Στην παραλία της Γάζας, οι σημαίες των συμμετεχόντων στα πλοία της ανθρωπιστικής βοήθειας περιμένουν μάταια να υποδεχθούν τους ακτιβιστές. (Από την Αυγή) |
Είναι γεγονός ότι είναι οι καθημερινοί άνθρωποι, ακτιβιστές, πείτε τους όπως θέλετε, που παίρνουν τώρα αποφάσεις να αλλάξουν τα πράγματα
Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010, από την εφημερίδα The Independent
Έχει χάσει τον έλεγχο το Ισραήλ; Μήπως ο πὀλεμος στη Γάζα το 2008-09 (1.300 νεκροί) και ο πόλεμος στο Λίβανο το 2006 (1.006 νεκροί) και όλοι οι άλλοι πόλεμοι και τώρα οι χθεσινοί σκοτωμοί σημαίνουν ότι ο κόσμος δεν θα δέχεται πλέον την ηγεμονία του Ισραήλ;
Μην πολυελπίζετε.
Χρειάζεται μόνο να διαβάσετε την λιπόψυχη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου- ότι η κυβέρνηση του Ομπάμα "προσπαθούσε να καταλάβει τις συνθήκες γύρω από την τραγωδία". Ούτε λέξη καταδίκης. Αυτό είναι. Εννέα νεκροί. Άλλο ένα στατιστικό για να προσθέσεις στο φόρο αίματος της Μέσης Ανατολής.
Αλλά δεν είναι.
Το 1948, οι πολτικοί -Αμερικανοί και Βρετανοί- οργάνωσαν μια αερογέφυρα προς το Βερολίνο. Ο λιμοκτονών πληθυσμός (εχθροί μας τρία χρόνια πριν) περικυκλώθηκε από έναν σκληρό στρατό, τους Ρώσσους, που είχαν υψώσει έναν φράχτη γύρω από την πόλη. Η αερομεταφορά στο Βερολίνο ήταν μια από τις σπουδαίες στιγμές του Ψυχρού Πολέμου. Οι στρατιώτες μας και οι ιπτάμενοι ρίσκαραν και έδωσαν τη ζωή τους για αυτούς τους λιμοκτονούντες Γερμανούς.
Δεν είναι απίστευτο; Εκείνη την εποχή, οι πολιτικοί μας έπαιρναν αποφάσεις· οι ηγέτες μας έπαιρναν αποφάσεις για να σώσουν ζωές. Οι κύριοι Άτλι και Τρούμαν γνώριζαν πως το Βερολίνο ήταν σημαντικό για ηθικούς και ανθρωπιστικούς καθώς και για πολιτικούς λόγους.
Και σήμερα; Ήταν άνθρωποι - καθημερινοί άνθρωποι, Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, επιζώντες του Ολοκαυτώματος - ναι, για το Θεό, επιζώντες από τους Ναζί- που πήραν την απόφαση να πάνε στη Γάζα επειδή οι πολιτικοί τους τούς απογοήτευσαν.
Πού ήταν οι πολιτικοί μας χθες; Λοιπόν, είχαμε αυτόν τον γελοίο Μπαν Κι-Μουν, την αξιοθρήνητη δήλωση του Λευκού Οίκου, και την έκφραση "της βαθιάς οδύνης και του συγκλονισμού από την τραγική απώλεια ζωών" του αγαπητού κ. Μπλερ. Πού ήταν ο κ. Κάμερον; Πού ήταν ο κ. Κλεγκ;
Πίσω στο 1948, θα είχαν ασφαλώς αγνοήσει τους Παλαιστίνιους. Είναι, τελικά, μια φοβερή ειρωνεία ότι η αερογέφυρα στο Βερολίνο συνέπεσε με την καταστροφή της Αραβικής Παλαιστίνης.
Αλλά είναι γεγονός ότι είναι οι καθημερινοί άνθρωποι, ακτιβιστές, πείτε τους όπως θέλετε, που παίρνουν τώρα αποφάσεις να αλλάξουν τα πράγματα. Οι πολιτικοί μας είναι πολύ κιοτήδες, πολύ άναδροι, για να πάρουν αποφάσεις να σώσουν ζωές. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν ακούσαμε γενναία λόγια από τους κυρίους Κάμερον και Κλεγκ χθες;
Γιατί είναι γεγονός, δεν είναι, ότι αν Ευρωπαίοι (και ναι, οι Τούρκοι είναι Ευρωπαίοι, δεν είναι;) είχαν χτυπηθεί από έναν οποιονδήποτε άλλο στρατό της Μέσης Ανατολής (τέτοιος είναι ο Ισραηλινός στρατός, δεν είναι;) θα είχαν σηκωθεί κύματα αποτροπιασμού.
Τι λέει λοιπόν αυτό για το Ισραήλ; Δεν είναι η Τουρκία στενός σύμμαχος του Ισραήλ; Αυτό μπορούν να περιμένουν οι Τούρκοι; Τώρα ο μόνος σύμμαχος του Ισραήλ στον μουσουλμανικό κόσμο λέει πως αυτό αποτελεί σφαγή - και το Ισραήλ δείχνει να μη νοιάζεται.
Αλλά βέβαια το Ισραήλ δεν νοιάστηκε ούτε όταν το Λονδίνο και η Καμπέρα απέλασαν Ισραηλινούς διπλωμάτες επειδή πλαστογράφησαν βρετανικά και αυστραλιανά διαβατήρια και εφοδίασε με αυτά τους δολοφόνους του διοικητή της Χαμάς Μαχμούντ αλ Μαμπχούχ. Δεν νοιάστηκε όταν ανακοίνωνε νέους εποικισμούς στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ ενώ ο Τζο Μπάιντεν, ο αντιπρόεδρος της μέχρι πρότερον συμμάχου χώρας, των ΗΠΑ, βρισκόταν εκεί. Γιατί θα έπρεπε να νοιαστεί τώρα;
Πώς φτάσαμε σ' αυτό το σημείο; Ίσως επειδή όλοι συνηθίσαμε να βλέπουμε τους Ισραηλινούς να σκοτώνουν Άραβες, ίσως γιατί οι Ισραηλινοί έχουν συνηθίσει να σκοτώνουν Άραβες. Τώρα σκοτώνουν Τούρκους. Ή Ευρωπαίους. Κάτι άλλαξε στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες 24 ώρες -και οι Ισραηλινοί (δεδομένης της εκπληκτικά βλακώδους πολιτικής αντίδρασης στη σφαγή) δε φαίνεται να έχουν συλλάβει το νόημα αυτού που έχει συμβεί. Ο κόσμος έχει πια κουραστεί από αυτές τις εξοργιστικές πράξεις. Μόνο οι πολιτικοί παραμένουν σιωπηλοί.
Διπλωματικές καταιγίδες
Η αναφορά Γκόλντστοουν, Νοέμβριος 2009
Το Ισραήλ εξαπέλυσε την Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι το Δεκέμβριο του 2008 με δηλωμένο σκοπό να σταματήσει τη ρίψη ρουκετών από τη Γάζα στο Ισραήλ. Περισσότεροι από 1.400 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην 20ήμερη σύγκρουση μαζί με 13 Ισραηλινούς. Η αναφορά του νοτιοαφρικανού νομικού Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν για τη σύγκρουση κατέληγε πως και το Ισραήλ και το κίνημα της Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα είναι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου, αλλά εστίασε περισσότερο στο Ισραήλ. Το Ισραήλ αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον Γκόλντστοουν και χαρακτήρισε την αναφορά ως διαστρεβλωτική και προκατειλλημένη.
Η δολοφονία του αλ-Μαμπχούχ, Ιανουάριος - Μάιος 2010
Η Βρετανία και η Αυστραλία απέλασαν Ισραηλινούς διπλωμάτες αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το Ισραήλ είχε πλαστογραφήσει βρετανικά και αυστραλιανά διαβατήρια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από δολοφόνους για να σκοτώσουν έναν διοικητή της Χαμάς στο Ντουμπάι. Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε το ρόλο του στη δολοφονία του Μαχμούντ αλ-Μαμπχούχ στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του τον Ιανουάριο. Η Βρετανοί δήλωσαν πως τέτοια κακή χρήση βρετανικών διαβατηρίων είναι "απαράδεκτη". Η Αυστραλοί δήλωσαν πως αυτή δεν είναι συμπεριφορά "ενός έθνους με το οποίο διατηρούσαμε τόσο στενή, φιλική και υποστηρικτική σχέση".
Καυγάς για τους εποικισμούς, Μάιος 2010
Το Ισραήλ ανακοινώνει, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σχέδιο να χτίσει 1.600 σπίτια για τους Εβραίους σε μια περιοχή της Δυτικής Όχθης προσαρτημένης από το Ισραήλ. Η αναγγελία προκαλεί ασυνήθιστα δριμεία κριτική από τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον δήλωσε πως κατέστρεφε τις προσπάθειές της να αναζωογονήσει την ειρηνιστική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, είπε πως το σχέδιο αποτελούσε προσβολή. Ο Νετανιάχου είπε πως είχε αιφνιδιαστεί από τους γραφειοκράτες και ζήτησε συγγνώμη από τον Μπάιντεν. Η σημερινή συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, που ακυρώθηκε από τον κ. Νετανιάχου έτσι ώστε να επιστρέψει στην πατρίδα του και να αντιμετωπίσει την κρίση του στολίσκου, θα ήταν ένα ακόμα μέρος της προσπάθειας να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο συμμάχων.
Πυρηνική μυστικότητα, Μάιος 2010
Το Ισραήλ, με την ευρεία αποδοχή πως διαθέτει το μοναδικό πυρηνικό οπλοστάσιο στη Μέση Ανατολή, αντιμετώπισε νέες εκκλήσεις να υπογράψει μια παγκόσμια συνθήκη που να εμποδίζει την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων. Οι υπογράψαντες τη Συνθήκη Μη Εξάπλωσης των Πυρηνικών Όπλων (NPT) την περασμένη εβδομάδα συγκάλεσαν μια συνδιάσκεψη το 2012 για να συζητηθεί η κατάργηση των όπλων μαζικής καταστροφής σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Η διακήρυξη υιοθετήθηκε από όλους τους 189 συμμετέχοντες στο NPT, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ. Παρότρυνε το Ισραήλ να υπογράψει την NPT και να θέσει τις εγκαταστάσεις των πυρηνικών του υπό την περιφρούρηση του ΟΗΕ.
η μτφ του άρθρου -με τις ατέλειές της- από τους ΤΖΕΚΥΛ & ΧΑΪΝΤ
Και κάτι προσωπικό· αποδείχτηκε ότι ο ΤΖΕΚΥΛ (ή ο ΧΑΪΝΤ;) διαθέτει καρδιά. Περαστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου