Του Περικλή Κοροβέση
Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για αδράνεια. Σε πέντε μήνες διάστημα που βρίσκεται στην κυβέρνηση, δούλεψε πυρετωδώς για να μπει η χώρας μας σε μια πορεία που θα τη μετατρέψει στην πρώτη τριτοκοσμική χώρα της Ευρώπης. Με πρόσχημα το συνολικό δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα, η Ελλάδα παρουσιάζεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και για να σωθεί πρέπει να μπει στην «εντατική» του ΔΝΤ, είτε άμεσα, είτε μέσω Βρυξελλών. Είναι όντως τα πράγματα τόσο τραγικά, όσο παρουσιάζονται; Ή απλά είναι μια προετοιμασία της κοινής γνώμης μέσα από μια μαύρη προπαγάνδα, κυβέρνησης και ΜΜΕ, για να δεχτούν οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας την δική τους σίγουρα προσωπική πτώχευση; Με πρόσχημα κάποιο καλύτερο μέλλον, που για να επιτευχθεί αυτός ο αόρατος στόχος, χρειάζονται θυσίες από όλους μας.)
Να αρχίσουμε με κάποια στοιχεία, που αν και έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν μπόρεσαν να φτάσουν στον προορισμό τους και να μάθει ο κόσμος την αλήθεια. Το συνολικό χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 179% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος. Κι εδώ που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι. Η Ολλανδία έχει χρέος 234%, η Ιρλανδία 222%, το Βέλγιο 219% και ακολουθούν μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών που χρωστούν περισσότερα από μας. Αλλά για κάποιους λόγους που θα εξηγήσουμε πιο κάτω, αυτές δεν κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν, αλλά μόνο η Ελλάδα. Το χρέος της είναι ακριβώς στο μέσο όρο της ΕΕ. Με άλλα λόγια, όσο χρωστάει η υπόλοιπη Ευρώπη, τα ίδια χρωστάμε κι εμείς. Κανείς όμως δεν λέει πως θα χρεοκοπήσει όλη η Ευρώπη.
Να έρθουμε τώρα και στα ελλείμματα. Καμιά οικονομική υπερδύναμη δεν τα παίρνει στα σοβαρά. Τα τελευταία δέκα χρόνια η Ιαπωνία έχει ελλείμματα. Το ίδιο και οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Και μπορούμε να το γενικεύσουμε. Χώρα με μηδέν χρέος και μηδέν έλλειμμα δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει. Είναι μέσα στη λειτουργία του καπιταλισμού που θέλει να αφήσει κάποια ανάσα στους πολίτες της. Γιατί είναι αυτοί που θα πληρώσουν ένα χρέος και ένα έλλειμμα που οι ίδιοι δεν δημιούργησαν. Και όμως 1,7 δισ. θα εισπραχθούν από τις περικοπές των αμοιβών στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, καθώς και από το πάγωμα των συντάξεων 2,4 δισ. από τους φόρους των φτωχών (έμμεσοι φόροι, ΦΠΑ). Θα περικοπούν 700 εκατ. από τις δημόσιες επενδύσεις και την εκπαίδευση. Από τα είδη πολυτελείας, αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ. θα φορολογηθούν μόνο για τα μάτια και για λόγους δημοσίων σχέσεων. Οι πλούσιοι θα πληρώσουν 17 φορές λιγότερο από ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Μόνο 100 εκατ. σε σύγκριση με 1,7 δισ. που θα πληρώσουν οι άλλοι.
Και όλα αυτά δεν οδηγούν σε καμία ανάπτυξη και ούτε θα δημιουργήσουν έστω και μια θέση εργασίας. Η Ελλάδα θα «αργεντινοποιηθεί» με ένα απέραντο ωκεανό φτωχών και μια μικρή νησίδα εξαιρετικά πλουσίων, που θα έχουν τα πάντα ιδιωτική τους περιουσία. Και αυτό το ακραίο μοντέλο εφαρμόζεται πειραματικά στην Ελλάδα για να μεταφερθεί μετά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Γιατί άρχισαν από την Ελλάδα και όχι από Ιρλανδία, Ισπανία, ή Πορτογαλία; Κατά την άποψή μου, η Ελλάδα ήταν ο αδύνατος πολιτικός κρίκος. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η πιο υποταγμένη κυβέρνηση της Ευρώπης. Το παίζει «καλό παιδί» και είναι πρόθυμο να κάνει όποιο θέλημα του ζητούσαν. Και ο κ. πρωθυπουργός θα πάρει τα εύσημά του με μια χειραψία με την κ. Μέρκελ ή τον Ομπάμα. Και αυτό θα είναι ό,τι έχει να κερδίσει. Τουλάχιστον θα έχει πλουτίσει το οικογενειακό του άλμπουμ. Άλλη χρησιμότητα δεν έχουν όλα αυτά τα ταξίδια. Οι εντολές είναι σαφείς και εκτελούνται με την προθυμία του έντιμου υπηρέτη.
perkor29gmail.com
Απο την ΕΠΟΧΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου