Σάββατο, 10 Απριλίου 2010

The question here, really, is what have we done to democracy?

"The question here, really, is what have we done to democracy? What have we turned it into? What happens once democracy has been used up? When it has been hollowed out and emptied of meaning? What happens when each of its institutions has metastasized into something dangerous? What happens now that democracy and the free market have fused into a single predatory organism with a thin, constricted imagination that revolves almost entirely around the idea of maximizing profit? Is it possible to reverse this process? Can something that has mutated go back to being what it used to be?"
«Το πραγματικό ερώτημα εδώ είναι, τι κάναμε στη δημοκρατία; Σε τι τη μετατρέψαμε; Τι γίνεται όταν η δημοκρατία έχει εξαντληθεί; Όταν έχει γίνει κούφια και έχει αδειάσει από το νόημά της; Τι συμβαίνει τώρα που κάθε ένας από τους θεσμούς της έχει μεταλλαχθεί σε κάτι επικίνδυνο; Τι γίνεται τώρα που η δημοκρατία και η ελεύθερη αγορά έχουν συγχωνευθεί σε έναν αρπακτικό οργανισμό με μια φτενή, περιορισμένη φαντασία που περιστρέφεται σχεδόν εξ ολοκλήρου γύρω από την ιδέα της επίτευξης  του μεγαλύτερου κέρδους; Είναι δυνατόν να αντιστρέψουμε αυτή τη διαδικασία; Μπορεί κάτι που έχει μεταλλαχθεί να επιστρέψει και να γίνει αυτό που ήταν κάποτε;»
Field Notes on Democracy: Listening to Grasshoppers by Arundhati Roy (Haymarket Books)


Συνέντευξη της Αρουντάτι Ρόι στο Democracy Now!Πόλεμος γενοκτονίας η Επιχείρηση Πράσινο Κυνήγι στην Ινδία

Η Αρουντάτι Ρόι είναι μια διάσημη Ινδή συγγραφέας, η οποία υπερασπίζεται με παρρησία τον αντιστασιακό αγώνα των καταπιεσμένων της χώρας της. Η τελευταία μάχη της είναι στο πλευρό των Αντιβάσι, των ιθαγενών των δασών που είναι θύματα μιας συστηματικής προσπάθειας εκ μέρους της κυβέρνησης να τους αποσπάσει τη γη και να τους εκτοπίσει. Η Ρόι δεν σταμάτησε να καταγγέλει στον κόσμο της αδικίες εις βάρος των Αντιβάσι, επειδή μεταξύ τους είναι ισχυρό το ένοπλο κίνημα των Ινδών Μαοϊκών, γνωστών ως «Ναξαλιτών».
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα εφτά τελευταία χρόνια, έχουν σκοτωθεί περίπου 6.000 άνθρωποι και πάνω από τους μισούς είναι άμαχοι. Η νέα παραστρατιωτική κυβερνητική επίθεση έχει βαφτιστεί Επιχείρηση Πράσινο Κυνήγι. Για τους ιθαγενείς και τους Μαοϊκούς αντάρτες, με τους οποίους έζησε ένα μεγάλο διάστημα, μίλησε η Α. Ρόι στο διαδικτυακό κανάλι Democracy Now!, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, κατά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ. Τη συνέντευξη πήραν η Άμι Γκούντμαν και η Αντζάλι Κάματ.

Αντζάλι Κάματ: [...] Τι συμβαίνει τώρα στα ινδικά δάση; Τι είναι αυτός ο πόλεμος που η Ινδία διεξάγει ενάντια σε πολύ φτωχούς ανθρώπους, τους ιθαγενείς Αντιβάσι; Ποιοι είναι οι Μαοϊκοί; Εσύ πώς βρέθηκες εκεί;


Αρουντάτι Ρόι: Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του ό,τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν, στο Ουαζιριστάν, στα Β.Α. κρατίδια της Ινδίας και στη ζώνη ορυκτού πλούτου που ξεκινά από τη Δ.Βεγγάλη, περνά το Τζαρκάντ και την Ορίσα και καταλήγει στο Τσχάτισγκαρχ: είναι αυτό που στην Ινδία ονομάζεται «Κόκκινος Διάδρομος». Σε ό,τι συμβαίνει αποδίδεται η ετικέτα «φυλετική εξέγερση». Προφανώς, στο Αφγανιστάν αυτή έχει πάρει τη  μορφή μιας ριζοσπαστικής ισλαμικής εξέγερσης. Και εδώ μιας ριζοσπαστικής αριστερής εξέγερσης.  Αλλά πρόκειται μόνο για διαφορετικές μορφές αντίστασης στην ίδια επίθεση των εταιριών ενάντια στους τοπικούς πληθυσμούς. Αν κοιτάξουμε το χάρτη της της Ινδίας, ο «Κόκκινος Διάδρομος» συμπίπτει με την περιοχή όπου βρίσκονται οι ιθαγενείς, τα δάση, οι Μαοϊκοί και τα μεταλλεύματα. Τα τελευταία 5 χρόνια, οι κυβερνήσεις αυτών των κρατιδίων έχουν υπογράψει συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων με μεγάλες μεταλλευτικές εταιρίες.
                            
Πολλές υπογράφτηκαν το 2005. Τότε, η σημερινή κυβέρνηση, που μόλις είχε εκλεγεί και ο πρωθυπουργός Μ.Σινγκ είχαν δηλώσει ότι οι Μαοϊκοί συνιστούν «την πιο επικίνδυνη απειλή για την ασφάλεια της Ινδίας».
Περίεργες δηλώσεις πράγματι, γιατί οι Μαοϊκοί μόλις είχαν αποδεκατιστεί στο κρατίδιο του Άντρα Πραντές: είχαν σκοτώσει περίπου 1.600 μέλη τους τότε. Όμως, μ'  αυτές τις δηλώσεις, οι τιμές των μετοχών των μεταλλευτικών εταιριών αυξήθηκαν, γιατί, προφανώς, επρόκειτο για σινιάλο ότι η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να ασχοληθεί με το ζήτημα. Έτσι ξεκίνησε η επίθεση ενάντια στους τοπικούς πληθυσμούς που κατέληξε στην Επιχείρηση Πράσινο Κυνήγι, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες παραστρατιωτικοί.
Πριν από αυτή την επιχείρηση, η κυβέρνηση είχε συγκροτήσει ένα είδος φυλετικής παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής στα δάση του Τσχάτισγκαρχ που, με την υποστήριξη της αστυνομίας, πυρπολούσε το ένα χωριό μετά το άλλο: περίπου 640 χωριά ερημώθηκαν [Ακολούθησαν το σχέδιο που οι Αμερικανοί είχαν δοκιμάσει στο Βιετνάμ, γνωστό ως στρατηγικός περιορισμός (strategic hamletting) και το οποίο πρώτα επινοήθηκε από τους Βρετανούς στην Μαλαισία.].
Τα χωριά εκκενώθηκαν και οι πληθυσμοί μεταφέρθηκαν, υποχρεωτικά, σε εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται υπό έλεγχο, αφήνοντας ελεύθερα τα δάση στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό συμβαίνει στο Τσχάτισγκαρχ, όπου κατοικούσαν 350.000 άνθρωποι. Σήμερα, 50.000 έχουν μεταφερθεί σε στρατόπεδα. Άλλοι βίαια και άλλοι εθελοντικά. Οι υπόλοιποι απλώς έχουν εξαφανιστεί από τα «ραντάρ» της κυβέρνησης. Πολλοί πήγαν για δουλειά σε άλλα κρατίδια, ως μετανάστες. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς συνέχισαν να κρύβονται στα δάση. Σε αυτές τις περιοχές, οι Μαοϊκοί βρίσκονται εδώ και 30 χρόνια και συνεργάζονται με τους τοπικούς πληθυσμούς.
Η αντίσταση υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, πριν από την εμφάνιση των μεταλλευτικών εταιριών. Και είναι ισχυρή. Η διεξαγωγή της Επιχείρησης Πράσινο Κυνήγι αποφασίστηκε επειδή η παραστρατιωτική μονάδα «Σάλβα Τζουντούμ» απέτυχε. Η σύγκρουση, όμως, εντείνεται, γιατί υπάρχουν συμφωνίες και οι μεγάλες εταιρίες δεν έχουν συνηθίσει στην αναμονή. Υπάρχει πολύ χρήμα που περιμένει...
Όταν μιλάμε για «πόλεμο γενοκτονίας», δεν το λέμε με τρόπο χαλαρό ή ρητορικό. Ταξίδεψα σε αυτή την περιοχή και είδα τους πιο φτωχούς ανθρώπους της χώρας χωρίς πρόσβαση σε καμία κρατική υπηρεσία, χωρίς νοσοκομεία, χωρίς σχολεία, χωρίς τίποτα.
Ο κόσμος δεν μπορεί να βγει από τα χωριά για να αγοράσει κάτι από αλλού, γιατί οι αγορές είναι γεμάτες πληροφοριοδότες που «καρφώνουν» ότι ο τάδε ή ο δείνα είναι με την αντίσταση κ.λπ. Δεν υπάρχουν γιατροί, ιατρική βοήθεια. Ο κόσμος υποσιτίζεται [Δεν καίνε και σκοτώνουν μόνο]. Πολιορκούν έναν πληθυσμό πολύ ευάλωτο, αποσπώντας του τον πλούτο του και απειλώντας την επιβίωσή του.
Η Ινδία είναι μια δημοκρατία. Πώς μπορείς να «καθαρίζεις» περιοχές για τις εταιρίες σε μια δημοκρατία; Δεν μπορείς να πηγαίνεις εκεί και να σκοτώνεις κόσμο. Δημιουργείς μια κατάσταση και ο πληθυσμός ή πρέπει να φύγει ή να πεθάνει από την πείνα.

Α.Κ.: Περιγράφεις τους αντάρτες ως «ένοπλους γκαντιστές». Τι θες να πεις με αυτό το χαρακτηρισμό και τι έχεις να πεις για τις βιαιότητες των Μαοϊκών;

Α.Ρ.: Αυτό το θέμα συζητείται έντονα στην Ινδία. Ακόμα και αναγνωρισμένοι αριστεροί ή φιλελεύθεροι διανοούμενοι είναι καχύποπτοι, έναντι των Μαοϊκών. Είναι κάτι αναμενόμενο, ο καθένας θα πρέπει να είναι καχύποπτος έναντι των Μαοϊκών, αφού, όπως γνωρίζεις, έχουν ένα παρελθόν πολύ δύσκολο και οι ιδεολόγοι τους λένε πράγματα που σε κάνουν να ανατριχιάζεις. Μα όταν εγώ πήγα εκεί συγκλονίστηκα από όσα είδα, γιατί τα τελευταία 30 χρόνια πιστεύω ότι κάτι έχει αλλάξει ριζικά σ' αυτούς.[Στην Ινδία οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά. Λένε, εκεί είναι οι Μαοϊκοί και μετά εκεί είναι οι ιθαγενείς.] Στην πραγματικότητα, οι Μαοϊκοί είναι ιθαγενείς και οι ίδιοι οι ιθαγενείς έχουν μια αντιστασιακή ιστορία αιώνων, παλαιότερη του Μάο.[Και έτσι νομίζω ότι κατ' έναν τρόπο είναι μόνο ένα όνομα. Μόνο ένα όνομα. Και παρόλα αυτά χωρίς αυτή την οργάνωση, οι ιθαγενείς δεν θα μπορούσαν να προβάλλουν αυτή την αντίσταση. Είναι ξέρεις πολύ μπερδεμένο. ...]
Εγώ τους γνώρισα και πορεύτηκα μαζί τους αρκετό καιρό και άρα μπορώ να πω ότι ο μαοϊκός στρατός είναι πιο γκαντικός από οποιονδήποτε γκαντιστή, που αφήνει ίχνη στη φύση πιο ελαφρά από οποιονδήποτε ριζοσπάστη περιβαλλοντιστή. Ακόμα και οι τεχνικές του σαμποτάζ είναι γκαντικές: δεν σπαταλούν τίποτα. Ζουν με ελάχιστα πράγματα. Τα ΜΜΕ διηγούνται διάφορες ψευδείς ιστορίες γι' αυτούς [Πολλά από τα περιστατικά βίας δεν συνέβησαν ποτέ, απ'ότι συμπέρανα. Πολλά συνέβησαν και υπήρχε λόγος γιατί συνέβησαν.
Και αυτό που πραγματικά ήθελα να ρωτήσω τους ανθρώπους, όταν μιλάς για τη μη βίαιη αντίσταση - κι εγώ η ίδια ἐχω μιλήσει γι' αυτό.] Στο παρελθόν ακόμα κι εγώ πίστευα ότι οι ιθαγενείς γυναίκες ήταν θύματα του ένοπλου αγώνα. Μα όταν πήγα εκεί, ανακάλυψα το ακριβώς αντίθετο: το 50% των ένοπλων είναι γυναίκες και έχουν κλανει αυτή την επιλογή γιατί εδώ και 30 χρόνια οι Μαοϊκοί ανέπτυσσαν δράση μέσα στις γυναίκες.
Η οργάνωση γυναικών αριθμεί 90.000 μέλη και είναι πιθανώς η μεγαλύτερη οργάνωση γυναικών στην Ινδία. Όλες αυτές οι 90.000 γυναίκες είναι σίγουρα Μαοϊκές και η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή να πυροβολούνται αμέσως με το που θα γίνονται αντιληπτές. Τι θα κάνουν λοιπόν, θα σκοτώσουν 90.000 γυναίκες;
από το Δρόμο της Αριστεράς, αρ.Φύλλου 08, 10.04.10, Διεθνή, σελ. 16-17.

η φωτογραφία της Αρουντάτι Ρόι,
[το κείμενο στις αγκύλες, από την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης] και
οι χάρτες: Το Ουαζιριστάν (πράσινο) στο Πακιστάν(λευκό), και η Διοικητική Διαίρεση του κράτους της Ινδίας από τη Wikipedia, δεν αποτελούν μέρος του πρωτότυπου άρθρου.


Δείτε τη συνέντευξη της Αρουντάτι Ρόι στη σελίδα του Democracy Now! (όπου παρέχεται και μια πρόχειρη απομαγνητοφώνηση του περιεχομένου της συνέντευξης):

Δείτε και την ανάρτηση-αναδημοσίευση από την Εποχή:

Βιβλία της Αρουντάτι Ρόι:
  • The God of Small Things: A Novel  1997
  • The Cost of Living  1999
  • Power Politics   2002
  • War Talk 2003
  • Public Power in the Age of Empire 2004
  • An Ordinary Person's Guide to Empire 2004 
  • The Checkbook and the Cruise Missile 2004 
  • Field Notes on Democracy: Listening to Grasshoppers 2009
Στα ελληνικά:
Η σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας, Ψυχογιός
Η άλγεβρα της αιώνιας δικαιοσύνης, Ψυχογιός
Ο Θεός των μικρών πραγμάτων, Ψυχογιός
Η αξία της ζωής, Ψυχογιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου