Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Μνήμες 89...


ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ

Ο θάνατος του Τζανή Τζαννετάκη ήταν φυσικό να ξυπνήσει μνήμες '89. Ο Λεωνίδας Κύρκος, από τους πρωταγωνιστές της περιόδου εκείνης, τον αποχαιρετά θυμίζοντας ότι «σηματοδότησε την κυβέρνηση σύμπραξης της Ν.Δ. και του Συνασπισμού το 1989, στη σκοτεινή περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά. Και επιμένει, ότι «η κυβέρνηση εκείνη δρομολόγησε, παρά τα λάθη της, τη δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσης και με την τολμηρή συγκρότηση της συνέβαλε να περιοριστεί το εμφυλιοπολεμικό κλίμα».

Ο ΣΥΝ, αντίθετα, προτιμά τη σιωπή, προφανώς για τον φόβο των Ιουδαίων -το τελευταίο που του χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι μια αντιπαράθεση για το 89. «Ο Tζανής Τζαννετάκης υπήρξε ένας ειλικρινής και ευπρεπής πολιτικός που με μετριοπάθεια υπηρέτησε τις απόψεις του», περιορίζεται να πει στην ανακοίνωσή του, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στα δύσκολα, τα επικίνδυνα, ίσως και διχαστικά, ακόμα και σήμερα. Ο καθένας καταλαβαίνει φυσικά ότι η σκόπιμη αυτή αποσιώπηση φωνάζει: Το «βρώμικο '89» κάνει... τζιζ, είναι αμφιλεγόμενο, πάμε παρακάτω.

Στην ιστορία των κομμάτων και των παρατάξεων, ωστόσο, οι λευκές και γκρίζες σελίδες δεν περιποιούν τιμή. Το ΚΚΕ καθάρισε, αποκήρυξε την εμπλοκή του στην κυβέρνηση Τζαννετάκη και δεν συγχώρησε ποτέ γι’ αυτή τον Χαρίλαο Φλωράκη, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, ποτέ δεν εμφανίστηκε να μετανοεί, δημοσίως τουλάχιστον. Η εντεύθεν αριστερά όμως, περιορίζεται εδώ και χρόνια σε μισόλογα, προσωπικούς αυτοχειριασμούς, ασύντακτες αυτοκριτικές, ακόμα και σενάρια αστυνομικής φαντασίας, ένα από τα οποία έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ μαλλιά κουβάρια μόλις πέρυσι.

Δεν χρειάζεται όμως κάποια στιγμή, να δοθούν απαντήσεις; Γιατί και σε ποιες συνθήκες η αριστερά μπήκε σε κείνο το χορό; Ποιες σκέψεις πρυτάνευσαν, ποια ήταν τα κίνητρά της -που πάντως σε καμιά περίπτωση δεν ήταν ταπεινά; Βγήκε κάτι καλό για τη χώρα απ’ αυτό; Πώς τα κατάφερε ο ΣΥΝ και ήταν η μόνος χαμένος, αφού η μεν Ν.Δ. έκανε τότε ένα βήμα προς την εξουσία, το δε ΠΑΣΟΚ συσπείρωσε και φανάτισε τον κόσμο του; Και πώς έγινε να έχει ξεχαστεί το σκάνδαλο Κοσκωτά και να βαρύνει ακόμα την αριστερά το «σκάνδαλο» της κυβέρνησης Τζαννετάκη;

Μέχρι και για τη διάσπαση του '68 έχουν γίνει συντεταγμένες συζητήσεις. Αυτό το έρμο το '89, ως πότε θα μένει κλεισμένο από τους ίδιους τους γονείς του στο αναμορφωτήριο της σιωπής;
 
από την ΑΥΓΗ , 07/04/2010


Ολίγα από το διαδίκτυο:

Απάντηση στους καπήλους του '89, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 7 Σεπτέμβρη 1996

Από το 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ στο 13ο, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 15 Ιούλη 2001

Το 13ο και το 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 6 Φλεβάρη 2005

Προδημοσίευση, κατ' αποκλειστικότητα, τμήματος της πολιτικής βιογραφίας του Χαρίλαου Φλωράκη Τα παρασκήνια της συγκυβέρνησης, Το Βήμα, Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2003

Οι εφιάλτες του «βρώμικου '89», Γιώργος Δελαστίκ, Έθνος, 1/7/2009

Ποιος θυμάται την κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα; ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ από το  Πολιτικό Καφενείο,05-07-2009

Διαλείψεις ΚΚΕ για το ’89 και μία υπενθύμιση - 10-12 Ιουλίου 2009 , από το Πολιτικό Καφενείο

Η ανταρσία της ΚΝΕ 1989 - Χρονικό , ΝΑΡ

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ’89,εφημερίδα ΠΡΙΝ

Μετά είκοσι έτη…, 22 Αυγούστου 2009, από το Βλέμμα

Ευτυχώς που δεν νίκησε η επανάστασή μας! Ο Λεωνίδας Κύρκος σε μια συνέντευξη - ανακεφαλαίωση της 50χρονης πολιτικής του πορείας θυμάται, μετανιώνει, εξομολογείται. Του Αλεξη Παπαχελα, 03-12-06, από την Καθημερινή

Το Κοινό Πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ (ΜΑΡΤΙΟΣ 1989), Δημοσίευση από perastikos13 » Μάιος 23rd, 2008,    Τοποθεσια: http://enwtikh-aristera.blogspot.com/

20 χρόνια από το το 1989, από το site της ΔΕΑ, 25. 06. 09

η φωτό από ΚΟΕ Αχαΐας όπου παρουσιάζονται τα σημαντικά γεγονότα του 1989


Ο Α. Τσίπρας στη ...συγκυβέρνηση:

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2010
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

[...]
ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Το πρωί με ραδιοφωνικές σας δηλώσεις κατηγορήσατε τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ανεύθυνος και δεν ξέρει τι λέει. Το μεταφέρω περιφραστικά. Αυτό που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι αν θεωρείτε ανεύθυνες τις επισημάνσεις ότι η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε παρατεταμένη ύφεση την οικονομία και μήπως ανεβάζετε τους τόνους, διότι ενοχλήστε από την κριτική ότι η πολιτική που εφαρμόζετε είναι διαφορετική από τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Πρώτα απ' όλα αναφέρθηκα στις επιλογές του κ. Τσίπρα. Να έχει ένα συγκεκριμένο πολιτικό τόνο και μία έκφραση όταν κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι συγκυβερνά με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Καρατζαφέρη. Και θύμισα σε αυτή τη ραδιοφωνική μου συνέντευξη, ότι δεν μπορούν αυτοί, οι οποίοι συγκυβέρνησαν με τον κ. Μητσοτάκη και με τον γνωστό τρόπο το 1989, να κατηγορούν εμάς ότι συγκυβερνάμε με τον κ. Μητσοτάκη επειδή έτυχε ο κ. Μητσοτάκης για τους δικούς του λόγους να κάνει κάποια δήλωση, την οποία δεν έχουμε και ως πρώτο γνώμονα. Και να θυμίσουμε στον αρχηγό της ριζοσπαστικής Αριστεράς - και το είπα και στη ραδιοφωνική μου συνέντευξη και γι' αυτό καλό θα είναι να μην απομονώνουμε κάποιες φράσεις - ότι εμείς περιμένουμε από ένα δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς μία διαφορετική αντιμετώπιση, μία πιο σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική όταν βρισκόμαστε σε τέτοια οικονομική κρίση. Απαξιωτικοί αφορισμοί ότι συγκυβερνούμε με τον Μητσοτάκη και τον Καρατζαφέρη - γιατί απαξιωτικά τους είπε ο κ. Τσίπρας - δεν μας αφορούν. Τους τα επιστρέφουμε. Η Ιστορία είναι πολύ πρόσφατη για να μπορεί ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, αν θυμάμαι καλά, συμμετείχε, εκτός αν ήταν πολύ νέος τότε, σε αυτή τη συγκυβέρνηση που έμεινε και θα μείνει ιστορική για το παράδοξό της, τα αποτελέσματα και τις συνέπειές της, στην γνωστή συγκυβέρνηση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.
[...]

Δήλωση του Λ.Κύρκου για τον Τζαννή Τζαννετάκη

“Αποχαιρετώ με σεβασμό και τιμή τον Τζαννή Τζαννετάκη που απεβίωσε την 1η Απριλίου.
Ο φίλος μου ο Τζαννής υπήρξε ένας ευγενής πολιτικός με ανεπίληπτο ήθος που υπηρέτησε ως υπουργός σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα όμως σηματοδότησε την κυβέρνηση σύμπραξης της ΝΔ και του Συνασπισμού το 1989 στη σκοτεινή περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά.

Η κυβέρνηση εκείνη δρομολόγησε, παρά τα λάθη της, τη δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσης και με την τολμηρή συγκρότηση της συνέβαλε να περιοριστεί το εμφυλιοπολεμικό κλίμα.

Από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να κατεβεί στη γενέτειρά του το Γύθειο οδηγώντας ο ίδιος το αυτοκίνητό του, χωρίς συνοδεία, δίνοντας με εκκωφαντικό τρόπο το δείγμα ενός νέου στυλ.
Ο Τζαννής υπήρξε στρατιωτικός πριν να πολιτευθεί. Ήταν ένας μετριοπαθής συντηρητικός, υπέρμαχος της εισόδου της χώρας σε μια νέα φάση αναδημιουργίας.
Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και το κόμμα του τη ΝΔ”. 5/4/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου