Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Μαθήματα αξιοπρέπειας από 300 κολασμένους

Σφέτσα Δάφνη
“Οι 300 απεργοί πείνας είναι ο ανθός της ελληνικής κοινωνίας”: Η παραλλαγή του παλιού συνθήματος κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο, ανάμεσα στους "περιβόητους" αλληλέγγυους και όχι μόνο. Ίσως εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τα μαθήματα αξιοπρέπειας και αγώνα που έδωσαν, και συνεχίζουν βέβαια να δίνουν, οι 300 μετανάστες εργάτες απεργοί πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παρά την ανελέητη επίθεση που δέχτηκαν από την πρώτη στιγμή, την πρώτη μέρα της απεργίας πείνας, παρά την αρνητική συγκυρία, την εποχή του “φράχτη” και της "σκούπας", με τον ειλικρινή και αποφασιστικό αγώνα τους κέρδισαν τον σεβασμό και, σε μεγάλο βαθμό, πέτυχαν, όπως λέει ένα άλλο σύνθημα, να δώσουν φωνή σε όσους δεν έχουν.

Παρασκευή βράδυ που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, με αβέβαιη, όπως είναι λογικό, κατάληξη. Έτσι γίνονται οι διαπραγματεύσεις, μια κλωστή χωρίζει τη λύση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, από την τραγωδία. Παρ' όλα αυτά, η αισιοδοξία για διέξοδο γεννήθηκε αφού το πρώτο βήμα είναι γεγονός: Η απευθείας συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους απεργούς πείνας, η αναγνώριση από τη μεριά της κυβέρνησης ότι κάποιοι “λαθρομετανάστες” έχουν φωνή, πρόσωπο και αιτήματα που πρέπει να συζητηθούν αποτελούν νίκη του αγώνα των 300. Άλλωστε, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, οι απεργοί πείνας ήταν εκείνοι που ζητούσαν μετ' επιτάσεως συνάντηση με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. “Θέλουμε διάλογο, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι με την κυβέρνηση και να συζητήσουμε” έλεγαν σχεδόν στο σύνολο των δεκάδων συνεντεύξεων που δόθηκαν στην Υπατία τις τελευταίες περίπου 40 ημέρες. Η τελευταία μάλιστα έκκληση για διάλογο έγινε μία μέρα πριν τη συνάντηση Λοβέρδου, Ραγκούση και απεργών πείνας, την περασμένη Πέμπτη στην παρέμβαση του Χασάν κατά τη συνέντευξη Τύπου των δημοσιογράφων. Η αλλαγή ρητορικής των κυβερνητικών στελεχών, η προτεραιότητα που έθεσαν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας των μεταναστών, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, και η αποστροφή του Γ. Ραγκούση που μίλησε για "μετανάστες χωρίς χαρτιά" -ίσως για πρώτη φορά μετά την έναρξη της απεργίας πείνας δεν έκανε λόγο για "παράνομους"-, φανερώνουν ότι η πίεση που δέχονται οι αρμόδιοι "έπιασε τόπο". Πίεση λόγω της οριακής κατάστασης της υγείας, του κινδύνου να χαθούν ζωές έπειτα από 41, σήμερα, ημέρες απεργίας πείνας, του πρωτοφανούς κοινωνικού και πολιτικού μετώπου συμπαράστασης στον αγώνα των 300, με τη συμμετοχή επιφανών προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας αλλά και των ενδοκυβερνητικών φωνών, όπως ο Ε. Βενιζέλος, για άμεση λύση.


Νομικοί και φορείς βεβαιώνουν: Το νομοθετικό πλαίσιο δίνει λύση


Επί της ουσίας των συζητήσεων, το βέβαιο συμπέρασμα που προκύπτει από τις παρεμβάσεις δεκάδων φορέων είναι ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δίνει λύση που κινείται στο πλαίσιο των αιτημάτων των μεταναστών. Η πρόταση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που απέκτησε ευρύτερη αποδοχή καθώς υιοθετήθηκε από αρκετά κόμματα, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απόδοση άδειας παραμονής σε όσους εξέπεσαν από τη νομιμοποίηση του 2005 και μείωση του προαπαιτούμενου χρόνου διαμονής των χωρίς χαρτιά από 12ετία σε 5ετία ή 7ετία για την έκδοση ειδικής άδειας διαμονής, προτάσεις που ικανοποιούν την ανάγκη ευρύτερης αλλαγής της μεταναστευτικής πολιτικής που έχουν προβάλει οι απεργοί πείνας. Παράλληλα, για τους 300, εκτός από τη χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, προτείνει την παραχώρηση καθεστώτος ανοχής με ανανέωση για τέσσερα εξάμηνα.
Προχθές εξάλλου, παρενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη, μέσω του βοηθού Συνηγόρου και έγκριτου νομικού Β. Καρύδη, που επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής της ισχύουσας νομοθεσίας ώστε να μην αποκλείονται αλλοδαποί από την άδεια παραμονής για τυπικούς λόγους. Την ίδια μέρα σημαντικοί φορείς της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ, ΕΚΘ κ.ά.) με την παρέμβασή τους ζήτησαν επίσης, μεταξύ άλλων, τη χορήγηση ανανεώσιμων αδειών παραμονής για τέσσερα εξάμηνα. Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει λύση, υποστηρίζοντας τεκμηριωμένα ότι το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς, αν και ανεπαρκές, μπορεί να δώσει διέξοδο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Θ. Δρίτσα και Π. Λαφαζάνη και τα μέλη της Συντονιστικής Γ. Μπανιά, Γ. Θεωνά και Τ. Κορωνάκη, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Γ. Ραγκούση κάνοντας έκκληση για λύση.

Συζητούνται νομικές λύσεις

Η πρόταση της κυβέρνησης κατά την προχθεσινή συνάντηση ήταν το καθεστώς ανοχής (άρ. 24 του Ν 3907/11) να δοθεί για δύο εξάμηνα, μένοντας έτσι σταθερή στην άποψη που είχε καταθέσει από μέρες. Οι απεργοί πείνας στη συνέλευση που πραγματοποίησαν απέρριψαν όπως αναμενόταν την πρόταση, καθώς δεν ικανοποιεί βασικά αιτήματα και δεν δίνει δικαιώματα ενώ έδωσαν βάρος σε δύο σημεία: Στην ελευθερία μετακίνησης και στην ανανέωση με βάση την εργασία. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, με τη μεσολάβηση διαφορετικών παραγόντων με νομική κατάρτιση, αναζητούνται κι άλλες νομικές φόρμουλες που με την εμπλοκή περισσότερων υπουργείων θα δίνουν διέξοδο στο ζήτημα. Για τους απεργούς πείνας, ιδιαίτερα σημαντική είναι η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, όπως άλλωστε και η μείωση του χρόνου διαμονής για έκδοση άδειας διαμονής. Αυτή τη στιγμή όλα "παίζουν", με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ πάντως να είναι συνεχώς στην είσοδο της Υπατίας και να μεταφέρουν τους λιπόθυμους απεργούς πείνας εσπευσμένα στα νοσοκομεία της Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου