Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Φουρτούνες στην κυβέρνηση για την εθελούσια έξοδο


ΑΥΓΗ
Ζαγάρας Κ. Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/12/2009


Μείζον ενδοκυβερνητικό πρόβλημα προέκυψε μετά τις ανακοινώσεις του διευθύνοντα συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, Γ. Ανωμερίτη, με βάση τις οποίες ο ΟΛΠ και το ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνουν το βάρος του ποσού των 90 εκ. ευρώ για να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή η παραχώρηση του εμπορικού λιμανιού. Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης αντιδρούν στα σχέδια Ανωμερίτη, ενώ η συζήτηση για το όλο ζήτημα ξεφεύγει από τα πραγματικά δεδομένα, που είναι η ίδια η σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού στην Cosco. Την ίδια στιγμή, κερδισμένη βγαίνει η off shore εταιρεία, καθώς το ελληνικό Δημόσιο καλείται να επωμιστεί το κόστος της εθελουσίας, αντί της ίδιας. “Εξωφρενική” χαρακτήριζαν χθες υπουργοί της κυβέρνησης την επιλογή να αναλάβει το Δημόσιο το κόστος της εθελουσίας. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γ. Ανωμερίτης, προσπαθούσε με διαδοχικές συνεντεύξεις να αποποιηθεί των ευθυνών του και της κυβέρνησης, η οποία δεν προχώρησε στην ακύρωση -όπως δεσμευόταν προεκλογικά- της σύμβασης. “Υποκριτική” χαρακτηρίζουν τη στάση της κυβέρνησης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης και Θ. Δρίτσας, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ Γ. Νουχουτίδης τόνισε στην “Α” ότι οι εργαζόμενοι επισήμαναν από την πρώτη στιγμή ότι "πρόκειται για καταστροφική σύμβαση εις βάρος του Δημοσίου".

Αντιδρούν Λοβέρδος - Διαμαντοπούλου

Στην ίδια γραμμή με τον υπουργό Εργασίας, Α. Λοβέρδο, που δήλωσε ότι “τα ταμεία δεν έχουν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ” και τον υφυπουργό Απασχόλησης, Γ. Κουτρουμάνη, η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, χαρακτήρισε (Flash) “εξωφρενική” την εθελούσια και έριξε την ευθύνη στη Ν.Δ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι “η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση”, καθώς, όπως πρόσθεσε, “δεν μπορείς να πεις ότι από τη μία δέχομαι τη συνέχεια της σύμβασης, από την άλλη να πεις δεν δέχομαι αυτά που αποφασίστηκαν για τους εργαζόμενους”. Ο Γ. Φλωρίδης επίσης είπε (9,84) ότι "δεν είμαι ενθουσιασμένος με αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισης" στο ζήτημα των εργαζομένων.

Σύμβαση και εθελουσία πάνε μαζί "

Αν θέλουμε τη σύμβαση παραχώρησης με την Cosco, πρέπει να εφαρμοστεί και η εθελουσία", ανέφερε χθες (Flash) ο Γ. Ανωμερίτης, που στη συνέχεια προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με τις δηλώσεις των υπουργών. Στην ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΟΛΠ χαρακτηρίζει “ανακριβή” όσα αναφέρονται ως οικονομικά μεγέθη και υποστηρίζει ότι “η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την εθελούσια έξοδο από τον ΟΛΠ σήμερα δεν αποτελεί προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης ΟΛΠ, αλλά εφαρμογή διατάξεων νόμου, τον οποίο ψήφισε το 2008 η προηγούμενη κυβέρνηση”. Επίσης αναφέρει ότι “το κόστος εθελουσίας βαρύνει τον ΟΛΠ” και συμπληρώνει ότι “η εθελουσία δεν αφορά τους '300' λιμενεργάτες, αλλά το σύνολο του προσωπικού, το οποίο θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει δικαίωμα (ηλικία, ένσημα) σύνταξης”.

Γ. Νουχουτίδης: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

“Να αναλάβουν τις ευθύνες τους” κάλεσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την προηγούμενη της Ν.Δ. ο Γ. Νουχουτίδης. Μιλώντας στην “Α” χαρακτήρισε “ισορροπημένη” τη συμφωνία ΟΛΠ - εργαζομένων, η οποία, όπως είπε, “δεν δίνει ούτε 1 ευρώ σε αυτούς που αποχωρούν με εθελουσία, αντίθετα αγοράζει τα ένσημα που είναι απαραίτητα να συμπληρώσει κάποιος για να βγει στη σύνταξη”. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι “μέσω των συλλογικών συμβάσεων και των νόμων εξασφαλίζεται η εργασία στους νέους εργαζόμενους”.

Κατάργηση της σύμβασης

“Απολύτως ασύμφορη και καταστροφική για το δημόσιο συμφέρον” χαρακτηρίζουν, σε κοινή τους δήλωση, τη σύμβαση παραχώρησης του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά στην Cosco, οι Π. Λαφαζάνης και Θ. Δρίτσας. “Γνωρίζαμε καλά απ' την αρχή και το έχουμε καταγγείλει ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις της Ν.Δ. με τις οποίες προετοιμάστηκε η παραχώρηση του λιμανιού του Πειραιά στην Cosco, ο ΟΛΠ και το ελληνικό Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένου του ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων, θα δέχονταν μια τεράστια επιβάρυνση για χάρη της Cosco. Την ίδια στιγμή, ο ΟΛΠ μέσω της εθελουσίας εξόδου και των μετατάξεων θα στερείτο εργατικού δυναμικού είτε υψηλής επιστημονικής κατάρτισης είτε πολύτιμης ειδικής εμπειρίας", αναφέρουν οι δυο βουλευτές. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η επιβάρυνση του ΙΚΑ και του Δημοσίου “μόνο με έναν τρόπο αποτρέπεται. Με την κατάργηση της σύμβασης

1 σχόλιο: