Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Μουμία Αμπού Τζαμάλ: Δεν θέλουν το θάνατό μου, αλλά τη σιωπή μου

από την ΕΠΟΧΗ, 14.11.10

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ

Τις επόμενες ώρες ή μέρες αναμένουμε την απόφαση για τη μετατροπή ή όχι της θανατικής ποινής του Μουμία Αμπού Τζαμάλ σε ισόβια. Το κίνημα αλληλεγγύης διεθνώς δεν αποβλέπει μόνο στο να σώσει έναν αθώο, αλλά και στην κατάργηση της θανατικής ποινής.

Ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ, γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1954, στη Φιλαδέλφεια. Μέχρι τη σύλληψή του, ήταν ένας βραβευμένος δημοσιογράφος, πρόεδρος της Ένωσης Αφροαμερικανών Ρεπόρτερ στη Φιλαδέλφεια. Σήμερα ύστερα από 28 χρόνια συνεχούς εγκλεισμού σε κελί απομόνωσης, αποτελεί το σύμβολο ενός διεθνούς κινήματος.
Η δίκη που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 1982, ήταν κάθε άλλο παρά δίκαιη. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν ο Άλμπερτ Σέιβο, ο αποκαλούμενος και «δήμιος», αφού έχει ρεκόρ θανατικών καταδίκων. Ο Σέιβο πριν ήταν βοηθός σερίφη και καλούταν τώρα «αμερόληπτα» να δικάσει υπόθεση δολοφονίας αστυνομικού-συναδέλφου. Η στενογράφος του, μάλιστα, δήλωσε ότι σε ένα διάλειμμα της δίκης τον άκουσε να λέει «Θα τον ψήσω τον νέγρο». Επιπλέον παρότι το 40% της Πενσυλβανία είναι Αφρο-αμερικάνοι, ο δικαστής, ύστερα από πρόταση του εισαγγελέα, αντικατέστησε 11 αφροαμερικανούς ενόρκους, επειδή «δεν πίστευαν στη θανατική ποινή».

Στοιχεία αθωωτικά...ενοχοποιούν!
Ο Μουμία μη έχοντας τη δυνατότητα να πληρώσει δικηγόρο, εκπροσωπήθηκε από διορισμένο, με μηδαμινή εμπειρία σε υποθέσεις ανθρωποκτονίας. Έτσι ζητήματα κραυγαλέα, όπως το γεγονός ότι ο αστυνομικός σκοτώθηκε από 44άρι, ενώ η άδεια οπλοφορίας που είχε δοθεί επειδή εργαζόταν σε ταξί, ήταν για 38άρι, ο δικηγόρος δεν μπόρεσε να τα καταρρίψει. Επιπλέον δεν εξετάστηκε ποτέ το όπλο του Μουμία, ούτε τα χέρια του, για ίχνη πυρίτιδας.
Μέχρι και μάρτυρες κατηγορίας είναι αμφιλεγόμενοι. Ο αστυνομικός Γκάρι Μπελ κατέθεσε μετά από 2,5 μήνες ότι ο Μουμία ομολόγησε στο νοσοκομείο. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο αστυνομικός το «θυμήθηκε» λίγες μέρες αφού ο Μουμία είχε καταγγείλει ότι βασανίστηκε. Ο αστυνομικός, ωστόσο, που τον ανέκρινε, Γκάρι Γουόκοαλ, στην αναφορά του γράφει: «ο νέγρος δεν έκανε κανένα σχόλιο».
Και ο εισαγγελέας ήταν αποφασισμένος να τον καταδικάσει για φόνο εκ προμελέτης. Έτσι επικαλέστηκε άρθρο του Μουμία, που έγραψε όταν ήταν 15 χρονών και ήταν οργανωμένος στους Μαύρους Πάνθηρες –αποχώρησε το 1970-, το οποίο κατέληγε με τη φράση του Μάο: «η πολιτική εξουσία κρέμεται από την κάννη των τουφεκιών»...
Από τους τρεις αυτόπτες μάρτυρες, η μία –που εργαζόταν ως πόρνη και συνεργαζόταν με την αστυνομία- παραδέχτηκε αργότερα ότι είπε ψέματα ύστερα από πίεση που της ασκήθηκε, ο δεύτερος -βετεράνος του Βιετνάμ που ενώ στην αρχή κατέθεσε ότι είδε το περιστατικό και ότι αυτός που πυροβόλησε δεν ήταν ο Αμπού Τζαμάλ, υποχρεώθηκε να αλλάξει την κατάθεσή του ύστερα από πίεση των αστυνομικών- εξαφανίστηκε ενώ η τρίτη, η Βερόνικα Τζόουνς άλλαξε την αρχική κατάθεσή της, διότι είχε αποσπαστεί με απειλές. Τώρα είναι μάρτυρας υπεράσπισης.
Το αποκορύφωμα όλων ήταν η απόρριψη του αιτήματος του Μουμία για αθώωσή του, ύστερα από την ένορκη ομολογία του Άρνολντ Μπέβερλι, ο οποίος παραδέχτηκε ότι σκότωσε ως επαγγελματίας εκτελεστής τον Φόκνερ, στο πλαίσιο συμβολαίου θανάτου μεταξύ αστυνομίας και μαφίας. Η μαρτυρία του δεν ελήφθη υπόψη καθώς ήταν «έξω από τις προθεσμίες της διαδικασίας».

Συνεχείς αναστολές
Δύο φορές έχει δώσει ο κυβερνήτης την εντολή για την εκτέλεση του Αμπού Τζαμάλ και τις δύο έχει αποτραπεί ύστερα από διεθνείς κινητοποιήσεις. Όπως δηλώνει και ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ «Δεν θέλουν τον θάνατό μου, αλλά τη σιωπή μου». Καθώς φαίνεται τίποτα δεν θα τους σταματήσει από το να τον σιωπήσουν. Όπως δηλώνει στην «Ε» και ο Στάθης Κουβελάκης «Η λύσσα με την οποία η ”δικαιοσύνη” των ΗΠΑ σπρώχνει τον Μουμία στο θάλαμο εκτελέσεων, παρά τη διεθνή κατακραυγή, δεν έχει τίποτε το τυχαίο. Πριν τον Μούμια, χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα των Αφρο-αμερικανών και των άλλων μειονοτήτων, μαζί με συνδικαλιστές, κομμουνιστές και κάθε είδους “αντιφρονούντες”, έζησαν στο πετσί τους τον κατατρεγμό και την δίχως τέλος εκδικητικότητα με την οποία η παγκόσμια αυτοκρατορία αντιμετωπίζει τους “εσωτερικούς εχθρούς” της. Γι’ αυτό και στην υπόθεση του Μουμία δεν κρίνεται μόνο η ζωή ενός ανυποχώρητου, σκεπτόμενου και δημιουργικού μαχητή, αλλά και ένα αναπόσπαστο κομμάτι της δικής μας ελευθερίας».
Πράγματι αυτή τη στιγμή γίνεται ένας αγώνας ταχύτητας μεταξύ των δήμιων που τρέχουν να τερματίσουν πρώτοι και να κόψουν το νήμα της ζωής του Μουμία και των εκατομμυρίων υποστηρικτών του, που πιστεύουν στην αθωότητα του Αμπού Τζαμάλ και τρέχουν να κόψουν το νήμα της ύπαρξης της θανατικής ποινής. Αν γίνει αυτό θα υποστεί ένα γερό πλήγμα και η ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει ποινή του θανάτου. Θυμάμαι μία ωραία διατύπωση από συζήτησή μας με το Στέφανο Στεφάνου όταν τον ρώτησα για την ποινή του θανάτου: «Η κατάργηση της θανατικής ποινής δεν είναι θέμα ιδεολογίας, κομμουνισμού, σοσιαλισμού και τα λοιπά, αλλά αντίληψης για τη ζωή. Το αν θα υπάρχει ή δεν θα υπάρχει ζωή δεν είναι στη διάκριση του ανθρώπου. Όταν δεν υπάρχει το δικαίωμα της ύπαρξης δεν μπορεί να καθοριστεί τίποτε άλλο, ούτε ισονομία ούτε πολιτισμός ούτε τίποτα».
Ιωάννα Δρόσου

Ημερολόγιο
9 Δεκεμβρίου 1981: Το ταξί που εργαζόταν ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ βρέθηκε τη λάθος ώρα, στο λάθος σημείο: στη διασταύρωση όπου κάποιος δολοφόνησε τον αστυνομικό Ντάνιελ Φώλκνερ. Ο Μουμία τραυματίζεται από τα πυρά και κατηγορείται ότι εκείνος τον σκότωσε.
3 Ιουλίου 1982: Καταδικάζεται σε θάνατο.
1995: Κινητοποιήσεις αναστέλουν την εκτέλεσή του
18 Δεκεμβρίου 2001: Ο ομοσπονδιακός δικαστής, Γουίλιαμ Γιον, απεφάνθη ότι δόθηκαν λάθος κατευθύνσεις στους ενόρκους που καταδίκασαν τον Μουμία το 1982 και ότι θα πρέπει να επικυρωθεί ξανά η απόφαση. Ωστόσο αποφασίζει ότι ο Μουμία είναι ο δολοφόνος και έτσι απομένει να αποφασιστεί εκ νέου κατά πόσο η «ορθή» απόφαση είναι ισόβια κάθειρξη ή θανατική ποινή.
27 Μαρτίου 2008: το Εφετείο ακυρώνει την θανατική ποινή, αλλά απορρίπτει και το αίτημα για νέα δίκη (με ψήφους 2-1).
22 Ιουλίου 2008: Απορρίπτεται η αίτησή του για αναθεώρηση της απόφασης της δίκης.
6 Απριλίου 2009: Το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει το αίτημα για έφεση
19 Ιανουαρίου 2010: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχεται την αίτηση του Μουμία για μείωση ποινής (από θανατική σε ισόβια).
Στις 9 Νοεμβρίου ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία επ’ αυτής και αναμένουμε την απόφαση.

Άντζελα Ντέιβις:Να σωθεί με κάθε τρόπο
Πρέπει να σώσουμε τη ζωή του Μουμία. Έχει ένα απίστευτο ταλέντο υπεράσπισης των ανθρώπων, το οποίο δεν το χρησιμοποιεί για τον εαυτό του. Νιώθω ντροπή που δεν έχουμε καταφέρει να τον υπερασπιστούμε, ώστε να αθωωθεί. Πρέπει με κάθε τρόπο, με κάθε διαθέσιμο εργαλείο, με κάθε γνώση να εξασφαλίσουμε τη ζωή του και την απελευθέρωσή του.

Διαδηλώσεις ανά τον κόσμο
Με το σύνθημα «Λευτεριά στον Μούμια» και «Χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη» 500 αμερικανοί διαδήλωσαν στη Φιλαδέλφεια κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για τη μετατροπή της ποινής από θανατική σε ισόβια, την περασμένη Τρίτη. Την ίδια ώρα στο Λονδίνο, έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άγγλοι με πλακάτ «Ο Μουμία δεν πρέπει να πεθάνει». Στο Ντιτρόιτ πραγματοποιήθηκε συναυλία αλληλεγγύης με χιλιάδες διαδηλωτές, που διεκδικούσαν την θανατική ποινή και την απελευθέρωση του Αμπού Τζαμάλ. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα και στο Παρίσι, το Μεξικό, τη Τζαμάικα, τον Καναδά, το Όκλαντ, το Σαν Φρασίνσκο, το Χιούστον, το Λος Άντζελες, το Τορόντο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Ιράν και αλλού. Στην Αμερική έγινε, ωστόσο, και μία αντιδιαδήλωση με σύνθημα «Ψήστε τον Μούμια», η οποία, όμως, ήταν άμαζη.

Το μήνυμα του Αμπού Τζαμάλ
«Αδέρφια μου, θέλω να ξέρετε ότι η μάχη συνεχίζεται... Ο νόμος είναι μόνο πολιτική και οι πολιτικοί κρύβονται κάτω από την τήβεννο των δικαστών. Δεν έχει σημασία τι λένε τα στοιχεία. Δεν έχει σημασία τι ορίζουν οι αποκαλούμενοι κανόνες. Ποτέ δεν τους ακολουθούν από τη μέρα επικύρωσής τους. Αυτό που έχει σημασία είναι τα λόγια και οι πράξεις. Γι’ αυτό σας ευχαριστώ και σας στέλνω την αγάπη μου. Ζήτω ο Τζον Άφρικα. Από την πτέρυγα των θανατοποινιτών, Μουμία Αμπού Τζαμάλ». 
Το μήνυμα αυτό διαβάστηκε σε όλες τις διαδηλώσεις ανά τον κόσμο.

(Μερικές χρήσιμες διευθύνσεις στο διαδίκτυο: http://www.mumialegal.org/, http://www.freemumia.com/, http://www.mumiabujamal.net/index.html. από την ΑΥΓΗ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου