεδο κρίσης, πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αρχής της διαδικασίας.

Άρθρο 22) Η προσφυγή σε πειθαρχικές κυρώσεις γίνεται αφού εξαντληθεί κάθε προσπάθεια επίλυσης των περιπτώσεων δια της μη διοικητικής οδού

Οι πειθαρχικές κυρώσεις είναι:

α) Η τυπική επίπληξη

β) Η αναστολή ηγετικών ή εκτελεστικών αξιωμάτων

γ) Η έκπτωση από ηγετικά ή εκτελεστικά αξιώματα

δ) Η αναστολή της ιδιότητας μέλους της FdS

ε) Η διαγραφή από την FdS.

στ) Οποιοσδήποτε υπόκειται σε πειθαρχικά μέτρα πρέπει να ενημερώνεται εγκαίρως για τις κατηγορίες που του απευθύνονται και πρέπει να τον ακούσει η αρμόδια εγγυητική επιτροπή πριν επιβληθούν οι  πειθαρχικές κυρώσεις και έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά των πειθαρχικών μέτρων στην εθνική εγγυητική επιτροπή εντός 30 ημερών από τη σχετική κοινοποίηση. Οι κυρώσεις αρχίζουν να εφαρμόζονται 30 μέρες μετά από την ημερομηνία επιβολής τους, σε περίπτωση που δεν υποβλήθηκε προσφυγή, καθώς και από τη στιγμή κατά την οποία η προσφυγή απορρίφθηκε ή έγινε μόνο μερικά αποδεκτή.

Μέρος VI: Διαχείριση και όργανα επικοινωνίας της FdS

Άρθρο 23) Πηγές χρηματοδότησης και διαχείρισης των πόρων της FdS

α) Τα οικονομικά μέσα της FdS συνίστανται στα έσοδα από τις συνδρομές της FdS, από τις συνεισφορές των ομοσπονδιακών υποκειμένων, από την εθελοντική συνεισφορά των πολιτών, από τα έσοδα των πολιτικών πρωτοβουλιών της FdS, από τις εκλογικές επιχορηγήσεις και από τις συνεισφορές των εκλεγμένων και εκείνων που ασκούν θεσμικά αξιώματα. Οι διαδικασίες αυτής της συνεισφοράς θα ορισθούν από τον ειδικό Κανονισμό που θα εγκριθεί από το εθνικό πολιτικό Συμβούλιο.
β) Η χρηματοδότηση της FdS πραγματοποιείται με απόλυτη διαφάνεια, ενώ απορρίπτεται κάθε συνεισφορά που επηρεάζει τις πολιτικές επιλογές.

Άρθρο 24) Όργανα επικοινωνίας της FdS

Τα όργανα και τα μέσα επικοινωνίας της FdS προέρχονται από τη συνεργασία και από τη σύμπραξη εκείνων που ήδη χρησιμοποιούνται από τις ομοσπονδιακές οργανώσεις, καθώς και από την ιστοσελίδα της FdS ή από άλλα εργαλεία που το πολιτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει να ενεργοποιήσει, με ιδιαίτερη προσοχή στις νέες μορφές επικοινωνίας.

Άρθρο 25) Γραφεία

Κάθε οργάνωση της FdS ορίζει, μέσα από μια απόφαση του αρμόδιου πολιτικού Συμβουλίου, την τοποθεσία των γραφείων της

Άρθρο 26) Σύμβολο

Σύμβολο της FdS είναι το ακόλουθο: «Στο κέντρο, ένας λευκός κύκλος: σφυροδρέπανο κεκλιμένο προς τα αριστερά και αστέρι σε κίτρινο χρώμα πάνω σε ένα παραλληλόγραμμο με τα χρώματα της τρίχρωμης ιταλικής σημαίας, που προεξέχει κάτω και στη δεξιά πλευρά. Γύρω, στο εσωτερικό, στο πάνω μέρος είναι η επιγραφή ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, στο κάτω μέρος ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, με μαύρα γράμματα».

Άρθρο 27) Μεταβατικοί και τελικοί κανόνες

α) Από την έγκριση του παρόντος Καταστατικού και μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2011 το σύμβολο που η FdS θα χρησιμοποιήσει στις εκλογικές αναμετρήσεις, στην προπαγάνδα και σε κάθε εξωτερική εκδήλωσή της, θα είναι το ακόλουθο: «Στο κέντρο, σε ένα λευκό κύκλο: σφυροδρέπανο και αστέρι σε κίτρινο χρώμα πάνω σε ένα κόκκινο παραλληλόγραμμο κεκλιμένο προς τα αριστερά, πάνω σε ένα άλλο παραλληλόγραμμο με τα χρώματα της τρίχρωμης ιταλικής σημαίας, που προεξέχει κάτω δεξιά. Γύρω, στο εσωτερικό, στο πάνω μέρος η επιγραφή ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ, στο κάτω μέρος ΙΤΑΛΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ με μαύρα γράμματα. Εξωτερικά, σε μια κυκλική στεφάνη με κόκκινο χρώμα, πάνω η επιγραφή ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, και κάτω η επιγραφή ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ 2000 ΕΡΓΑΣΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  με λευκά γράμματα».

Άρθρο 28) Ηθικός κώδικας των μελών

α) Τα μέλη της FdS δεσμεύονται να σεβαστούν σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο τις αρχές του Καταστατικού, να υπερασπιστούν και να ενεργοποιήσουν τις δημοκρατικές αξίες του Συντάγματος, που γεννήθηκε από την αντιφασιστική Αντίσταση.

β) Τα μέλη της FdS εργάζονται για έναν μετασχηματισμό σε βάθος της ιταλικής πολιτικής, βασισμένο στην κοινωνική δικαιοσύνη και θεωρούν την  κεντρική θέση του ηθικού ζητήματος ως το θεμέλιο της δημόσιας ζωής. Ο σεβασμός του Ηθικού Κώδικα αφορά όλα τα μέλη της FdS, δεσμεύει τα ηγετικά της όργανα και όλους τους εκπροσώπους της στους θεσμούς.

γ) Τα μέλη της FdS εμπνέονται στην πολιτική τους δράση από την αρχή της υπευθυνότητας και του καθήκοντος συζήτησης στο εσωτερικό της πολιτικής τους κοινότητας, με πολιτισμό και σεβασμό των πολιτικών και προσωπικών τους σχέσεων. Εμπνέονται σύμφωνα με τις αρχές του Καταστατικού της FdS, από τη μετριοπάθεια στη συμπεριφορά τους και από την αλληλεγγύη, καθορίζουν σχέσεις θεμελιωμένες στη συνεργασία με τα άλλα μέλη και πάνω στη διαφάνεια με τους ψηφοφόρους. Δεσμεύονται για την οικοδόμηση μιας νέας δημόσιας ηθικής, με αποτυπωμένη τη δημοκρατική συμμετοχή και το σεβασμό των δημοσίων πραγμάτων...

δ) Τα μέλη της FdS, κυρίως όταν έχουν αναλάβει πολιτικούς ή θεσμικούς ρόλους δεσμεύονται να μη λαμβάνουν αποφάσεις που θα παράγουν, ακόμη και με έμμεσο τρόπο, προσωπικά οφέλη ή οφέλη του οικογενειακού τους πυρήνα, των ατόμων με τα οποία συζούν, των συγγενών ή άλλων συναφών.
Τα μέλη της FdS, όταν είναι εκλεγμένα στις αιρετές συνελεύσεις ή έχουν αναλάβει εκτελεστικά θεσμικά αξιώματα, δεν μπορούν να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν ρόλους σε επιχειρήσεις, σε φορείς ή ιδρύματα κερδοσκοπικά, με τέτοιον τρόπο, ώστε να δημιουργηθεί, έστω και δυνητικά, σύγκρουση συμφερόντων. Οι εκλεγμένοι της FdS και όποιος αναλαμβάνει εκτελεστικά θεσμικά αξιώματα δεν μπορεί να κάνει κατάχρηση του θεσμικού του αξιώματος και πρέπει να αντιτεθεί σε οποιοδήποτε ολιγαρχικό ή πελατειακό εκφυλισμό της εξουσίας.

ε) Τα μέλη της FdS, σε περίπτωση που είναι υποψήφια στις εκλογικές αναμετρήσεις κάθε επιπέδου, δεσμεύονται να διεξάγουν προεκλογικές εκστρατείες με σωστό τρόπο και χρησιμοποιώντας προσεκτικά και μετρημένα τους πόρους που προορίζονται για την προεκλογική εκστρατεία, η χρηματοδότηση της οποίας πρέπει να εγγυάται προϋποθέσεις διαφάνειας και να συνοδεύεται πάντοτε από μια τελική λογοδοσία, διατυπωμένη όπως ορίζει ο νόμος. Εκτός των άλλων, τα μέλη της FdS, όταν έχουν αναλάβει δημόσια αξιώματα, δεν μπορούν να εκμεταλλευθούν, για προσωπικούς σκοπούς, τη θεσμική διαφήμιση ή επικοινωνία. Δεσμεύονται επίσης να αποφεύγουν μορφές παρεμβατικής προπαγάνδας που δεν σέβεται το περιβάλλον και την ευπρέπεια των αστικών κέντρων.

στ) Τα μέλη και όλοι οι δημόσιοι διαχειριστές της FdS δεσμεύονται να ασκούν με ικανότητα, με αφοσίωση και εντιμότητα τις λειτουργίες που αναλαμβάνουν, χωρίς να επισωρεύουν αξιώματα που να τους εμποδίζουν να ασκήσουν ολοκληρωμένα τα καθήκοντα ευθύνης που τους έχουν ανατεθεί, αποφεύγοντας ιδιαίτερα, να προσθέτουν περαιτέρω λειτουργίες και να αναλαμβάνουν ταυτόχρονα περισσότερα αιρετά αξιώματα. Δεσμεύονται επίσης να αποφεύγουν την ιδιωτική χρήση και τη σπατάλη των αγαθών και των πόρων που έχουν στη διάθεσή τους λόγω του αξιώματος που ασκούν, να αρνούνται δώρα ή άλλα οφέλη, εκ μέρους ατόμων ή υποκειμένων με τα οποία έχουν σχέση λόγω της θεσμικής ή πολιτικής λειτουργίας που ασκούν.

ζ) Κάθε μέλος εκτελεστικών οργάνων, σε όλα τα επίπεδα, της FdS δεσμεύεται να μην απονείμει αξιώματα στους συγγενείς του ή σε άτομα με τα οποία έχει άλλες επαγγελματικές ή/και ιδιωτικές σχέσεις, να χρησιμοποιεί εξωτερικούς συμβούλους μόνο υπό συνθήκες αντικειμενικής και πραγματικής ανάγκης, με αντίστοιχες αιτιολογήσεις και με διαδικασίες απόλυτης διαφάνειας.

η) Η FdS δεσμεύεται να μην τοποθετήσει, σε κάθε είδους εκλογές, ακόμη και εσωτερικού χαρακτήρα,  υποψήφιους οι οποίοι υπόκεινται σε ασφαλιστικά μέτρα ή έχουν παραπεμφθεί  για δωροληψία ή διαφθορά και, γενικά, για αδικήματα ενάντια στη Δημόσια Διοίκηση και ενάντια στη διαχείριση της δικαιοσύνης, ενάντια στην προσωπική ελευθερία, για αδικήματα ιδιωτικής βίας, σεξουαλικής βίας, βίας κατά ανηλίκων, και για όλα τα αδικήματα μαφιόζικης μορφής. Δεσμεύεται επίσης να μην τοποθετήσει υποψήφιους οι οποίοι, ανεξάρτητα από ενδεχόμενες δικαστικές διώξεις, έχουν το ασυμβίβαστο με τις υψηλές ηθικές αρετές που είναι αναγκαίες για να εκπροσωπήσουν την Ομοσπονδία της Αριστεράς σε θεσμικό επίπεδο. Σε περίπτωση που ένα μέλος της αποδειχτεί ότι εμπλέκεται σε τέτοιου είδους αδικήματα η παραμονή του θα είναι ασυμβίβαστη με την FdS.

θ) Η περιφρούρηση της τήρησης των κανόνων εφαρμογής του παρόντος Ηθικού Κώδικα επαφίεται στους εγγυητικούς οργανισμούς, όπως υποδεικνύεται στο Καταστατικό.

ι) Ο Ηθικός Κώδικας είναι αναπόσπαστο τμήμα του Καταστατικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου