Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

29.11.09 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ
Ένας πολύχρωμος γαλαξίας διαδηλώσεων

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για τη διαδήλωση της 12ης Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη, με αφορμή τη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Το συντονισμό έχει αναλάβει η «Πρωτοβουλία 12 Δεκεμβρίου», μια πλατιά συμμαχία οργανώσεων που ξεκίνησε την όλη προσπάθεια μετά το 5ο ευρωπαϊκό φόρουμ που έγινε πέρυσι το Σεπτέμβριο, στο γειτονικό Μάλμε της Σουηδίας, όταν κινήματα και οργανώσεις συμφώνησαν ότι θα πρέπει να προετοιμαστούν δράσεις «από τα κάτω» ενάντια σε αυτούς που ευθύνονται για την κλιματική κρίση.

Παράλληλα, το Δεκέμβριο, το ευρωπαϊκό τμήμα των Φίλων της Γης, σε συνεργασία με πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις, αποφάσισαν ότι έπρεπε να διοργανωθεί μια Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Περιβάλλον πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, που θα βοηθούσε να εμπλακούν στις κινητοποιήσεις και στην αντισυνόδο των κινημάτων, οργανώσεις από όλο τον κόσμο. (Η Ημέρα Δράσης έγινε με επιτυχία στις 24 Οκτωβρίου, όταν διαδηλωτές από 181 χώρες πραγματοποίησαν εκδηλώσεις για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα για το μέλλον του πλανήτη. Κεντρικό σύνθημά τους ήταν η μείωση του ποσού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από τα τρέχοντα 387 μέρη ανά εκατομμύριο στα 350. Για περισσότερα στην ιστοσελίδα http://www.350.org/ . Η διαδήλωση, που μέχρι σήμερα υποστηρίζεται από 347 οργανώσεις από 54 χώρες, θα ξεκινήσει έξω από το κοινοβούλιο και θα προσπαθήσει να φτάσει ως το Bella Center, το συνεδριακό κέντρο που θα γίνει η σύσκεψη. Το κάλεσμα των διοργανωτών είναι στη μία η ώρα, στην πλατεία του κοινοβουλίου, για να φτιαχτεί το τεράστιο πανό που θα προηγηθεί της πορείας και στο οποίο θα μπορεί ο καθένας να γράψει το δικό του σύνθημα.

Πολλές χιλιάδες ακτιβιστές αναμένει η Κοπεγχάγη

Μιλώντας με τον Γιόρν Άντερσεν, μέλος της Κοκκινοπράσινης Συμμαχίας, της Klimabevaegelsen (σημ: κίνηση για το κλίμα από τη Δανία) και του συντονιστικού της «Πρωτοβουλίας 12 Δεκεμβρίου», μου είπε ότι οι αριθμός των ακτιβιστών που έχουν δηλώσει ότι θα πάνε στην Κοπεγχάγη από όλη την Ευρώπη είναι πολλές χιλιάδες και καθημερινά αυξάνεται. Το Γερμανικό Κοινωνικό Φόρουμ μαζί με πολλές οικολογικές και αριστερές οργανώσεις θα συμμετέχουν με περισσότερους από 2.000 διαδηλωτές, οι Βρετανοί και οι Βέλγοι θα ξεπεράσουν τους 1.000, ενώ αρκετές εκατοντάδες θα είναι και ο αριθμός των Ολλανδών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η κινητοποίηση που γίνεται τους τελευταίους μήνες σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες. Το δραστήριο Νορβηγικό Κοινωνικό Φόρουμ αναμένεται να κινητοποιήσει πολύ κόσμο, ενώ στη Σουηδία, μια χώρα με μεγάλη παράδοση στους οικολογικούς αγώνες, οργανώσεις και συνδικάτα εδώ και μήνες οργανώνουν δράσεις σε όλη τη χώρα, και οι διαδηλωτές που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι μερικές χιλιάδες. Στη Φιλανδία οι συμμετοχές αυξάνονται συνεχώς και από το Ελσίνκι θα ξεκινήσουν δεκάδες λεωφορεία, ενώ πολλές συμμετοχές θα υπάρχουν και από τις χώρες της Βαλτικής. Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών είναι: «Πρώτα ο πλανήτης - Πρώτα οι άνθρωποι» (Planet First - People First), ωστόσο στην πορεία θα προκύψουν και συγκεκριμένα αιτήματα που θα βάλουν τα κινήματα, όπως για την ασφάλεια των τροφίμων, για το καθαρό νερό, για την απαγόρευση των ιδιωτικών πτήσεων, για τα όρια ταχύτητας των αυτοκινήτων, για την απαγόρευση των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, για τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, για την καθαρή ενέργεια, και άλλα.

Αλλαγή του συστήματος, όχι του κλίματος

Διαδηλώσεις, όμως, έχουν προγραμματιστεί σε πολλές πόλεις της Δανίας και το προσεχές Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, για να εμπλακεί στην κεντρική διαδήλωση και ο κόσμος από την περιφέρεια. Το μεγάλο στοίχημα των διοργανωτών, είναι να ακουστεί όσο περισσότερο γίνεται το κάλεσμά τους, ώστε εκτός από τους «συνήθεις ύποπτους» των διάφορων οργανώσεων, η διαδήλωση να πάρει πραγματικά έναν χαρακτήρα γιορτής με τη συμμετοχή πολλών ανένταχτων. Για αυτόν το λόγο, τον τελευταίο καιρό η «Πρωτοβουλία 12 Δεκεμβρίου» έχει αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για να ενεργοποιήσει κόσμο από πανεπιστήμια, εργασιακούς χώρους, σωματεία, στέκια νεολαίας κ.λπ., ώστε οι προετοιμασίες να αποκτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Σκοπός τους είναι σε όλο το δωδεκαήμερο των δράσεων, η Κοπεγχάγη να αποτελέσει έναν φιλόξενο και ζωντανό χώρο συνάντησης των διάφορων κινημάτων. Έναν πολύχρωμο γαλαξία οργανώσεων και συλλογικοτήτων που θα σφυρηλατήσουν σχέσεις αλληλεγγύης, και θα αναπτύξουν δράσεις «από τα κάτω», στη λογική ότι «ο άνθρωπος και το περιβάλλον είναι πάνω από τα κέρδη» των καπιταλιστών. Σε όλη τη διάρκεια της συνόδου θα γίνουν και πολλές άλλες δραστηριότητες, που θα περιλαμβάνουν από συναυλίες και θρησκευτικές λειτουργίες, μέχρι δράσεις κοινωνικής ανυπακοής και χάπενινγκ δρόμου.
Παράλληλα, από 7-18 Δεκεμβρίου θα διοργανωθεί και η αντισύνοδος των κινημάτων (Climaforum) στην οποία θα αναζητηθούν εποικοδομητικές λύσεις στα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής. Η αντισύνοδος θα περιλαμβάνει 150 συζητήσεις, 60 εκθέσεις, σεμινάρια, προβολές ταινιών, συναυλίες, κ.λπ. και θα επεξεργαστεί την διακήρυξη - απάντηση των κινημάτων στους πολιτικούς ηγέτες και στα ισχυρά επιχειρηματικά λόμπι που ευθύνονται για την κλιματική κρίση. Κεντρικό σύνθημα στην πολιτική πλατφόρμα της αντισυνόδου, θα είναι: «Αλλαγή του συστήματος, όχι αλλαγή του κλίματος», ενώ θα γίνεται κριτική στην υπερκατανάλωση, και θα τονίζεται η ανάγκη για μείωση της εκπομπής βλαβερών αερίων και για ανάπτυξη καλλιεργειών φιλικών προς το περιβάλλον.

Κινδυνολογία από τα κυρίαρχα ΜΜΕ

Ενδιαφέρον όμως έχει και το πώς αντιμετωπίζουν τις κινητοποιήσεις η δεξιά κυβέρνηση Ράσμουσεν και τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Η εικόνα που παρουσιάζεται έντονα το τελευταίο διάστημα, είναι ότι «οι διαδηλωτές έρχονται για να καταστρέψουν την Κοπεγχάγη», και γι’ αυτό καλούν τον κόσμο να μην συμμετέχει στη διαδήλωση για την ασφάλειά του. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, μεγάλη εφημερίδα ζήτησε από την αστυνομία να απαγορεύσει την προγραμματισμένη διαδήλωση, γιατί σύμφωνα με το ρεπορτάζ «οι διαδηλωτές είναι οι ίδιοι με αυτούς που πριν τρία χρόνια κατέστρεψαν την πόλη», και αναφερόταν στα επεισόδια που έγιναν στην συνοικία Norembro, με αφορμή την εκκένωση της κατάληψης Ungdomshuset και τις εκατοντάδες συλλήψεις που έκανε η αστυνομία. Ωστόσο, ο κόσμος στη συντριπτική του πλειοψηφία δεν τσιμπάει από την κινδυνολογία και όλοι θέλουν να συμμετέχουν στη διαδήλωση και στις διαδικασίες της αντισυνόδου, γιατί κοινή είναι η πεποίθηση ότι το μέλλον του πλανήτη είναι πρωτίστως υπόθεση των ανθρώπων, και ότι η σύνοδος των πολιτικών αρχηγών δεν μπορεί να δώσει άμεσες και δεσμευτικές λύσεις, όπως δεν έδωσε άλλωστε και η συνθήκη του Κιότο στην οποία πολλοί είχαν εναποθέσει και τότε τις ελπίδες τους.
ΥΓ. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν σημαίνει ότι κάθε μέρα κάνει ζέστη παντού. Γι’ αυτό όσοι και όσες πάτε στην Κοπεγχάγη, φροντίστε να πάρετε μαζί σας χειμωνιάτικα ρούχα.

Δημήτρης Γκιβίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου