Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Please remember Victor Jara, In the Santiago Stadium, Es verdad – those Washington Bullets again.*


Ο Víctor Lidio Jara Martínez (Βίκτορ Χάρα) ήταν χιλιανός δάσκαλος, σκηνοθέτης, ποιητής, συνθέτης, πολιτικός ακτιβιστής και μέλος του ΚΚ της Χιλής. Σ' αυτόν οφείλεται κατά πολύ η μεταρρύθμιση της παραδοσιακής μουσικής, που κατέληξε στη Nueva Canciόn Chilena (νέο χιλιανό τραγούδι), πολιτικού μουσικού ρεύματος. Αγάπησε και τραγούδησε για τον χιλιανό λαό, για όσους δεν είχαν φωνή, τους φτωχούς, τους αγρότες, τους εργάτες. Αγωνίστηκε με πάθος για τα ιδανικά του και στήριξε τον Σαλβαδόρ Αλλιέντε και το κόμμα του, παίρνοντας μέρος στην προεκλογική εκστρατεία, δίνοντας δωρεάν συναυλίες κ.λπ. Μια μέρα μετά το πραξικόπημα του δικτάτορα Πινοσέτ εναντίον του Αλλιέντε, ο Χάρα συνελήφθη και μαζί με χιλιάδες άλλους μεταφέρθηκε στο Στάδιο της Χιλής στο Σαντιάγο. Εκεί βασανίστηκε και χτυπήθηκε επανειλημμένα, έσπασαν τα χέρια και τα πλευρά του. Λέγεται ότι οι φύλακες τον προκαλούσαν να παίξει κιθάρα καθώς κειτόταν χτυπημένος. Ο Χάρα τραγούδησε το Venceremos. Μετά από πολλά βασανιστήρια τελικά εκτελέστηκε με πολυβόλο στις 16 Σεπτεμβρίου του 1973. Το νεκρό σώμα του πετάχτηκε σ' ένα δρομάκι στα περίχωρα του Σαντιάγο, και αργότερα μεταφέρθηκε στο δημόσιο νεκροτομείο. Επιτράπηκε στη γυναίκα του να παραλάβει το πτώμα και έτσι διαπίστωσε τα βασανιστήρια που είχε υποστεί. Τα χέρια του ήταν «σε μια ανώμαλη στάση» με θρυμματισμένες τις παλάμες του. Στις τσέπες του, σ' ένα κομμάτι χαρτί, ένα μισοτελειωμένο ποίημα...
«Η σιωπή και οι κραυγές θα είναι το τέλος του τραγουδιού μου...».
Κηδεύτηκε γρήγορα και υπό την άγρυπνη επιτήρηση των στρατιωτών του καθεστώτος.
Το 2008 άνοιξε ξανά η υπόθεση για τις συνθήκες του θανάτου του και διατάχθηκε η εκταφή της σορού του. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι είχε πυροβοληθεί πάνω από τριάντα φορές.
Την Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις στη μνήμη του και χιλιάδες άνθρωποι ακολούθησαν, το Σάββατο 6.12.09, τη δεύτερη κηδεία-36 χρόνια μετά το θάνατό του- αυτού του συμβόλου του αντιστασιακού αγώνα εναντίον της χούντας του Πινοσέτ, μαζί και η 80χρονη πια χήρα του, Τζόαν Τέρνερ Χάρα.
Στο τραγούδι του El Aparecido μιλάει όπως δείχνουν πολλά, για τον Τσε.



Abre sendas por los cerros,
deja su huella en el viento,
el águila le da el vuelo
y lo cobija el silencio.

nunca se quejó del frío,
nunca se quejó del sueño,
el pobre siente su paso
y lo sigue como ciego.

correlé, correlé, correlá
por aquí, por allí, por allá,
correlé, correlé, correlá,
correlé que te van a matar,
correlé, correlé, correlá.

su cabeza es rematada
por cuervos con garra de oro
como lo ha crucificado
la furia del poderoso.

hijo de la rebeldía
lo siguen veinte más veinte,
porque regala su vida
ellos le quieren dar muerte

Lyrics/Music: Víctor Jara, 1971 (Chile)

*The Clash “Washington Bullets” 1980
τα στοιχεία από την Wikipedia και από άλλα sites και εφημερίδες,
η φωτογραφία τραβηγμένη από τον Antonio Larrea
το youtube από http://www.youtube.com/user/CayoJulioCesar/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου