Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

100.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ



φωτο απο Θησείο, βιαζομαστε λιγο

Αναδημοσιευση απο την ΕΠΟΧΗ

«Να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα!»

Δεν πέρασε μέρα χωρίς διαδηλώσεις και πολύμορφες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής. Μέχρι την τελευταία στιγμή πλανιόταν η απειλή της αποτυχίας. Εκτός από τη συμφωνία για τον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα. Οι διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση και τη βοήθεια προς τις χώρες του Νότου προσέκρουσαν στην άρνηση των πλούσιων χωρών. Ο Ούγκο Τσάβες κατήγγειλε ότι για τις τράπεζες βρήκαν αμέσως λύση, για το περιβάλλον δεν έχουν χρήματα. Ο Έβο Μοράλες είπε ότι δεν μπορούν να αποφασίζουν πίσω από την πλάτη των λαών.

Πάνω από 100.000 πολίτες βρέθηκαν στην Κοπεγχάγη, από πολλές χώρες του πλανήτη, διαδηλώνοντας στους δρόμους της πρωτεύουσας της Δανίας στις 12 του μήνα, για να ασκήσουν πίεση ώστε η σύνοδος κορυφής να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Να μην αρκεστούν, δηλαδή, οι ηγέτες των πλούσιων χωρών στη σύνταξη ενός καταλόγου με ευχές. Στη διαδήλωση αυτή σημειώθηκε μια καμπή, για πρώτη φορά, στην ιστορία των κινητοποιήσεων για τη διάσωση του κλίματος. Η προσέγγιση των οικολογικών κινημάτων με κοινωνικά κινήματα αυτές τις ημέρες έδωσε ένα ιδιαίτερο ριζοσπαστικό χαρακτήρα στις κινητοποιήσεις, που ήταν σχεδόν άγνωστος σε προηγούμενες παρόμοιες κινητοποιήσεις. Το γεγονός αυτό ανέδειξε ο δυναμισμός των εκδηλώσεων και η κοινή συμπόρευση των οικολόγων, μελών των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των αγροτών του Νότου, των εργαζομένων χωρίς χαρτιά και πολλών αριστερών κομμάτων, με ξεχωριστή παρουσία του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Το σύνθημα «system change, not climate change!» που ακούστηκε σχεδόν σ’ όλες τις γλώσσες, δεν εξέφραζε μόνο τους διαδηλωτές... Κοινή τους πεποίθηση ήταν και είναι –και αυτό έβγαινε απ’ όλες τις συζητήσεις– ότι ο καπιταλισμός, με το μοντέλο που έχει επιβάλει ως μοναδική λύση για τη διέξοδο από την υπανάπτυξη και τη φτώχεια, έχει οδηγήσει στη σημερινή οικολογική και οικονομική κρίση. Το σύστημα αυτό, λοιπόν, πρέπει να αλλάξει για να διασώσουμε τον πλανήτη!
Η αποφασιστικότητα και ο ενθουσιασμός των διαδηλωτών, όλες αυτές τις ημέρες, σε μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις, εκδήλωνε τη θέλησή τους να ακουστούν αλλά ενόχλησε την κυβέρνηση της Δανίας. Έτσι, δεν δίσταζε να επιτεθεί εναντίον των διαδηλωτών, να συλλάβει περίπου χίλιους, απλώς γιατί είχαν το θάρρος να εκφράσουν τη γνώμη τους. Με τη στάση της αυτή η κυβέρνηση της Δανίας απέδειξε πως μπορεί να είναι ανεκτική και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αρκεί να μη διασαλεύεται η τάξη και η ασφάλεια. Και για την τήρηση της τάξης η κυβέρνηση της χώρας αυτής είχε προετοιμαστεί κατάλληλα. Πρόσφατα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ψήφισε έκτακτους νόμους εξοπλίζοντας την αστυνομία. Οι ενέργειες αυτές της αστυνομίας, βέβαια, δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τις παρεμβάσεις των διαδηλωτών.

Διαδηλώσεις με έκτακτα μέτρα παρακολούθησης

 Έτσι, στις 16 του μήνα πάνω από πέντε χιλιάδες διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το Μπέλα Σέντερ στην Κοπεγχάγη, όπου συνέχιζε τις εργασίες της η σύνοδος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Οι διαδηλωτές ήταν περικυκλωμένοι από δύο σειρές αστυνομικών και, παρά την πυκνή συννεφιά, τους επέβλεπαν δύο ελικόπτερα των δυνάμεων της τάξης, με αποτέλεσμα, βέβαια, να αποφευχθούν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, οι οποίοι για να ξεμπερδεύουν συνέλαβαν πάνω από 250 άτομα. Τη διαδήλωση αυτή οργάνωσαν νέοι της Δανίας και αρκετές ενώσεις-κινήματα από τις χώρες του Νότου.

Γιατί αυτή η διαδήλωση;

Το ερώτημα αυτό τέθηκε στους διαδηλωτές που απάντησαν: «Για να ευαισθητοποιήσουμε την εξουσία». Γιατί μέσα στη Σύνοδο Κορυφής δεν ακούστηκαν οι σοβαρές προτάσεις για μια ουσιαστική κλιματική πολιτική. «Όλες οι συζητήσεις εκεί μέσα και οι λύσεις που προτείνονται υπακούουν στις εντολές των αγορών», έλεγε ένας γερμανός διαδηλωτής, «όπως, για παράδειγμα, οι πιστώσεις για την αγορά των ρύπων». Ο εκπρόσωπος της «Via Campesina», Ζοζέ Ρίφουντ, κατέκρινε τη σύνοδο, από την οποία έχουν αποκλειστεί οι πολίτες. «Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση ούτε μπορούμε να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στις μη κυβερνητικές οργανώσεις». Μερικές από αυτές τις αντιπροσωπείες αγνόησαν την αστυνομική απαγόρευση, να μην έρθουν σε επαφή με τους διαδηλωτές. Οργάνωσαν μια καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο Μπέλα Σέντερ. Εκεί, άδραξαν την ευκαιρία να αναπτύξουν διάφορα ζητήματα. Η Αλ. Αλμέιντα, από το Εκουαντόρ, ανέφερε ότι στη χώρα της «προτείνουν να αφήσουν το πετρέλαιο μέσα στη γη, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα εκπέμπεται διοξείδιο του άνθρακα». Και η Μεξικάνα Λ. Κρουζ είπε ότι πρέπει να απορρίψουμε την πρόταση για την «ιδιωτικοποίηση της ατμόσφαιρας». Οι διαδηλώσεις στην Κοπεγχάγη, όπως επεσήμαναν μέλη των κοινωνικών οργανώσεων, με τις ριζοσπαστικές θέσεις τους μπορούν να σηματοδοτήσουν την αρχή μιας νέας περιόδου αγώνων για την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική δικαιοσύνη.


Μπάμπης Κοβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου