Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Απαγόρευση του DTP: "Nεκροταφείο πολιτικών κομμάτων" η Τουρκία, σύμφωνα με τον Ερντογάν








ALTERGLOBAL

Κλίμα σύγχυσης και βίας επικρατεί στην Τουρκία μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας για απαγόρευση του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DΤΡ). Αποφασίστηκε επίσης η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων του κόμματος  και απαγορεύτηκε η ενασχόληση με την πολιτική σε δύο βουλευτές και 35 στελέχη μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του κόμματος Ahmet Türk και η Λειλά Ζάνα, της πρώτης γυναίκας βουλευτίνας κουρδικής καταγωγής του τουρκικού Κοινοβουλίου, η οποία εξελέγη το 1991, και στην οποία το 1995 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε το Βραβείο Ζαχάρωφ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η χώρα έχει γίνει «νεκροταφείο πολιτικών κομμάτων», τα οποία θέτουν εκτός νόμου τα δικαστήρια.

« Τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να απαγορεύονται », είπε ο κ. Ερντογάν, απαντώντας ουσιαστικά στους κεμαλιστές δικαστές, τους ίδιους που το 2008 είχαν επιχειρήσει να θέσουν εκτός νόμου και το δικό του, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). «Δεν παρανομούν τα πολιτικά κόμματα. Την παρανομία την κάνουν φυσικά πρόσωπα και θα πρέπει να καταδικάζονται αυτά και όχι τα κόμματα. Διότι εσείς μπορείτε να κλείνετε ένα κόμμα αλλά στη συνέχεια ιδρύεται ένα άλλο και με τις αποφάσεις αυτές δεν μπορούμε να πούμε ότι γίνονται βήματα θετικά από πλευράς δημοκρατίας », είπε ο τούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη δικαστική απόφαση που επιχειρεί να τινάξει στον αέρα τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να ρίξει γέφυρες στους Κούρδους.

Εντωμεταξύ "αγανακτισμένοι πολίτες" δολοφόνησαν δύο Κούρδους διαδηλωτές στην πόλη Μους της νοτιανατολικής Τουρκίας, οι οποίες φέρεται να διαπράχθηκαν από ομάδες «αγανακτισμένων πολιτών», αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί επακριβώς οι συνθήκες του περιστατικού.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, Κούρδοι διαδηλωτές έριξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ σε καταστήματα και κατοικίες, με αποτέλεσμα ένας από τους καταστηματάρχες, το κατάστημα του οποίου είχε πιάσει νωρίτερα φωτιά, να πυροβολήσει εναντίον τους, σκοτώνοντας δύο από αυτούς και τραυματίζοντας άλλους εννιά.

Ο δήμαρχος της πόλης, Ερντογάν Μπεκτάς, δήλωσε πως ο συγκεκριμένος καταστηματάρχης έσβησε την πυρκαγιά στο κατάστημά του, που προκλήθηκε από βόμβα μολότοφ των διαδηλωτών, αλλά όταν δέχθηκε δεύτερη εμπρηστική επίθεση «πήρε το όπλο του και άρχισε να πυροβολεί»...

Καταγγελίες για παρόμοιο περιστατικό με πυροβολισμούς κατά Κούρδων διαδηλωτών από «αγανακτισμένους πολίτες» στην περιοχή Ντολάμπντερε, στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης, έγιναν και την περασμένη Κυριακή. Συγκεκριμένα, ομάδα Κούρδων, που διαδήλωνε κατά της απαγόρευσης του DTP ρίχνοντας πέτρες και βόμβες μολότοφ, δέχθηκε ξαφνικά τα άσφαιρα πυρά τριών ανδρών. Στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV εμφανίστηκε χτες ένας από τους δράστες της ένοπλης εκείνης επίθεσης, ο οποίος αποκάλυψε ότι πριν από τα επεισόδια κάποιοι του προσέφεραν ένα όπλο και πεντακόσιες λίρες (περίπου 250 ευρώ), ζητώντας του να πυροβολήσει τους διαδηλωτές. "Είμαι οδοκαθαριστής και φτωχός και δεν με ενδιαφέρει η πολιτική. Κοιτάω μόνο την τσέπη μου", είπε ο δράστης στις κάμερες του NTV. Το ίδιο κανάλι ανέφερε πως "υπάρχουν καταγγελίες που αναφέρουν ότι λίγο πριν από τα επεισόδια πήγαν στην περιοχή άγνωστοι με ένα μαύρο τζιπ και έδωσαν σε κάποιους πολίτες όπλα και χρήματα".

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) της Τουρκίας δεν παίρνει σαφείς αποστάσεις από το PKK και δεν καταδικάζει την τρομοκρατία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέο Αλταφάζ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της γειτονικής χώρας, να βάλει «λουκέτο» στο φιλοκουρδικό κόμμα DTP.

Ο Αμ. Αλταφάζ ανέφερε ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Δικαστηρίου μπορεί να στερήσει την πολιτική εκπροσώπηση ενός σημαντικού αριθμού Τούρκων ψηφοφόρων, αλλά και να έχει επιπτώσεις στον εκδημοκρατισμό της χώρας, ενώ σημείωσε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και επανέλαβε ότι η τουρκική νομοθεσία για τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι 21 βουλευτές και οι δήμαρχοι που ανήκουν στο DTP και ελέγχουν 99 δήμους της χώρας, συναντήθηκαν στο Μόνιμο Συμβούλιο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στο Ντιγιάρμπακιρ και αποφάσισαν να παραιτηθούν από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Από το 1963 και μετά έχει απαγορευθεί η λειτουργία 24 πολιτικών κομμάτων από το Συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας.

Βαρύ πλήγμα για τη δημοκρατία στην Τουρκία η απαγόρευση του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP)
Ο υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απαγόρευση του Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την απαγόρευση του Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, απόφαση που αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία, την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού προβλήματος και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στο DTP, με το οποίο ο ΣΥΝ διατηρεί σταθερές σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας και δηλώνουμε ότι θα κινητοποιηθούμε μαζί με την Ευρωπαϊκή Αριστερά καθώς και με τις δυνάμεις της άλλης Τουρκίας για την άρση της απαγόρευσης.»
To Γραφείο Τύπου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΣΥΡΙΖΑ- ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΒ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ-Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΤΟ ΦΙΛΟΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (DTP) ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών

Θέμα: Η απαράδεκτη απόφαση της Τουρκίας, μετά και το προκλητικό «πράσινο φως» που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (11/12/09) για απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία, να θέσει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) και η ανάγκη ελληνικής αντίδρασης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας κατά προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο αποφάσισε να θέσει εκτός νομιμότητας το φιλοκουρδικό κόμμα DTP, το οποίο εκπροσωπείται με δεκάδες βουλευτές στην Τουρκική Βουλή. Η απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας έχει προκαλέσει αισθήματα αγανάκτησης στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή δημοκρατική κοινή γνώμη και πολύ περισσότερο στο δημοκρατικό ελληνικό λαό, ο οποίος δεν έχει λησμονήσει ότι η τότε κυβέρνηση της χώρας μας φέρει βαρύτατη ευθύνη για τη σύλληψη του κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν, που συνεχίζει να κρατείται υπό απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές Ιμρε Αλί. Η απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι αντιδημοκρατικές δομές είναι πανίσχυρες στη γειτονική χώρα, δεν θα έχει μόνο εκρηκτικές συνέπειες στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και άκρως δυσμενείς επιπτώσεις στις εξωτερικές της σχέσεις, ενώ ενέχει και μείζονες κινδύνους περιπλοκών για την ευρύτερη περιοχή μας, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν Ελλάδα και Κύπρο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η απόφαση με την οποία τίθεται εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα DTP ελήφθη λίγες ώρες μετά τις απαράδεκτες αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και του Συμβουλίου Κορυφής (11/12/09), οι οποίες, με τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης (!), έδωσαν το «πράσινο φως» στην απρόσκοπτη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι η τελευταία παραβιάζει θεμελιώδη δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και παραβιάζει όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές αρχές, το διεθνές δίκαιο και διεθνείς συνθήκες στη στάση της απέναντι στην Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα. Όταν, όμως, η Άγκυρα, με την προκλητικά απαράδεκτη συμφωνία και της ελληνικής κυβέρνησης, λαμβάνει, με προτροπή των ΗΠΑ, από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. όχι μόνο «συγχωροχάρτι» αλλά και επιβραβεύεται για τη μη εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων και πρώτα απ’ όλα για τη μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσης προς την Κύπρο, τότε είναι φυσικό η Άγκυρα να αποθρασύνεται και να προβαίνει σε ενέργειες που πλήττουν θανάσιμα τα δικαιώματα ενός ολόκληρου λαού, όπως οι Κούρδοι. Επειδή η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος DTP εκφράζει και αντιπροσωπεύει τις θέσεις του πολιτικού κατεστημένου της Τουρκίας, αν όχι και της τουρκικής κυβέρνησης Επειδή τέτοιου είδους θεσμοί με τέτοιες ευρείες αντιδημοκρατικές δυνατότητες, όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, δεν είναι δυνατόν να υφίστανται σε «δημοκρατίες» που ακολουθούν ενταξιακή τροχιά προς την Ε.Ε. Επειδή δεν είναι νοητό να πλήττονται βάναυσα τα δικαιώματα ολόκληρων λαών, όπως οι Κούρδοι, χωρίς καμία ουσιαστική αντίδραση από τις ΗΠΑ αλλά και την Ε.Ε. Επειδή είναι απαράδεκτό η Ελλάδα να σιωπά και να παριστάνει τον «επιτήδειο ουδέτερο» απέναντι σε κραυγαλέα αντιδημοκρατικές αποφάσεις της γείτονος, που έχουν δυσμενείς συνέπειες και στην περιοχή μας.
Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών:
1. Είναι τυχαίο ότι η απόφαση για την απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) ελήφθη λίγες ώρες μετά το «πράσινο φως» που εδόθη από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., με την προκλητική συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης, στην Τουρκία για την άνευ όρων συνέχιση των ενταξιακών της διαπραγματέυσεων, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα παραβιάζει διεθνείς αρχές και ευρωπαϊκούς κανόνες και δεν εφαρμόζει ούτε το Πρωτόκολλο σύνδεσης προς την Κύπρο;
2. Ως πότε οι ελληνικές κυβερνήσεις θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν πολιτικές «κατευνασμού» απέναντι στην Τουρκία, οι οποίες αντί να βελτιώνουν τις συμπεριφορές των κυβερνήσεων και των ιθυνόντων κύκλων της Άγκυρας, εκλαμβάνονται από τις τελευταίες ως αδυναμία και τις αποθρασύνουν;
3. Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει σθεναρά και επι της ουσίας στην απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας; Καλύπτεται πίσω από την απίστευτη υποκρισία των κυρίαρχων παραγόντων της Ε.Ε.;
4. Σκοπεύει η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες σε όλες τις δυνατές κατευθύνσεις και πρώτα απ’ όλα στο επίπεδο της Ε.Ε., για να καταδικαστεί ουσιαστικά η Τουρκία και να υπάρξουν πραγματικές συνέπειες και κυρώσεις σε βάρος της, όσο παρατείνει την απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος;
5. Σκοπεύει η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της απέναντι στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και να τη συνδέσει άμεσα με πραγματικούς όρους και προϋποθέσεις, που αφορούν αφενός δημοκρατικά δικαιώματα και αφετέρου το σεβασμό διεθνών κανόνων απέναντι στην Κύπρο και στη χώρα μας;
Ο ερωτών Βουλευτής
Παναγιώτης Λαφαζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου