Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Κανένα περιθώριο αναμονής και καθυστερήσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη με τον Αλέκο Λύτρα από την οργάνωση ΡΟΖΑ και την "ΑΝΑΣΑ"
τη συνέντευξη πήρε ο Πάνος Λάμπρου

Αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ 10.01.10

*Έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα από τη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο είναι σήμερα το διακύβευμα για το συμμαχικό σχήμα;


-Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε σχετική ακινησία, όχι σήμερα, αλλά εδώ και αρκετό διάστημα. Πριν από τις εκλογές. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι αν θα αρχίσει να κάνει πάλι πολιτική, αν η συμμετοχή του στα κινήματα θα είναι ενεργή και ουσιαστική. Αν θα εμπλακεί με προωθητικό τρόπο στα ζητήματα που προκύπτουν στην εργασία, στον αγροτικό χώρο, στο περιβάλλον, στη νεολαία, στο μέτωπο για τα δικαιώματα... Αν θα βρεθεί εκεί που η κοινωνία αγωνιά, εκεί που οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι μειώνεται το εισόδημά τους αν τελικά μαζί και μέσα στο κομμάτι της κοινωνίας που προσπαθεί να αντισταθεί θα ανταλλάξει ιδέες, θα συνδιαμορφώσει δράσεις για την προστασία των «από κάτω» μέσα και από νέες συμμαχίες. Με τη δημιουργία κοινωνικών κέντρων πολιτικών, πολιτιστικών αλλά και αλληλεγγύης, μαζί με την νεολαία, τους εργαζόμενους και ομάδες παραγωγών, αλλά και με την προσπάθεια αναζήτησης νέων δρόμων με ιδέες όπως η αποανάπτυξη, η τοπική ενεργειακή αυτάρκεια κ.λπ… Αυτό είναι το διακύβευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τα διαδικαστικά θέματα, δεν είναι η μάχη χαρακωμάτων και μηχανισμών.

*Υπάρχουν αναλυτές που υποστηρίζουν ότι σε μια περίοδο που η κυβέρνηση παίρνει σκληρά μέτρα η αντιπολίτευση κωφεύει. Φαντάζομαι ότι συμπεριλαμβάνουν και τον ΣΥΡΙΖΑ.

-Σε μεγάλο βαθμό είναι αλήθεια. Αντιπολίτευση δεν γίνεται μόνο με ανακοινώσεις Τύπου ή με ομιλίες στη Βουλή. Ακόμη και η καμπάνια για τους “αόρατους”, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έχει κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα. Δεν έχει τα στοιχεία αυτά, που να συμβάλουν στη δημιουργία κινήματος, στην ενεργοποίηση των “από κάτω”, στην εμπλοκή μας στους καθημερινούς αγώνες που αναπτύσσονται.

*Τι φταίει, τι περιορίζει τη δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ;

-Δεν είναι ένας ο λόγος. Πρέπει να ξαναδούμε την παρέμβασή μας από την αρχή. Σήμερα, η κατάσταση στην κοινωνία είναι πιο περίπλοκη, πιο δύσκολη. Υπάρχει κόσμος που πλήττεται άμεσα από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός δικτύου προστασίας όσων νιώθουν στο πετσί τους τις δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ή όσων χάνουν τη δουλειά τους και είναι άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι.

*Άρα, είναι το οργανωτικό μοντέλο που δημιουργεί δυσκολίες, είναι θέμα αντίληψης, τι;

-Είναι θέμα αντίληψης, κυρίως από ένα τμήμα εντός του Συνασπισμού. Και δυστυχώς, η συζήτηση γίνεται επί της διαδικασίας και όχι επί της πολιτικής ουσίας. Αλλά αυτό έχουμε ανάγκη, μια πολιτική συζήτηση για τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Αύριο μπαίνει για διαβούλευση ο Καποδίστριας 2. Ο νέος Καποδίστριας, ανατρέπει όλο τον αυτοδιοικητικό χάρτη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχει κουβεντιάσει. Και όχι μόνο σε τεχνοκρατικό επίπεδο, αλλά και πολιτικά. Δεν έχουμε κουβεντιάσει, για παράδειγμα, τις συμμαχίες μας στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο. Θα επιμείνουμε με τις αυτόνομες, ριζοσπαστικές αυτοδιοικητικές κινήσεις; Υπάρχουν απόψεις, θα έλεγα καλύτερα πρακτικές στο χώρο της αυτοδιοίκησης, από στελέχη του χώρου, που θολώνουν τη φυσιογνωμική κατεύθυνση του ενωτικού εγχειρήματος. Οι πρακτικές αυτές, δεν είναι σωστό πάντα να τις γκρουπάρουμε. Δεν σημείνει ότι όποιος αναζητά, μη συμβατές με το χώρο και τη συγκυρία συμμαχίες, ανήκει στην Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού. Η αυτοδιοίκηση είναι χώρος που ο παραγοντισμός λειτουργεί πιο εύκολα και πιο έντονα. Η όποια συζήτηση για συνεργασίες στις δημοτικές εκλογές πρέπει να γίνει στη βάση με συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως ας πούμε ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, η κοινωνική προστασία των φτωχών από τα δημοτικά τέλη μέχρι τα τροφεία των βρεφονηπιακών σταθμών, από τις συνθήκες εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων, από τα τοπικά δημοψηφίσματα και την κοινωνική οικονομία μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις καταπατήσεις.

*Την πρόταση του Φ. Κουβέλη πώς την είδες;

-Ο Φ. Κουβέλης έκανε πρόταση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τους Οικολόγους Πράσινους. Το θέμα είναι γιατί και πως. Πέρα από το γενικό πολιτικό πλαίσιο, που είναι απαγορευτικό για τέτιοιου είδους συνεργασίες, υπάρχει και η τοπική εμπειρία, υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές σε καυτά, κρίσιμα ζητήματα. Για παράδειγμα στην Αθήνα, που ο Φ. Κουβέλης άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, δόθηκε η μάχη για τον Βοτανικό. Το ΠΑΣΟΚ, στο σύνολό του, ήταν απέναντι. Αλλά για να λέμε όλη την αλήθεια, απέναντι ήταν και σύντροφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα η Άννα Φιλήνη απέσυρε την υπογραφή της από μια καθαρά θεσμική παρέμβαση στο Συμβούλιο Επικρατείας. Συνεπώς είναι θέμα πολιτικού πλαισίου και όχι αν είσαι θεσμικός ή αντιθεσμικός. Εμείς αυτή τη μάχη την κερδίσαμε, κάποιοι, όμως, ήταν απέναντι. Πρόσφατα έγινε κατάληψη στον Βοτανικό Κήπο στην Πετρούπολη, όπου μετέχουν και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως από τη Νεολαία του Συνασπισμού. Η κατάληψη δέχθηκε επίθεση από φασιστικά στοιχεία με γκαζάκια και με μια επιστολή που είχε απειλητικό μήνυμα και μία σφαίρα! Το πρόβλημα, όμως, του Δήμου, στον οποίο μετέχει πρωταγωνιστικά ο Συνασπισμός, ήταν ότι δραστηριοποιείται σε κατάληψη δημοσίου κτιρίου η Νεολαία Συνασπισμού. Δεν είδε ο Δήμος ότι η κατάληψη αυτή λειτουργεί δημιουργικά. Τα παιδιά εκεί έφτιαξαν ένα πολύ ωραίο στέκι, αντιεμπορευματικό, με μαθήματα άλλων γλωσσών, με πολλαπλές εκδηλώσεις. Είναι πόλος έλξης της νεολαίας. Δυστυχώς, όμως, ο Δήμος της Πετρούπολης το αντιμετωπίζει τουλάχιστον με καχυποψία.

*Ιδιαίτερα μετά τη Συνδιάσκεψη φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούνται, έστω και άτυπα, πολιτικά και ιδεολογικά ρεύματα. Εσύ μετέχεις στην ΑΝΑΣΑ. Θεωρείς ότι είναι θετική εξέλιξη;

-Όλη αυτή η κινητικότητα και με τα κείμενα των υπογραφών, με την ΑΝΑΣΑ, οι πρωτοβουλίες της ΠΑΣΑ, ανεντάχτων, οι συζητήσεις για έκδοση εφημερίδας από κάποιες συλλογικότητες του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε θετική κατεύθυνση. Όπως θυμάσαι σε μια συζήτηση που είχαμε κάνει οι δύο μας, είχαμε πει ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε πείραμα μέσα στο πείραμα. Η δική μας προσπάθεια είναι η ανάπτυξη του όλου ΣΥΡΙΖΑ και όχι η αυτόκεντρη ανάπτυξη των επιμέρους οργανώσεων που μετέχουν στην ΑΝΑΣΑ. Αυτό είναι το δικό μας στοίχημα. Είναι η συμμετοχή σε κινηματικές δράσεις, η ενίσχυση της ριζοσπαστικής μας ταυτότητας, η εμπλοκή μας στις διεργασίες μέσα στην κοινωνία και βεβαίως η υλοποίηση των αποφάσεων της συνδιάσκεψης.

*Ο Συνασπισμός συζήτησε την εκδοχή έκτακτου συνεδρίου. Υπάρχει κίνδυνος οι διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ να πάνε πίσω λόγω των διεργασιών στον Συνασπισμό;

-Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα περιθώριο αναμονής και καθυστερήσεων. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υλοποίηση των αποφάσεων ή νέου κύκλου εσωστρέφειας, θα σκορπίσει απογοήτευση στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Άμεσα λοιπόν πρέπει να γίνουν συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, να δημιουργηθούν και εκεί που σήμερα δεν υπάρχουν νέες οργανώσεις. Να δημιουργηθούν τα μητρώα μελών, να λειτουργήσουν οι θεματικές επιτροπές και να μπούμε σε κίνηση χωρίς καμία καθυστέρηση. Ο κόσμος, οι άνεργοι, οι νέοι δεν μπορούν να περιμένουν πότε εμείς θα λύσουμε τα όποια εσωτερικά μας ζητήματα. Δεν τους ενδιαφέρει και καλά κάνουν. Ένας άνθρωπος που έχει χάσει τη δουλειά του και δεν βρίσκει νέα, κοιτάει προς την πλευρά μας, αλλά όχι για να εξετάσει τα χρόνια δικά μας ερωτήματα, αλλά για να μας δει υποστηριχτές στα δικά του απολύτως δίκαια αιτήματα. Δείτε τι γίνεται με τους υπαλλήλους της Ολυμπιακής που έχουν χάσει τη δουλειά τους, με τους παραγωγούς αγρότες, με τα εργοστάσια που κλείνουν. Συνεπώς, όλα αυτά πράπει να συνυπολογιστούν απ΄ όλους μας.

*Ναι, αλλά κάποιο στέλεχος του Συνασπισμού θα μπορούσε να σου πει ότι δεν ευθύνεται το κόμμα του για την παρατεταμένη ακινησία του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν αποφάσεις της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που μπλοκάρονται από τον Συνασπισμό;

-Υπάρχει εσωστρέφεια που οφείλεται και στο μη σταθερό έδαφος που κινείται η ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των συνεχών αμφισβητήσεων, αλλά και λόγω των συγκρούσεων κορυφής που αφαίρεσαν το ηθικό πλεονέκτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ απογοητεύτηκε, απομακρύνθηκε. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά, είναι ο πολιτικός δρόμος και όχι βεβαίως ο δρόμος των μηχανισμών και των απολίτικων συγκρούσεων. Να κατατεθούν δημόσια και οι διαφωνίες, αλλά και οι τρόποι που θα αναζητηθεί η σύνθεση.

*Το αίτημα της ανασύνθεσης, αλλά και της επανίδρυσης της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι ώριμο σήμερα ή τα προβλήματα που συζητήσαμε προηγουμένως το ακυρώνουν ως προοπτική;

-Δεν γνωρίζω αν είναι ώριμο, σε κάθε περίπτωση είναι μονόδρομος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου