Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Εν θερμώ



του Γιάννη Μπασκόζου, από το Red NoteBook

Δεν γίνεται για τα προβλήματα και τις αποτυχίες να φταίνε πάντα οι άλλοι. Είναι ευθύνη της ηγεσίας (ολόκληρης!) η ανατροπή της παρακμιακής εικόνας ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών τελείωσε. Τα μηνύματα στάλθηκαν και οι αποστολείς περιμένουν την ανταπόκριση από τους παραλήπτες. Καταθέτω 6 σημεία προβληματισμού, ελπίζοντας πως συνεισφέρω ώστε ο Συνασπισμός να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα και να ανταποκριθεί σε αυτό από τη μεριά των συμφερόντων των εργαζόμενων και της αριστεράς γενικότερα.

1. Το πολιτικό σχέδιο που υπηρετήσαμε, χωρίς συνέπεια και απόλυτη συστράτευση είναι αλήθεια, δεν πέτυχε τους στόχους του. Ισχυρίζομαι πως η εικόνα του κόμματος που δίνει ακόμα (παρά τις πολλαπλές αποσχίσεις και διασπάσεις) την εντύπωση δυο κομμάτων στη συσκευασία του ενός, είναι η βασική αιτία που δεν μπόρεσε η δική μας αριστερά να καρπωθεί ένα ποσοστό της λαϊκής δυσαρέσκειας. Αντίθετα, πολιτικά σχέδια άλλων αντιπολιτευτικών πολιτικών δυνάμεων φάνηκε να έχουν επιτυχία.

2. Δεν γίνεται για τα προβλήματα και τις αποτυχίες να φταίνε πάντα οι άλλοι. Είναι ευθύνη της ηγεσίας (ολόκληρης!) η ανατροπή της παρακμιακής εικόνας ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και η βασανιστική επιμονή στη δημοκρατική λειτουργία των πολιτικών κινήσεων, ώστε τα μέλη να συμμετέχουν και να συναποφασίζουν. Ασφαλώς επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να προσφέρει τίποτα.

3. Δεν μπορείς να υπηρετήσεις τη λογική συνάντησης και συμπόρευσης με τα λαϊκά στρώματα που απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ, με βιαστικούς ηγετικούς βολονταρισμούς, χωρίς τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση της αριστεράς (βασισμένη σε αρχές , εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη). Είναι σε τελευταία ανάλυση θέμα αποτελεσματικότητας. Δεν δικαιούσαι να υπονομεύεις την ενότητα στο κόμμα σου για να υπηρετήσεις «μεγάλες ιδέες» ακόμα και αν έχεις δίκιο στην απώτερη στόχευση σου. Ούτε δικαιούσαι να σηκώνεις «αντάρτικο» επειδή διαφωνείς και να μη συμμετέχεις στην υλοποίηση αποφάσεων.

4. Τα αρκετά καλά αποτελέσματα σε δήμους που κερδήθηκαν ή διεκδικούνται από δυνάμεις του ΣΥΝ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρύτερης αριστεράς απαιτούν μελέτη και αξιοποίηση για το μέλλον. Ισχυρίζομαι πως δεν σηματοδοτούν όλα το ίδιο πράγμα και δεν επιδέχονται μονοδιάστατες ερμηνείες.

5. Η ανησυχητική άνοδος της ακροδεξιάς απαιτεί εγρήγορση, γρήγορα αντανακλαστικά και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Δεν αρκούν οι πολιτισμικές και δικαιωματικές αναφορές για να επικοινωνείς με τα λαϊκά στρώματα που πιέζονται, ειδικά όταν με τις επιλογές σου άλλοι υποψήφιοι σου υπερτονίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά και άλλοι τα υποβαθμίζουν. Χρειάζεται ταξική γείωση, επικοινωνία και πολιτική με όλα τα στρώματα που αποδομούνται οικονομικά και κοινωνικά από την πολιτική κυβέρνησης-τρόικας-μνημονίου. Χρειάζεται να πείσεις πως έχεις πολιτικό σχέδιο που εκφράζει τα παρόντα και απώτερα συμφέροντα τους και πως μπορείς να είσαι βασικό στήριγμα στην αντίσταση τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

6. Η αποδόμηση του πολιτικού σκηνικού θα συνεχιστεί. Και τα δύο κόμματα του δικομματισμού έχουν σοβαρότατες απώλειες και ασφαλώς η κυβέρνηση δεν απέσπασε το δικαίωμα συνέχισης της πολιτικής της, ούτε εξασφαλίστηκε η κλασική δικομματική εναλλαγή. Η γενικότερη εικόνα της αριστεράς είναι αυτή που τους επιτρέπει να ισχυρίζονται πως δεν βλέπουν τίποτα. Απαιτούνται επείγουσες κινήσεις στο χώρο της αριστεράς που θα σηματοδοτούν ελπίδα ανατροπής του πολιτικού σκηνικού σε αριστερή κατεύθυνση. Επιμονή στη συνάντηση με τις λαϊκές δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ (και τη ΝΔ) με την αποφασιστική συνεισφορά μιας ενωμένης, δυνατής και αλληλέγγυας αριστεράς με δυνατότητα ιδεολογικής και πολιτικής ηγεμονίας.

ΥΣ 1. Στο Δήμο Νέας Ιωνίας, το ψηφοδέλτιο της Ενότητας για τη Νέα Ιωνία, ψηφοδέλτιο με αυθεντικά ενωτικά αριστερά, αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και συμπόρευση και δυνάμεις απεγκλωβιζόμενες από την κυβερνητική πολιτική, δίνει δύσκολη μάχη για να επικρατήσει στο 2ο γύρο απέναντι στον κυβερνητικό υποψήφιο.

ΥΣ2. Η ποίηση ποτέ δεν έβλαψε:

Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει
Όμως εγώ δεν παραδέχτηκα την ήττα
Έβλεπα τώρα πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω
Πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου