Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλανάται πάνω από το συνέδριο

Fantasmi, του Spettro84 via Wikipedia
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η προοπτική του αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Ο Συνασπισμός, όλο το προηγούμενο διάστημα συμπεριφερθηκε φοβικά.σε κάθε περίπτωση επιφυλακτικἀ απέναντι στο ενωτικό εγχείρημα. Σε όλες τις μεγάλες στιγμές, που ήταν ορατή δια γυμνού οφθαλμού η ανάγκη να ανοιξει τα φτερά του ο ΣΥΡΙΖΑ και να συγκροτηθεί σε δημοκρατική και συμμετοχική βάση, η ηγεσία του κόμματος αντιμετώπισε τα διλήμματα με στατικό τρόπο. Θα μπορούσαμε να μιλάγαμε τουλάχιστον για βήματα χελώνας, αν δεν υπήρχαν συμπεριφορές και στάσεις, που γύρναγαν τον ΣΥΡΙΖΑ προς τα πίσω. Η ακινησία, στο όνομα των συνεχών πιέσεων που δέχεται από την Ανανεωτική Πτέρυγα, έχει δημιουργήσει αρνητικό κλίμα και μέσα στις γραμμές του κόμματος. Ο Συνασπισμός, αλλωστε, είχε δεσμευτεί ότι η απόφαση να προχωρήσει σε συνέδριο δεν θα εμπόδιζε τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Η πράξη, όμως, έδειξε άλλα.
Στο συνεδριακό σώμα θα τεθεί εκ νέου η σχέση του Συνασπισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η μόνη θέση που είναι εντελώς κατανοητή είναι η πρόταση της Α.Π. που ζητάει είτε τον απεγκλωβισμό είτε τον επανακαθορισμό των σχέσεων 1. Από την πλευρά της ηγεσίας και δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι κάτι λιγότερο από κόμμα, κάτι περισσότερο από συμμαχία». Εντούτοις, οι προθέσεις δεν είναι αποσαφηνισμένες. Η παρουσία του «Μετώπου»δείχνει να απασχολεί ιδιαίτερα τον Συνασπισμό και να εξαρτά εν πολλοίς τη στάση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ από τις διεργασίες στο χώρο αυτό. Το τελευταίο διάστημα, όμως, ολοένα και επανέρχεται η ιδέα της ανασύνθεσης και εντέλει της επανίδρυσης του χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς. Και μιλάμε για ιδέα, καθώς δεν πρόκειται να τεθεί ως πρόταση στο συνεδριακό σώμα. Ενδεχομένως, να πέσει στο τραπέζι, να ζυμωθεί όπως λέμε, αλλά ο Συνασπισμός, προσώρας, δεν φαίνεται να έχει την πρόθεση να ανοίξει με στέρεο τρόπο μια τέτοια προοπτική. Ωστόσο, υπάρχουν εντός του Συνασπισμού και της αριστερής πλειοψηφίας ιδιαίτερα, δυνάμεις που καλλιεργούν την προοπτική αυτή, αποσαφηνίζοντας μάλιστα ότι η σκέψη αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση και ρήξη με την ύπαρξη του όλου ΣΥΡΙΖΑ.

Ένθετο σημείωμα στο άρθρο του Πάνου Λάμπρου "Τα τέσσερα σενάρια για το συνέδριο του Συνασπισμού", από την ΕΠΟΧΗ, 30 Μαΐου 2010.

1. Ξεκάθαρη θέση στο Έκτακτο Συνέδριο

Επί του ζητήματος των σχέσεων ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, που για τις κομματικές εξελίξεις θεωρούμε μείζον, ως μέλη της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ, υπογραμμίζουμε για μια ακόμη φορά, ότι η υφιστάμενη κατάσταση εναγκαλισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ και το εν εξελίξει πολιτικό σχέδιο έχουν επιφέρει σημαντική φυσιογνωμική μετάλλαξη στον ΣΥΝ.

Είχαμε υποστηρίξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει πολιτική συμμαχία. Είχαμε ζητήσει τον ανακαθορισμό των σχέσεων ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ. Η κρίση που βαθαίνει καθημερινά στο σχήμα αποδεικνύει τα πραγματικά όριά του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως σχήμα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Τώρα λειτουργεί μόνο ως τροχοπέδη των εξελίξεων ή ως όχημα που βαδίζει στον αντισυστημισμό και τον αριστερισμό.

Ζητάμε γιαυτό την απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι γατί δεν προσβλέπουμε στην αναγκαιότητα συμμαχικών σχημάτων. Αυτό το συγκεκριμένο σχήμα, αυτοαποκαλούμενο μάλιστα και ενότητα της αριστεράς, δεν μπορεί να έχει προοπτική.[...]


(οι προσθήκες της παραπάνω παραπομπής και η εικόνα έγιναν από τους ΤΖΕΚΥΛ & ΧΑΪΝΤ και δεν υπάρχουν στο αρχικό κείμενο.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου