Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010

Εμπρός για συνέδριο «διαχωριστικών γραμμών» και όχι συνεννοήσεων κορυφής

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Ανασύνθεση

Αθήνα, 28/01/2010

 Έπρεπε – δυστυχώς - να μεσολαβήσουν γεγονότα που δυσφημούν το κόμμα μας, παλινωδίες και παιχνίδια κορυφών, για να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να οδηγηθούμε, όπως όλα δείχνουν, σε έκτακτο συνέδριο.

Ακόμα και τώρα στελέχη των δύο μεγάλων τάσεων, ενώ εκφωνούν εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά σχέδια, μιλούν για πολιτική συνεννόηση για να αποφύγουν ένα συνέδριο που θα διαταράξει τις διαμορφωμένες ισορροπίες του τρόμου, θα σπάσει τις επετηρίδες, τις προσωπικές διευθετήσεις και τους μηχανισμούς.

Η «Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση» είχε έγκαιρα επισημάνει την ανάγκη για έκτακτο συνέδριο που δεν θα αφορά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, αλλά θα δημιουργούσε καθαρούς λογαριασμούς μεταξύ μας. Το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην ιδεολογική και οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος, προκειμένου να απαντήσει στα σημερινά αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας. Θεωρούμε ότι τα κόμματα πολιτικής ενότητας πνέουν τα λοίσθια και πως πρέπει ο ΣΥΝ, 18 χρόνια μετά την ίδρυσή του, να περάσει σε νέο στάδιο. Αυτό της συνεκτικής πολιτικο-ιδεολογικής ενότητας.

Γι’ αυτό θεωρούμε ότι :

- Δεν χρειαζόμαστε πολιτική συνεννόηση και «προωθητικούς συμβιβασμούς», αλλά καθαρές μειοψηφίες και πλειοψηφίες.

- Δεν περισσεύει κανείς και καμμία, όποια άποψη κι αν έχει, αρκεί να σέβεται τις αποφάσεις των οργάνων και να τις προβάλει σε κάθε δημόσια εμφάνισή του/της.

- Η προσωπική άποψη προβάλλεται δημόσια, αλλά πριν κατατίθεται στα όργανα του κόμματος. Στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ απαιτείται ανασυγκρότηση της αριστερής πλειοψηφίας, που σημαίνει επικαιροποίηση των αποφάσεων του 4ου – 5ου Τακτικού και του Προγραμματικού συνεδρίου, περαιτέρω ανάλυση των καπιταλιστικών κρισιακών φαινομένων σε Ελλάδα και Ευρώπη, εμβάθυνση του ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύσεις ότι θα τηρηθούν οι καταστατικές προβλέψεις για περιοδικότητα στις θητείες.

Η «Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση» καλεί τα μέλη του κόμματος να μην παρασυρθούν από τεχνητές «διαφοροποιήσεις» και ερμαφρόδιτες «συνθέσεις», να μη μείνουν απαθείς παρατηρητές των «στελεχικών» ή τασικών πρωτοβουλιών, αλλά να διεκδικήσουν το ρόλο που τους ανήκει, για να γίνει επιτέλους ο ΣΥΝ κόμμα των μελών.

2 σχόλια:

 1. Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, όπως και πολλές προηγούμενες ασχολείται κατά κόρον με κορυφές, στελέχη, τάσεις, σχέδια, επετηρίδες, μηχανισμούς, μειοψηφίες, πλειοψηφίες, όργανα, κλείνοντας ενδεικτικά(!;) με το.. ΣΥΝ κόμμα των μελών. Στο τέλος-τέλος!

  Θα ήταν καλύτερα νομίζω οι σύντροφοι (-ες) της Πρωτοβουλίας, να κοιτάξουν λίγο πιό χαμηλότερα και να απαιτήσουν τα αυτονόητα για να προχωρήσει η Αριστερά. Π.χ. Όλη η εξουσία στα μέλη. Οι τοπικές και κλαδικές του ΣΥΝ (αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ) να αποκτήσουν αποφασιστικές εξουσίες και όχι να παίζουν το ρόλο της γλάστρας.

  Μεταξύ των οργανώσεων βάσης (ΤΕ,ΚΕ) και των ηγετικών οργάνων να συσταθούν ενδιάμεσα όργανα με ταυτόσημες αποφασιστικές δυνατότητες. κ.α.

  Θα βγουν ποτέ οι σ. και σ. της πρωτοβουλίας από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό (και από τα όποια οφέλη) των μηχανισμών και των καρεκλοκένταυρων του ΣΥΝ (και του ΣΥΡΙΖΑ);

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν το βλέπω σύντροφε, αν θες απάντηση στο ερωτηματικό σου.

  Όχι μόνον αυτοί όμως,τους αδικείς.

  Οι μηχανισμοί και οι καρεκλοκένταυροι πάντως και διαλύονται και ανατρέπονται.

  Μη με ρωτήσεις πως.

  Υπέρβαση το λέω αλλά το αφήνω απροσδιόριστο, όχι επίτηδες.

  Συντροφικά

  syrizix

  ΑπάντησηΔιαγραφή