Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

΄Ολοι και όλες στην συγκέντρωση στην ισραηλινή πρεσβεία 19 00 μ.μ.

To Mavi Marmara, το τουρκικό πλοίο του στολίσκου
Δευτέρα 31 Μαϊου


05.00
Προαναγγελμένη πειρατεία

Στις πέντε το πρωί τελικά οι Ισραηλινοί με 14 σκάφη και ελικόπτερα επιτέθηκαν στον στολίσκο σε διεθνή ύδατα και κατέλαβε τα πέντε από τα έξι πλοία. Το «Ελεύθερη Μεσόγειος» κατάφερε να μείνει ελεύθερο για 40 λεπτά ακόμη μέχρι να το πλησιάσουν. Οι εικόνες που μεταδόθηκαν δείχνουν τραυματίες ενώ οι δημοσιογράφοι του TRT κάνουν λόγο για 2 νεκρούς και πάνω από 30 τραυματίες.

06:44
Η πρώτη αντίδραση

Στην Τουρκία συγκλήθηκε επείγουσα σύσκεψη κορυφής με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Αμυνας. Ο πρέσβης του Ισραήλ κλήθηκε επειγόντως στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αναμένουμε τα πρώτα πλοία να φτάσουν στο Ιραηλινό λιμάνι Ασντοτ σε περίπου 15 λεπτά

10:00
Αντιδράσεις και… όχι αντιδράσεις

Πέντε ώρες μετά την πειρατική επίθεση του Ισραηλινού στρατού οι πληροφορίες για τον αριθμό των δολοφονημένων ακτιβιστών είναι ακόμα συγκεχυμένες .  Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν 15 έως 20 νεκρούς την ώρα που το Ισραηλινό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για 10. Οι τραυματίες είναι μεταξύ 30 και 50 ενώ 4 είναι οι τραυματίες από τη μεριά των Ισραηλινών.

Νωρίτερα το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε απογοητευτική ανακοίνωση στην οποία απέφυγε να καταδικάσει την κατάληψη ελληνικών πλοίων σε διεθνή ύδατα. Αναφέρει μάλιστα ότι είχε προειδοποιήσει τους συμμετέχοντες για τους κινδύνους.

Στην Τουρκία, απόντος του Πρωθυπουργού κ.Ταγίπ Ερντογάν που βρίσκεται σε διπλωματικό ταξίδι στη Νότιο Αμερική, εκλήθη έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο κλήθηκαν να συμμετέχουν και οι επικεφαλής του στρατού. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε αργότερα αναφέρει ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του» και ότι «οι σχέσεις μεταξύ των δύο  κρατών έχουν αλλάξει οριστικά». Αναμένουμε να δούμε πως θα μεταφραστούν σε ενέργειες αυτές οι δηλώσεις.

Στην Κωνσταντινούπολη η πρεσβεία του Ισραήλ πολιορκείται από διαδηλωτές ενώ στην Αθήνα κανονίζεται αντίστοιχη κίνηση το απόγευμα στις 7.

Νωρίτερα σε επικοινωνία μας με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Πάνο Χαρίτο, μάθαμε ότι υπάρχει πληροφορία ότι ένας από τους τραυματίες ή νεκρούς είναι και ο ηγέτης των αραβόφωνων Ισραηλινών, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και εξέγερση των αράβων της χώρας.

Η ένταση κλιμακώνεται με το Ισραήλ να ανεβάζει το επίπεδο του συναγεργμού και να ζητάει από τους Ισραηλινούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

14:00
Ο υπόλοιπος κόσμος οργανώνεται

Η αιματηρή επίθεση των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στα πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας» έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Οι πιο σοβαρές έρχονται από την Τουρκία, που εκτός από τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε στις ανακοινώσεις της, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ. Το ίδιο έκαναν, σύμφωνα με το Al Jazeera, και οι Σουηδία και Ισπανία.

Ύστερα όμως από τις μεμονωμένες δηλώσεις που καταδικάζουν αυτήν τη στάση, άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες προσπάθειες να γίνουν οργανωμένες κινήσεις. Την αρχή έκανε ο Αραβικός Σύνδεσμος, που συγκάλεσε έκτακτη συνδιάσκεψη των μελών του την 1η Ιουνίου. Κάτι αντίστοιχο έγινε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία κάλεσε τους πρεσβευτές των κρατών-μελών της σε έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες για τους νεκρούς και τους τραυματίες είναι συγκεχυμένες και έρχονται αποκλειστικά από τις πληροφορίες που δίνει η ισραηλινή πλευρά. Η τελευταία επιβεβαίωση μιλά για 19 νεκρούς και 26 τραυματίες.

Το πρώτο από τα 6 πλοία που έφτασε στο λιμάνι του Ashdod είναι το Challenger 2, αλλά ακόμα δεν έχει καταφέρει κανείς να το πλησιάσει. Αργότερα αναμένονται και τα υπόλοιπα.

η φωτογραφία από το FreeGaza Movement
και το κείμενο από το The Press Project

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου