Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Για τη Δημοκρατικη Ανασυγκροτηση του ΣΥΡΙΖΑ


Η Τοπική Οργάνωση Κέντρου Θεσσαλονίκης στη Γενική της Συνέλευση που έγινε την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011 αποφάσισε τα παρακάτω:

Επειδή η ξέφρενη επίθεση της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής βαρβαρότητας δεν αφήνει περιθώρια στις τάσεις περιχαράκωσης και ομφαλοσκόπησης,
Επειδή, αντίθετα, η συγκυρία απαιτεί μαζική, ενωτική, ριζοσπαστική και ξεκάθαρη απάντηση από μια αριστερά που αντιτίθεται στο καπιταλιστικό σύστημα και οραματίζεται την ανατροπή του από ένα κίνημα δυναμικό, πολύχρωμο, που στηρίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη και  τις δημοκρατικές λειτουργίες, θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση και μοναδική ελπίδα ανασύνθεσης τη δημοκρατική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Με βάση το παραπάνω σκεπτικό και μετά από συνθετική συζήτηση αποφασίσαμε μετά από ψηφοφορία ότι
  1. ο μόνος δρόμος για την λειτουργική επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την αναζωογόνηση των διαδικασιών ανασύνθεσης  είναι η καθιέρωση της άμεσης δημοκρατικής διαδικασίας σε όλα τα επίπεδα (ένα μέλος = μια ψήφος). Με την έννοια αυτή η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποτελέσει τον ιστορικό σταθμό μιας συντεταγμένης και ξεκάθαρα δημοκρατικής ανασυγκρότησης με αποφασιστικό, μετά ψηφοφορίες, χαρακτήρα.  Για το σκοπό αυτό αποφασίσαμε να οργανώσουμε ειδική συνέλευση στην οποία μετά τη σχετική ανταλλαγή απόψεων θα εκλεγούν με απλή αναλογική οι αντιπρόσωποι της οργάνωσης μας για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.
  2. να οργανώσουμε άμεσα μια εκδήλωση για το μεταναστευτικό. Εκλέχτηκε σχετική επιτροπή
  3. να κινητοποιήσουμε άμεσα τις δυνάμεις μας για την απεργία της 23 Φλεβάρη
  4. να σχεδιαστεί και κυκλοφορήσει άμεσα το επόμενο «Μπλοκακι». Εκλέχτηκε σχετική επιτροπή
  5. να ενημερωθούν και οι άλλες τοπικές της περιοχής μας για τη συγκρότηση και τις αποφάσεις μας
  6. να συγκληθεί η επόμενη γενική συνέλευση σε ένα περίπου μήνα
  7. με σκοπό την υλοποίηση των παραπάνω και το συντονισμό της οργάνωσης εκλέχτηκε μετά από ψηφοφορία 9μελές Συντονιστικό όργανο. Στη διαδικασία εκλογής προτάθηκαν και εκλέχτηκαν συντρόφισσες και σύντροφοι με βάση τη διαθεσιμότητά τους χωρίς καμία  ρήτρα ή αλγόριθμο που να λαμβάνει υπόψη συνιστώσα, ηλικία, επάγγελμα κλπ.
Το Συντονιστικό όργανο έχει συγκεκριμένο ρόλο ( να υλοποιήσει τις παραπάνω αποφάσεις) και πεπερασμένη θητεία μέχρι την επόμενη γενική συνέλευση.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία επιβεβαιώνει ότι η πορεία ανασύνθεσης της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν είναι ούτε δεδομένη, ούτε εύκολη. Από την άλλη πλευρά η κινηματική μας δυναμική και τοποθέτηση δεν μας επιτρέπει να παρακολουθούμε ως αδρανείς και παθητικοί ακροατές την πορεία προς την αποδιάρθρωση. Αν λοιπόν, δεν καταφέρουμε να υπερβούμε τις «παραδοσιακές αδυναμίες μας», θεωρούμε υποχρέωσή μας προς το κίνημα και την ιστορία μας, τη δημοσιοποίηση και αυτοκριτική ανακοίνωση της διάλυσής μας.
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης έγινε γνωστή η κεντρική απόφαση  δημιουργίας 11μελούς γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και η κοινή ανακοίνωση για μια νέα πορεία με σταθμό την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Η ταύτιση στόχων και χρονικής στιγμής θεωρήθηκε ως ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό δεδομένο για την παραπέρα πορεία του κοινού μας εγχειρήματος.
Δηλώνουμε την απόφασή μας να προσπαθήσουμε συλλογικά και κινηματικά να επανεκκινήσουμε το κοινό μας εγχείρημα και καλούμε όλες και όλους τις συντρόφισσες και τους συντρόφους μας να ενεργοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Η συντροφικότητα και αλληλεγγύη, η φαντασία και η κινηματική αγωνιστικότητα και κυρίως η από τα κάτω επιβολή των δημοκρατικών διαδικασιών αποτελούν τη μόνη, σήμερα, αποτελεσματική απάντηση στην ανελέητη επίθεση της βαρβαρότητας και του συντηρητισμού..

ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΝΤΟΥ... 

--
Γραμματεία Τοπικής Επιτροπής Κέντρου Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ

3 σχόλια:

  1. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    17η Φεβρουαρίου 2011

    Διευκρίνιση για την ανακοίνωση του «γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ»

    Οποιαδήποτε προσπάθεια ενεργοποίησης των διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ (λειτουργία γραμματείας – διεξαγωγή 4ης πανελλαδικής Συνδιάσκεψης) και της παρέμβασής του σε μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία, απαιτεί προσεκτικά βήματα, αίσθηση πως η αποκατάσταση της κλονισμένης εμπιστοσύνης δεν καλύπτεται με εύκολους τρόπους, επαναξιολόγηση και ανάταξη της γενικής εικόνας της Αριστεράς στην κοινωνία.

    Επομένως, κάθε βηματάκι που δεν παίρνει υπόψη τα παραπάνω και γίνεται με βεβιασμένο τρόπο, μπορεί να δημιουργήσει άσχημες συνέπειες. Για παράδειγμα η πρόσφατη ανακοίνωση του «γραφείου τύπου» δεν απηχεί ακριβώς όσα έχουν συμφωνηθεί, ούτε είναι γραμμένη στο πνεύμα των πολύ προσεκτικών βημάτων που πρέπει να γίνουν.

    Ως ΚΟΕ δεν ρωτηθήκαμε καν για το περιεχόμενο, δεν συμφωνούμε σε πολλές διατυπώσεις, δεν (επανα)ξεκινάμε καλά…

    Γραφείο Τύπου ΚΟΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ρε κοετζηδες αρχισατε τα ιδια ; τοση ξεφτιλα για την επιδοτηση ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εντάξει, προσεχτικά βήματα, αλλά βήματα.
    πού ήσασταν και δεν ερωτηθήκατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή